Nyhedsbreve
Nu nærmer efterårets valg sig og dermed din chance for at få indflydelse i vores fælles Forum for Yngre AlmenMedicinere. Der er spændende poster på valg i år.
Er du i tvivl om, hvad det indebærer at blive aktiv, eller hvordan valget forløber, så se vores video om FYAM-valget her.
Følgende poster er på valg til efteråret:
- Formand for FYAM-udvalget
- FYAM-medlem Region Nordjylland
- FYAM-suppleant Region Nordjylland (vælges for 1 år)
- FYAM-medlem Region Midtjylland
- FYAM-suppleant Region Syddanmark
- FYAM-suppleant Region Sjælland
- FYAM-suppleant Region Hovedstaden
- FYAM-medlem i Videreuddannelsesudvalget (VIA)
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget (VIA)
- FYAM-medlem i Internationalt udvalg
- FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget
Hold jer opdateret på Facebook, Instagram og i nyhedsbreve, hvor vi de kommende måneder vil uddybe, hvad de forskellige poster indebærer.
Er du allerede afklaret – så stil op nu og få en god ven til at gøre det samme!
Sidste dato for at stille op: 28. august kl. 10.00
Sidste dato for afstemning: 11. september kl. 12.00
Læs mere om valget her
På vegne af FYAM-udvalget
Thomas B. Purup, formand
Tilmeldingen til DSAM's årsmøde 2023 er åben, og selvfølgelig skal du med!
Årsmødet har i år det topaktuelle og vigtige tema og spørgsmål: Diversiteten og kontinuiteten i almen praksis udgør patienternes sikkerhedsnet. Hvordan sikrer vi, at der ikke går hul?
Årsmødet starter med en spændende plenumssesion, hvor der vil være taler fra praktiserende læge, ildsjæl og drivkraften bag Praksisbussen, Christina Svanholm, praktiserende læge, seniorforsker og primus motor på Deep End-netværket i Danmark, Mogens Vestergaard, og formand for Etisk Råd og formand for Honorarstrukturrådet, Leif Vestergaard.
Foruden de inspirerende taler, interessante oplæg og passionerede diskussioner, dagen byder på, vil der også være rig mulighed for at netværke. På årsmødet deltager medicinstuderende, yngre almenmedicinere og praktiserende læger fra hele landet samt enkelte relevante samarbejdspartnere, og der er alle muligheder for at danne relationer på kryds og tværs.
Så kom med og tag del i debatten om, hvordan vi sikrer vores sikkerhedsnet til landets patienter i primærsektoren.
Kunne du godt tænke dig et endnu bedre indblik i, hvordan en dag som yngre almenmediciner på DSAM's årsmøde kunne se ud? Så læs Daniels reportage om hans første årsmøde her.
Årsmødet er tilskudsberettiget gennem Fonden for Almen Praksis for læger i fase 2 og 3, og uddannelseslæger kan bruge en returdag. Der er early bird-priser, hvis du tilmelder dig inden den 19. juni, så hvad venter du på?
Har du fået tilmeldt dig Preventing Overdiagnosis konferencen? Hvis ikke, er der stadig gode penge at spare som FYAM'er.
DSAM er medvært for den 9. internationale Preventing Overdiagnosis-konference og din garant for, at fagligheden er i orden.
På konferencen vil der være en række spændende plenumdebatter med kontroversielle og aktuelle spørgsmål. Du vil møde oplægsholdere på højt internationalt niveau. Du får rig mulighed for at netværke med kolleger, og du får serveret den nyeste viden inden for overdiagnostik.
Se programmet her (der tages forbehold for ændringer).
Konferencemiddagen afholdes i det smukke Moltkes Palæ, og Københavns Rådhus lægger lokaler til åbningsreceptionen, inkluderende underholdning og de berømte rådhuspandekager.
Team up med dine kolleger, og tag din tutorlæge med til en relevant og begivenhedsrig konference.
Det praktiske
Konferencen, som forventes godkendt til refusion fra Fonden for Almen Praksis, finder sted på Hotel Scandic i København fra den 14. august til 16. august 2023. Ønsker du at overnatte i perioden 13. til 16. august, tilbyder Hotel Scandic Copenhagen en reduceret pris. Brug bookingkode: BDSA130823
Vi håber at se dig!
Posten som yngre redaktør på Practicus bliver ledig i efteråret 2023. Er du medlem af DSAM og FYAM? Har du lyst til at drive og udvikle DSAM’s medlemsblad sammen med en engageret redaktion? Så læs med her.
Practicus udkommer fem gange årligt i et oplæg på knap 5.000 blade. Hovedformålet er at formidle DSAM’s arbejde inden for fokusområderne uddannelse, kvalitetsudvikling, forskning og internationalt samarbejde. Til bladet er knyttet en redaktion bestående af en chefredaktør, som er almenmediciner, en redaktør, der er yngre almenmediciner, og en redaktionssekretær.
Practicus udgiver også en podcast, som hidtil er varetaget af den nuværende FYAM-redaktør. Stillingen vil derfor også i større eller mindre grad omfatte denne del.
Om dig
- Medlem af FYAM
- Viden om kommunikation og digitale medier
- Gode samarbejdsevner og et stort netværk
- Skarp formidler både på print og i digitale medier
- Skarp til at overholde deadlines
- God til at give feedback.
Om stillingen
Den yngre redaktør skal i samarbejde med chefredaktøren sikre fremdrift og udvikling af bladet. Stillingen kræver en bred indsigt og et bredt netværk i det almenmedicinske landskab, da koordinering og motivering af kolleger til at bidrage til bladet er en væsentlig del af rollen. Det forventes, at du holder en tæt kontakt til FYAM-udvalget og så vidt muligt deltager i FYAM’s møder.
Der er ansøgningsfrist mandag den 1. maj 2023.
Fredag den 6. oktober holder DSAM årsmøde på Comwell i Kolding med temaet:
Diversiteten og kontinuiteten i almen praksis udgør patienternes sikkerhedsnet. Hvordan sikrer vi, at der ikke går hul?
Vi er billige, effektive og omstillingsparate for sundhedsvæsenet med vores gatekeeperrolle og ejerskab over egne klinikker, som vi selv tager ansvar for. Det sikrer et entydigt og engageret ansvar. Men vi mangler læger, for at hele landet er dækket af vores tilbud.
Stråmandsklinikkerne, der øges i antal pga. lægemanglen og økonomiske muskler, drives med knivskarpt økonomisk incitament. Dette kan tilsidesætte kontinuitet og patientsikkerhed, og de sårbare, komplekse patienter risikerer at blive tabt, da de tidsmæssigt ikke er en overskudsforretning.
Kom og vær med til at diskutere, hvordan vi fortsat passer godt på patienterne, vores klinikker, os selv og vores fags fremtid.
Du vil desuden få rig mulighed for at møde og netværke med dine kolleger landet over. Det bliver en dag fyldt med inspirerende sessioner, spændende diskussioner og nye bekendtskaber.
Lyder det som noget for dig? Så sæt dagen af allerede nu – tilmelding åbner mandag den 1. maj.
FYAM sætter fokus på ledelse i vores helt nye kampagne ”Speciallæge i ledelse”.
Med kampagnen vil vi styrke motivationen for ledelse, øge ledelseskompetencerne blandt yngre læger og styrke dialogen om ledelse mellem uddannelseslæger og tutorlæger.
Vi håber, at kampagnen vil skabe refleksioner omkring ledelse i almen praksis for både uddannelseslæger og tutorlæger.
Glæd jer derfor bl.a. til:
- Ny podcastserie
- Målrettede ledelsescases til supervisionsrummet
- Nye kurser.
Følg med på vores sociale medier eller fyam.dk!
Kampagnen er udviklet i samarbejde med PLO-E og Månedsskrift for almen praksis.
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er i gang med at udvikle en større kampagne med formålet at øge kendskabet til mulighederne inden for almen medicin. Til det har PLO lavet nogle forslag til kampagnekoncepter, som de meget gerne vil høre din mening om.
Vi vil sætte stor pris på, at du bruger 5 minutter på at besvare dette korte spørgeskema, hvor du skal forholde dig til koncepterne.
Som tak for din hjælp kan du deltage i lodtrækningen om en Soundboks 3, et gavekort eller biografbilletter.
Deadline for besvarelse af spørgeskemaet er onsdag, den 15. marts.
Har du set vores nye video 'Hvad er FYAM?', hvor du kan blive klogere på FYAM's opbygning og tilbud?
Du har herudover lige nu muligheden for at vinde en moderne lægetaske med en praktisk indretning, der sikrer, at udstyret bliver på plads.
Deltag i konkurrencen på vores Facebook og Instagram.
Vinderen bliver trukket tirsdag, den 7. marts kl. 11.00.
Der er IKKE tale om reklame eller et sponsorat.
Hvad er FYAM egentlig? Find ud af det på blot 2 minutter!
Med vores helt nye, flotte video kan du blive klogere på vores tilbud, og hvordan FYAM er organiseret under DSAM.
Måske du endda kunne få lyst til at blive aktiv i FYAM?
Du er meget velkommen til at kontakte FYAM-formanden eller de lokale FYAM-medlemmer, hvis du ønsker at høre mere.
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) vil gerne opnå mere viden om speciallægeuddannelsen til almen medicin. Derfor er vi i gang med en større undersøgelse af lægestuderendes og unge læger i KBU-, intro- og hoveduddannelsesforløbs oplevelser og holdninger. I den sammenhæng har vi brug for DIN hjælp til at besvare dette spørgeskema.
Som tak for din hjælp har du mulighed for at deltage i lodtrækningen om 5 x 2 biografbilletter.
Undersøgelsen handler om din oplevelse af uddannelsen og dine tanker om valget af speciale.
Vi vil meget gerne høre fra alle medicinere i hhv. KBU-, intro- og hoveduddannelsesforløb, uanset hvor langt du er nået.
Det tager cirka 10 minutter at besvare spørgeskemaet, og din besvarelse vil være enormt værdifuld.
Du har muligvis allerede fået tilbuddet om at deltage i undersøgelsen via andet socialt medie. Hvis du allerede har besvaret undersøgelsen, er vi meget taknemmelige, og du skal naturligvis ikke besvare det endnu engang. Se da blot bort fra denne mail.
Sæt kryds i kalenderen!
DSAM er medvært for den 9. internationale Preventing Overdiagnosis-konference, som bliver afholdt i København. Det hele finder sted på Hotel Scandic 14.-16. august 2023.
Konferencen bliver en stor begivenhed, hvor man forventer deltagere fra hele verden. Her vil de stigende udfordringer med overdiagnostik blive præsenteret. I fællesskab med dine internationale kolleger vil vi diskutere løsninger på de problemer, som er relateret til overdiagnostik og overbehandling i sundhedsvæsenet.
Det sker bl.a. gennem spændende oplæg og plenumdiskussioner, hvor du bliver klogere på, hvordan du nedbringer eller forebygger overdiagnostik i din praksis. På konferencen vil du møde oplægsholdere på højt internationalt niveau.
DSAM vedtog i 2016 syv pejlemærker for faget almen medicin, hvor pejlemærke 3: "Vi finder og behandler de syge og lader de raske være raske" meget fint indrammer temaet for konferencen.
FYAM-medlemmer får en ekstraordinær rabat, og der er derfor gode penge at spare, så hvad venter du på?
Vi håber på at se dig til konferencen!
En god introduktion
Introduktionen er ofte uddannelseslægernes første møde med praksis. Hvis det er en positiv oplevelse, påvirker det den samlede oplevelse af uddannelsesforløbet.
Når vi får en god og struktureret introduktion til livet og arbejdsgangene i praksis, bliver vores arbejdsglæde højere, og vi bliver hurtigere trygge nok til at arbejde selvstændigt. Derfor er både vi og vores tutorlæger interesserede i en grundig og god indføring af faget og den konkrete praksis, vi skal arbejde i.
Inspiration til tutorlægen
DSAM har i samarbejde med FYAM og Yngre Læger udarbejdet introduktionsmateriale, der kan give inspiration til at gøre introduktionen til praksis lettere.
En positiv oplevelse af almen praksis kan forhåbentlig bane vejen for, at vi uddannelseslæger bliver trygge nok til at påtage os mere ansvar i praksis og give flere lyst til at blive i specialet.
Vi håber, at du kan få gavn af det!
Nu mangler vi blot at udpege FYAM'ere til to poster, så hvis du ønsker at være med i det nationale FYAM-arbejde, så er det ved at være sidste chance. Udpegningen sker på vores FYAM-udvalgsmøde den 16. november, og begge poster gælder for en 2-årig periode.
Posterne, der skal udpeges til, er:
- medlem af styregruppen for PLO Efteruddannelse
- suppleant i DSAM/PLO's Rekrutteringsudvalg.
Sådan stiller du op:
Alle kan stille op til posterne, og der er to måder at gøre det på:
- Indsend en kort video til fyam@dsam.dk, hvor du fortæller, hvorfor du ønsker at stille op til posten.
- Indsend et kort skriv til fyam@dsam.dk om, hvorfor du ønsker at stille op, og medsend et billede af dig selv.
Posterne afgøres ved en afstemning i det nationale FYAM-udvalg, og kandidaterne vil få besked om resultatet kort efter.
Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om posterne, er du velkommen til at kontakte formand, Thomas B. Purup, eller et af de nuværende medlemmer.
Vi glæder os til samarbejdet med dig!
Lægedage 2022 nærmer sig med hastige skridt, og tirsdag den 1. november kl. 12 er deadline for tilmelding.
Til Lægedage kan du se frem til 5 dage med 129 kurser, en masse kolleger fra hele landet og stort udstillerområde, hvor du kan møde PLO, DSAM og stort set alle andre aktører i og omkring almen praksis.
Det hele foregår i Bella Center Copenhagen fra mandag den 14. til fredag den 18. november.
Uddannelseslæger får stor rabat:
- Er du KBU-, introlæge eller hoveduddannelseslæge i fase 1, kan du deltage for kun 650 kr. pr. dag.
- Er du hoveduddannelseslæge i fase 2 eller 3, kan du deltage for 1.300 kr. pr. dag. Husk, at du har en uddannelseskonto, som du kan bruge.
- Er du speciallæge i almen medicin og ansat i almen praksis, betaler du fuld pris på 3.300 kr., da du har en uddannelseskonto på samme beløb som en PLO’er.
Så hvad venter du på? Tilmeld dig Lægedage her
Vi glæder os til at se dig!
Efter et veloverstået årsmøde og en vellykket FYAM-timen, er alle poster i FYAM-udvalget nu blevet dækket.
Vi byder velkommen og ønsker tillykke til de to nyeste medlemmer:
- Signe Schovsbo med posten som FYAM-suppleant i Internationalt Udvalg
- Katrine Høgenhaven med posten som medlem af Kvalitetsudvalget
Se alle, der har fået plads i FYAM-udvalget her
Vi er meget glade for den store valgdeltagelse, og at så mange friske FYAM’ere har lyst til at tage en tørn for verdens bedste speciale.
Selvom man ikke har en post i FYAM-udvalget, er der altid mulighed for at deltage i FYAM-aktiviteter og møder – både regionalt og nationalt.
5 dage med 129 kurser, en masse kolleger fra hele landet og stort udstillerområde, hvor du kan møde PLO, DSAM og stort set alle andre aktører i og omkring almen praksis.
Det kan du opleve til de praktiserende lægers efteruddannelseskongres 14.-18. november!
Det foregår i Bella Center i København, og uddannelseslæger og yngre læger kan deltage med stor rabat.
- Er du KBU/introlæge eller hoveduddannelseslæge i fase 1, kan du deltage én dag og for kun 650 kr.
- Er du hoveduddannelseslæge i fase 2 eller 3, kan du deltage for 1300 kr. pr. dag. Husk, at du har en uddannelseskonto, som du kan bruge.
- Er du speciallæge i almen medicin og ansat i almen praksis, betaler du fuld pris på 3.300 kr., da du har en uddannelseskonto på samme beløb som en PLO’er.
Der efterlyses yngre deltagere. Det er vigtigt, at nye almenmedicinere introduceres til det læringsfællesskab, Lægedage er for professionen.
’Værdien i almen praksis – værdien af almen praksis’ er årets tema. Målet er at gøre klinikkernes og almen praksis’ værdier eksplicitte og tydelige for såvel patienter og samfund som for alle, der arbejder inden for sektoren.
Temaet er også meget relevant i lyset af den professionsetik, DSAM lancerede tidligere på året, og som opridser et værdigrundlag. Onsdagens temasession på Lægedage handler netop om den nye professionsetik.
Sidste tilmeldingsfrist er tirsdag den 1. november kl. 12:00.
Vi glæder os til at se dig!
De fleste poster er besat, men du kan stadig nå at være med i valget om de sidste to poster:
- FYAM-suppleant i Internationalt Udvalg
- Medlem af Kvalitetsudvalget
De sidste repræsentanter vælges på DSAM’s årsmøde den 1. oktober under FYAM-timen. Hvis du ikke har mulighed for at være med dér, kan du sende et kort skriv med et billede af dig selv eller en kort video med dit valgoplæg.
Send det til formand for FYAM-udvalget, Thomas Purup, på fyam-formand@dsam.dk.
Som medlem af DSAM modtager du medlemsbladet Practicus med posten, men vidste du, at du også kan finde alle Practicus’ artikler online?
I septemberudgaven kan du på FYAM-siderne bl.a. læse den aktuelle artikel: “Så kom sundhedsreformen - og dermed også omlægningen af speciallægeuddannelsen i almen medicin”.
Vil du selv skrive en artikel til Practicus? Så kontakt FYAM-redaktør Jonas Ebert.
Kære FYAM’er
Det elektroniske valg er overstået. Tak til alle kandidaterne og alle, der brugte deres stemme på at få indflydelse i vores faglige selskab. Vi byder velkommen og ønsker tillykke til:
- Daniel Staal Nyboe med posten som medlem af FYAM-udvalget fra Region Hovedstaden
- Arslan Ali Ismail med posten som suppleant i FYAM-udvalget fra Region Hovedstaden
- Signe Uhlenfeldt med posten som medlem af Videreuddannelsesudvalget (VIA)
- Mathilde Baumann med posten som suppleant i Videreuddannelsesudvalget (VIA)
- Sara Kaae Frandsen med posten som suppleant i Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
Se alle, der har fået plads i FYAM-udvalget her
Posten som suppleant i Internationalt Udvalg er stadig ledig og besættes på FYAM-timen på det kommende årsmøde, den 30. september. Hvis du ikke har mulighed for at være med her, kan du også blot sende kort skriv eller en video med dit valgoplæg til fyam-formand@dsam.dk
Overvejer du at stille op, men mangler viden om FYAM, og hvad det indebærer, så kontakt din lokale FYAM-repræsentant.
Du kan også læse mere om FYAM-udvalget på FYAM.dk og blive inspireret.
Fristen for at stille op til de ledige poster i FYAM er nu passeret, og vi kan derfor sige tillykke til de følgende kandidater, som er valgt uden modkandidater:
- Katrine Høgenhaven, medlem af FYAM-udvalget for Region Sjælland
- Mathilde Sofie Dyreholt Laursen, suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Nahid Osmai, suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
Vi glæder os til det fremtidige samarbejde med jer!
Til gengæld skal vi til stemmeurnerne, når det gælder følgende poster, som alle har flere kandidater, nemlig:
Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Daniel Staal Nyboe
- Mads Koch
Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Arslan Ali Ismail
- Mads Koch
FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- Signe Sjøholm Uhlenfeldt
- Daniel Staal Nyboe
FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Arslan Ali Ismail
- Signe Sjøholm Uhlenfeldt
- Mathilde Baumann
Suppleant i Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
- Sara Kaae Frandsen
- Mathilde Baumann
Læs om kandidaterne på hjemmesiden.
Vi skyder valget i gang torsdag den 1. september kl. 6.00, så hold øje med din mailboks, og tjek eventuelt spammappen, hvis du ikke modtager en mail med link til afstemningen. Vi bruger Foreningen af Speciallæger (FAS) som valgsekretariat, og mailen kommer derfor fra valgsekretariatet@dadl.dk.
Foruden de fem poster på valg mangler posten som FYAM-suppleant i Internationalt udvalg stadig at blive dækket. Kunne dette være dig? Så vær klar på FYAM-timen til DSAM's årsmøde, hvor vi gerne skulle få valgt suppleanten.
Vi ønsker de seks kandidater pøj pøj med valget!
DSAM's årsmøde den 30. september nærmer sig med hastige skridt. Har du endnu ikke fået tilmeldt dig, kan du dog nå det endnu!
Årsmødet byder på et hav af spændende sessioner med en bred vifte af interessante emner med oplæg, debat og hands on, og om aftenen vil der være lækker festmiddag og levende, glad dansemusik.
Vi har lige nu 350 tilmeldte, men der er stadig masser af plads til dig.
Så gør som din kollega, og tilmeld dig i dag. Du er i hvert fald mere end velkommen!
Til DSAM's årsmøde er der masser ting at se frem til som FYAM'er.
Årsmødet er bl.a. en enestående mulighed for at netværke og møde dine kolleger hele landet over. Herudover er der et utal af interessante og lærerige sessioner, inspirerende taler og debatter.
I løbet af dagen vil FYAM-prisen blive uddelt, og en entusiastisk og dygtig almenmediciner vil her blive belønnet for at have gjort en særlig indsats for at fremme uddannelseslægers aktive rolle i lægehuset. Hvem mon det bliver i år?
Sidst på dagen afholdes FYAM-timen, hvor alle de spændende projekter, FYAM har gang i, vil blive gennemgået, og så vil posten som FYAM-suppleant i Internationalt Udvalg være til afstemning.
Der vil derudover være underholding med komiker og læge Andreas Hoff samt komiker og patient Patrick Larsen, som vil give et udkast af deres helt nye humor-koncept.
Efter en fagligt givende dag fyldt med højt humør og folk, der brænder for deres fag, slutter vi aftenen af med en formiddabel festmiddag og underholdning til ud på natten.
Der er altså masser at glæde sig til. Vi glæder os til at se dig!
Har du lyst til at stille op, men er du i tvivl om, hvad det helt præcist er, du stiller op til? Så læs med her og bliv klogere på, hvad du får ud af at have en post i FYAM.
Hvad kræver det at være med i FYAM-udvalget?
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg og Yngre Lægers Almen praksisudvalg.
FYAM-udvalget består af regionale medlemmer og -suppleanter samt observatører fra FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og folk, der er udpeget til øvrige udvalg.
Disse poster er på valg til FYAM-udvalget:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden (kun til 2023)
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
Der afholdes udvalgsmøder cirka seks gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense, Aalborg og København. Herudover afholdes der hvert år et internatmøde.
Som medlem af/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner på nær Region Nordjylland. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Udover deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe.
Husk at du stadig kan tilmelde dig DSAM’s årsmøde 2022, der afholdes den 30. september i Kolding!
Når det faglige program på årsmødet er slut, afholdes "FYAM-timen", hvor vi samles forud for aftenens festmiddag. Vi vil her afholde valg af eventuelt ubesatte poster til FYAM-udvalget og kort informere om de igangværende projekter i FYAM.
Derudover vil der være underholding af komiker og læge Andreas Hoff samt komiker og patient Patrick Larsen, som vil give et udkast af deres helt nye humor-koncept.
FYAM garanterer, at der i år vil være øl/vand og snacks i rigelige mængder.
Vi håber, at vi ses!
Hvad vil det egentlig sige at være en del af FYAM? Hvordan bliver man aktiv? Og hvordan foregår hele valgprocessen?
Se og hør Louise Hørslev, DSAM's sekretariatschef, og Thomas Purup, FYAM's formand, fortælle om de forskellige måder, du kan blive aktiv i FYAM.
FYAM afholder snart valg, og vi håber derfor, at du vil stille op til en af vores ledige poster. FYAM-udvalget er for alle, der har lyst til at sætte sit præg på speciallægeuddannelsen til almen medicin. Vi arbejder for at skabe sammenhold mellem yngre læger med interesse for almen medicin og sikre, at faget følger med tiden.
FYAM-udvalget – socialt samvær, faglig læring og politisk bevidsthed
FYAM-udvalget er den samlede gruppe af alle FYAM'ere, der deltager i regionale grupper, Kvalitetsudvalget, Videreuddannelsesudvalget (VIA) og meget mere. I FYAM-udvalget nedsættes der arbejdsgrupper til løsning af forskellige opgaver. Som medlem kan du både arbejde med FYAM's kampagner, rekruttering til faget, planlægning af fyraftensmøder, kongresmateriale og meget mere.
FYAM i Internationalt udvalg – for dig der vil arbejde globalt
Her er muligheden for at skabe et stærkt internationalt netværk og hele tiden være opdateret på, hvad der rører sig i den almenmedicinske verden. Som medlem af Internationalt udvalg er du bl.a. med til at arrangere udlandsophold og prækongresser og deltage i internationale kongresser.
FYAM i VIA – vil du have indflydelse på, hvad du lærer?
Videreuddannelsesudvalget arbejder for at forbedre den almenmedicinske uddannelse på alle trin – lige fra bachelorstudiet til efteruddannelsen. Som medlem er du med til at sørge for, at nye medicinstuderende får den bedste introduktion til almen medicin, og at du selv får god og relevant efteruddannelse igennem hele dit virke som læge.
FYAM i YL's Almen Praksisudvalg – vær med til at fremme yngre lægers vilkår
Udvalgets opgave er at arbejde med problemstillinger, der går på tværs af fokusområder i Yngre Lægers DNA og visioner, og som opstår i forbindelse med yngre lægers vej mod praksis. Herunder drøfte tiltag og bidrage med input til bestyrelsen med henblik på at forbedre vilkårene for yngre lægers virke i almen praksis.
Poster på valg 2022
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden (kun til 2023)
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
Vidste du, at alle medlemmer i FYAM har mulighed for at skrive artikler til vores medlemsblad, Practicus? Det kan være, du har en god, faglig historie at fortælle, holdninger til forhold af betydning for dig som uddannelseslæge eller kommentarer til andre artikler i bladet. Du kan til enhver tid bidrage med dit indspark.
Der er hjælp at hente!
Hvis du ikke tidligere har skrevet artikler, har Practicus et par gode råd til dig. De fleste i FYAM-udvalget har også bidraget med artikler og kan ligeledes kontaktes for tips og tricks. Alle artikler læses desuden igennem af en korrekturlæser, som giver feedback og forslag til rettelser, inden artiklen trykkes i bladet.
Så grib tastaturet og del dine tanker med det almenmedicinske miljø!
Vi ønsker med FYAM-prisen at belønne en entusiastisk yngre eller senior almenmediciner, der har gjort en særlig indsats for at fremme uddannelseslægers aktive rolle i lægehuset – enten i forhold til patienter eller til kollegaer – og fortjener anerkendelse for sit arbejde eller for sin særlige tilgang. Måske det lyder som én, du kender?
Har du en dygtig kollega, som du mener, fortjener at vinde FYAM-prisen i år, så send en indstilling (op til en halv A4-side) til dsam@dsam.dk senest onsdag den 3. august.
Du kan indstille en uddannelseslæge, en praktiserende læge eller øvrige medlemmer af DSAM (herunder FYAM og SAMS) til prisen. Sammen med æren følger en flot gavekurv til både vinder og indstiller. Så hvad venter du på?
Interesserer du dig for forebyggelse i almen praksis? Så er posten som juniorrepræsentant i EUROPREV – the European Network for Prevention and Health Promotion in Family Medicine and General Practice – måske noget for dig.
EUROPREV
EUROPREV er en netværksgruppe under WONCA Europe – den europæiske gren af verdensorganisationen for praktiserende læger. Dansk Selskab for Almen Medicin er medlem af WONCA Europe, som så er inddelt i forskellige netværksgrupper, heriblandt EUROPREV. Læs mere om WONCA her.
EUROPREV har én seniorrepræsentant fra hvert land – fra Danmark er det professor John Brodersen. Siden 2019 har EUROPREV desuden haft en juniorrepræsentant fra hvert land med.
EUROPREV arbejder for at fremme evidensbaseret forebyggelse i almen praksis/almen medicin i Europa. Mange af initiativerne handler om Quaternary Prevention, dvs. at mindske forebyggende tiltag, som "gør mere skade end gavn", så overdiagnostik fylder også en del. Her kan du læse mere om netværket.
Hvad kræver det at være med i EUROPREV?
Medlemskab af DSAM/FYAM og interesse for evidensbaseret forebyggelse med et kritisk blik for, hvilke forebyggelsestiltag der reelt kommer patienterne mere til gavn sammenlignet med de mulige utilsigtede skadelige virkninger, som enhver medicinsk intervention kan indebære.
EUROPREV holder 1-2 fysiske møder om året; et møde i relation til den årlige WONCA Europe-kongres og et særskilt møde. Herimellem foregår kommunikation på mail og via online møder. Det kræver som minimum nogle få timers arbejde pr. måned at være EUROPREV-juniorrepræsentant, men kan selvfølgelig være flere timer, alt efter hvor meget man selv vælger at lægge i det. Hertil kommer deltagelse i to årlige møder i DSAM's Internationale Udvalg, hvor man sammen med seniorrepræsentanten har til opgave at opdatere resten af udvalget på, hvad der sker i EUROPREV.
Hvis ovenstående har vakt din interesse, og du – på baggrund af dit nuværende engagement i forebyggelsesarbejdet – kan bidrage til arbejdet i EUROPREV, så send din ansøgning til dsam@dsam.dk senest onsdag den 10. august.
Månedsskriftet er kommet ud med en helt ny artikel og podcast, som begge er frit tilgængelige for dig!
Sygehusene er belastede, og et af virkemidlerne til at sikre, at specialsygehuse har kapacitet til at fokusere på det specielle, er målrettet at forfølge LEON-princippet – at en indsats skal ske på lavest mulige effektive omkostningsniveau. Det gælder ikke mindst i diagnostik. Mulighederne for at udøve bedre og tidligere diagnostik via almen praksis beskrives baseret på de seneste 20 års forskning om bedre kræftdiagnostik i almen praksis.
Læs mere i artiklen, "Veje til bedre diagnostik".
I podcastet for denne omgang tales der om, hvor vigtigt det er, at man som ung læge får en god start på sit lægeliv. Fokus er bl.a. på det gode og det vanskelige KBU forløb, og samtalen er målrettet både KBU læger og tutorlæger.
Som gæst praktiserende læge, Roar Maagaard, der hele sit arbejdsliv har engageret sig i uddannelsen af læger.
Så er der kun små to uger tilbage til at stille op til dette års FYAM-valg.
Herunder kan du læse, hvorfor to engagerede medlemmer af FYAM-udvalget i sin tid valgte at stille op, hvad de laver, og hvad de med egne ord har fået ud af at være en del af FYAM-udvalget.
Jeg har været medlem af FYAM International i knap to år. Årsagen til, at jeg stillede op i første omgang, var især interessen for det internationale arbejde samt et ønske om et større fagligt netværk og mulighed for indflydelse på vores faglige arbejde.
Jeg har fået et større netværk af søde og dygtige kollegaer og har i den grad fået et kæmpe indblik i, hvad der foregår af spændende ting bag kulisserne i FYAM. Samtidig har jeg haft mulighed for indflydelse ved at byde ind på FYAM-møderne og deltage i flere interessante arbejdsgrupper, bl.a. om spørgeskema for fase 2- og 3-læger samt om FYAM's nye kampagne.
Alt i alt har arbejdet været spændende og givende, og jeg opfordrer alle med interesse for FYAM's arbejde til at blive aktive – enten ved at stille op til en af posterne eller ved at skrive til os, da vi altid kan bruge flere aktive i FYAM!
Mit arbejde i FYAM har spændt meget bredt, og selvom titlen hedder suppleant, har jeg ikke haft problemer med at finde projekter at kaste mig over.
Lige nu arbejder vi på at få genetableret et stærkt netværk og en god mødekultur, hvor vi både har det sjovt og får gode idéer realiseret med hjælp fra alle vores medlemmer.
Nationalt har jeg deltaget i de fleste møder og har været med i arbejdsgrupper og i den løbende dialog. Ens stemme bliver altid hørt og ens arbejde værdsat, uanset hvem man er, og hvordan man er valgt ind.
Derudover er jeg valgt som fast observatør i Efteruddannelsesudvalget, og repræsenterer derfor FYAM dér.
Har du husket at opdatere dine medlemsoplysninger? Ellers kan du ikke stemme til FYAM-valget. Du skal senest have opdateret dine oplysninger den 26. august.
Valget varetages af FAS (Foreningen af Speciallæger), og valgmailen kommer derfor fra dem. Det bliver ikke muligt at eftersende en stemmeseddel, hvis du undervejs i valget finder ud af, at du ikke har fået nogen. Det er derfor meget vigtigt, at du sikrer dig, at dine oplysninger i DSAM's medlemssystem er rigtige. Det kan du tjekke på DSAM's hjemmeside under ”Mit medlemskab”. Du kan samme sted anmode om en kode, hvis du ikke kender dit password.
Det er især din mailadresse og dit medlemsforhold (ordinært medlem, FYAM, SAMS), du skal koncentrere dig om. Stemmesedlen sendes til den mailadresse, der står i vores medlemssystem. Det er ikke nødvendigvis den samme, som du modtager nyhedsbreve fra os på.
Er du i tvivl, hvad det vil sige at være en del af FYAM, og og hvordan hele valgprocessen foregår?
Så hør Louise Hørslev, DSAM's sekretariatschef, og Thomas Purup, FYAM's formand, forklare, hvordan man bliver aktiv i FYAM.
FYAM-udvalget vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle medlemmer en dejlig sommer fyldt med solskin og varme dage.
Sommerferien er et oplagt tidspunkt at kigge lidt nærmere på, hvem vi er i FYAM og hvad vi laver. Måske endda blive inspireret til at stille op til FYAM-valget 2022?
I FYAM er der plads til alle. Her får du et socialt og fagligt fællesskab med andre yngre læger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin eller på vej ind i specialet. Ønsker du at være en del af FYAM-udvalget og få indflydelse på uddannelsesforhold for yngre almenmedicinere eller mulighed for at deltage i organsisationsarbejde og græsrodsprojekter, så husk at stille op til valget.
Vil du hellere lægge din energi i en mindre arbejdsgruppe eller høre, hvordan du ellers kan bidrage, så husk, at du altid er velkommen til at kontakte os.
Går du og overvejer at stille op til valget, men er i tvivl om, hvad en post i DSAM og FYAM indebærer?
Læs med her og bliv klogere på, hvordan DSAM’s repræsentantskab og FYAM-udvalget er struktureret. Og lad dig endelig inspirere til at stille op. Vi har brug for dig!
DSAM’s repræsentantskab
DSAM’s repræsentantskab er sammensat af de fem regionsbestyrelser. I alle regionsbestyrelser sidder et FYAM-medlem og en FYAM-suppleant – foruden selvfølgelig et forskelligt antal speciallæger i almen medicin. Der er FYAM-poster på valg i alle regioner.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i to repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i de enkelte regionsbestyrelser, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse.
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg og Yngre Lægers Almen Praksisudvalg.
FYAM-udvalget består af regionale FYAM-medlemmer og -suppleanter. FYAM-medlemmer i DSAM’s stående udvalg og medlemmer, der er udpeget til andre udvalg, er observatører i FYAM-udvalget.
Disse poster er på valg til FYAM-udvalget:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden (kun 1 år)
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Sjælland.
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense, Aalborg og København. Herudover afholdes hvert år i marts måned et 2-dages internatmøde.
Som medlem af/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Hovedstaden. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Udover deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s stående udvalg. I disse udvalg er følgende poster på valg:
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget.
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte.
Du kan følge med i FYAM's seneste nyheder og aktiviteter henover sommeren på på både vores Facebook og Instagram.
Med FYAM-prisen ønsker vi at belønne en entusiastisk yngre eller senior almenmediciner, der har gjort en særlig indsats for at fremme uddannelseslægers aktive rolle i lægehuset – enten i forhold til patienter eller til kollegaer – og fortjener anerkendelse for sit arbejde eller for sin særlige tilgang.
Prisen kan f.eks. gå til:
- en person, der har gjort en særlig indsats for uddannelseslægers integration i almen praksis
- en person, der har været med til at starte nye tiltag for at sikre uddannelseslægens mulighed for gode og kontinuerte patientforløb
- en uddannelseslæge, der har gjort en særlig indsats for og i sin praksis, f.eks. i forhold til undervisning, kvalitetsprojekt, udarbejdet guidelines eller socialt og kollegialt.
Sidste år gik FYAM-prisen til praktiserende læge Susanne Brogaard Carlsen. Hun blev indstillet af HU-læge Nikolaj Friis Meldgaard for sit engagement og overskud til at lære fra sig og tage sig god tid til supervision og uddannelse. Det er egenskaber, vi ønsker at fremhæve, sætte fokus på og belønne til inspiration for andre praktiserende læger.
Du kan indstille en uddannelseslæge, en praktiserende læge eller øvrige medlemmer af DSAM (herunder FYAM og SAMS) til prisen. Sammen med æren følger en flot gavekurv til både vinder og indstiller.
FYAM-udvalget udvælger vinderen på baggrund af alle indstillinger. Din indstilling (op til en halv A4-side) skal du sende til dsam@dsam.dk.
Så kom til tasterne og få indstillet din dygtige kollega!
Deadline: onsdag den 3. august 2022.
Har du fået sat kryds i kalenderen den 30. september til DSAM’s årsmøde og FYAM-timen i Kolding?
Her kan du deltage i det hyggelige fællesskab, vores helt egen FYAM-time, faglige indslag og fest om aftenen – der er lagt op til en enestående dag i selskab med dine kolleger fra hele landet, alt sammen med fokus på almen praksis' fremtid.
Til og med søndag den 19. juni er der earlybirdpriser til årsmødet, og der er gode penge at spare. Hvis du endnu ikke har fået bestilt din plads til årsmødet, er det derfor oplagt at få det gjort snarest – hellere i dag end i morgen.
Vi glæder os meget til at se jer!
Sommerferien står for døren og juni 2022 er spækket med spændende aktiviteter. Der deltager FYAM-medlemmer til både NCGP (Nordisk kongres for praktiserende læger) i Stavanger og WONCA Europe i London.
Du kan følge med i aktiviteterne på FYAM's Facebook og Instagram. Særligt på vores helt nye Instagram-profil, kan du komme helt tæt på.
Her vil der jævnligt blive opdateret med opslag og stories fra de forskellige steder, så du også kan opleve de mange aktiviteter – om så det er i klinikken, på farten eller hjemme fra sofaen.
Nu er FYAM på Instagram!
Her får du de seneste opdateringer og nyheder fra FYAM-udvalget, indblik i spændende almenmedicinske områder, fun facts, take-overs, konkurrencer og meget, meget mere.
Gennem Instagram ønsker vi at skabe et endnu stærkere fællesskab, hvor der er rig mulighed for interaktion med dine kommende kolleger og at følge med i de mange inspirerende ting, der foregår i FYAM – selv når du er på farten!
Ønsker du at være en del af vores SoMe-gruppe og være med til at lave spændende og kreativt content, eller har du bare et godt forslag, så kontakt vores SoMe-ansvarlige, Anne Mette Torp, på annemettetorp@gmail.com.
Vi håber, at du har lyst til at være en del af vores interaktive FYAM-univers!
FYAM er først og fremmest et fagligt fællesskab for alle os, der ønsker almen medicin i fremtiden. Nu har du mulighed for at få indflydelse på faget, blive en del af maskinrummet og være med til at styrke fællesskabet og den faglige retning for alle læger, der brænder for almen medicin!
I FYAM arbejder vi blandt andet med kvalitetsudvikling, forskning, uddannelse og internationalt samarbejde. Derudover har vi en aktiv SoMe-gruppe, som konstant arbejder på at synliggøre de tilbud, vi har til uddannelseslægerne, for derigennem at styrke vores faglige fællesskab og rekrutteringen til vores fag. Derfor er der altid arbejde at finde i FYAM.
Udover faste møder i vores nationale FYAM-udvalg, hvor man kan få indblik i de mange processer i FYAM og DSAM, giver en post i FYAM en fantastisk mulighed for at opbygge et stort netværk og møde nuværende og kommende kollegaer i et stærkt fællesskab.
Har du lyst til at bidrage til fællesskabet og påvirke vores fag? Så stil op og bliv fagligt aktiv og/eller deltag blot i nogle af FYAM’s mange aktiviteter eller mindre arbejdsgrupper.
Se ledige poster her – Vi vil gerne have dig med i fællesskabet!
Der er nu åbnet for tilmelding til DSAM's årsmøde den 30. september 2022 på Comwell Kolding.
Temaet er "Praktiserende læge i Danmark – status og drømme".
Myndighederne stiller krav, og samfundet udfordrer os. Hvilke knapper kan vi selv dreje på for at bevare vores etiske ståsted og fastholde arbejdsglæden? Det skal vi debattere på DSAM’s årsmøde.
Der er lagt op til en masse spændende debatter, inspirerende oplæg og ikke mindst en enestående aften med dine kolleger fra hele landet. Så hvad venter du på?
Vi glæder os til at se jer i Kolding!
Har du en god forskningsidé, men mangler lidt motivation og hjælp til at komme i gang?
Vasco da Gama Movement (VdGM) er en paraplyorganisation, som består af medlemmer fra alle de nationale foreninger for yngre almenmedicinere i Europa, herunder FYAM.
VdGM har netop åbnet for ansøgninger til deres årlige ”Junior Research Award”, og alle medlemmer af FYAM kan søge. Vi skal i Danmark udvælge to projekter, som sendes videre.
Ansøgningerne skal sendes til: hippokrates.denmark@gmail.com
FRIST: 22. april 2022.
Del meget gerne den spændende nyhed med jeres venner og kollegaer!
SoMe-arbejdsgruppen er nu blevet stiftet, og arbejdet er i fuld gang.
Der er masser af projekter på tapetet, og har du lyst til at give en hånd med i FYAM i større eller mindre omfang, så grib chancen og vær med!
Skriv til fyam-formand@dsam.dk.
Vi ser frem til at høre fra jer!
Fredag den 1. april er sidste tilmeldingsfrist med Early Bird til Nordisk Kongres 2022 i Stavanger, Norge.
Dette års tema er "On the Edge", og der lægges op til nogle spektakulære dage med et hav af spændende og inspirerende oplæg præsenteret af dine nordiske kolleger.
Dyk ned i de eventyrlige omgivelser her.
Kongressen er desuden en unik mulighed for udveksling af idéer og interessante diskussioner, og der er altså lige nu gode penge at spare, så hvad venter du på?
Vi glæder os til at se jer i Stavanger!
Vi ønsker en varm velkomst til de to nyeste ansigter i FYAM-udvalget, Daniel og Arslan!
Daniel Staal Nyboe er blevet valgt som medlem af VIA, hvorpå Arslan Ismail agerer som suppleant.
Vi er aldeles glade for at have dem med på holdet og ser frem til et godt samarbejde.
Her en lille reminder om at sætte kryds i kalenderen til DSAM's årsmøde i Kolding, der i år afholdes fredag d. 30 september. Som de andre år vil FYAM-timen også denne gang blive afholdt under årsmødet.
Nærmere information omkring tidspunkt og tilmeldning samt årets tema følger.
Vi håber meget på at se så mange af jer som muligt!
Som meldt ud tidligere har vi en stor vision om at synliggøre FYAM for alle vores nuværende såvel som kommende medlemmer. Udarbejdelsen af en social media (SoMe)-gruppe under FYAM er derfor i fuld gang!
Vi kunne stadig rigtig godt tænke os at høre fra dig, hvis du har en influencer gemt i maven, eller på anden vis ønsker at hjælpe til og komme med inputs. Alle menige medlemmer har mulighed for at byde ind i SoMe-gruppen.
Vækker noget af dette din interesse, så kontakt os i formandskabet på mail: fyam-formand@dsam.dk.
Vi ser frem til at høre fra dig!
Der afholdes i år Nordisk Kongres i Almen Medicin i Stavanger d. 21.-23. juni 2022. I dagene op til kan man komme til prækongres, som afholdes d. 20. og 21. juni for de yngre læger.
I år vil Prækongressen byde på fagligt indhold i form af bl.a. workshops omkring årets emne; kvalitetsudvikling i almen praksis, særligt hvordan man kan kvalitetsforbedre her og nu med de midler, man har for hånden. Prækongressen vil også byde på socialt indhold, hvor der vil være rig mulighed for at møde kollegaer fra alle de nordiske lande, bl.a. ved Prækongressens middagsarrangement om mandagen.
Du kan finde hele programmet og læse mere om Prækongressen her
Ønsker du at nå at få dit abstract med til Nordisk Kongres 2022 i Stavanger, Norge? Du kan stadig nå det! Deadline for indsendelse af abstract til kongressen er netop blevet forlænget til den 31. januar 2022.
Årets Nordiske Kongres 2022 afholdes i Stavanger i Norge, og temaet er ”On the Edge”, som lægger op til en spændende kongres, der omhandler nutidens og fremtidens almen praksis.
Du kan læse meget mere om kongressen her
Almen praksis i Danmark har et godt ry ude i verden, og mange yngre kollegaer fra Europa ønsker at komme hertil og opleve det på egen hånd.
I FYAM’s Hippokrates exchange program under Vasco de Gama Movement mangler vi danske praksisser, som vil åbne døren og byde dem indenfor i en til to lærerige uger, hvor de får mulighed for at opleve livet i almen praksis helt tæt på. Der er typisk tale om hoveduddannelseslæger, som tager på udenlandsophold i forbindelse med deres uddannelse. Lægerne skal se og observere under opholdet, men ikke indgå i behandling af patienter.
Er du en del af en klinik med internationalt udsyn? Så skriv direkte til Hippokrates på: hippokrates.denmark@gmail.com
Der er tilkommet en ledig post som suppleant i Videreuddannelsesudvalget. Kunne du være interesseret i at blive en del af maskinrummet i FYAM/DSAM, så kontakt endelig formandskabet eller en af de øvrige medlemmer fra Videreuddannelsesudvalget for at høre mere.
Du kan finde kontaktinformation her
Som led i vores vision om at gøre FYAM mere synlig og tilgængeligt for alle vores nuværende og kommende medlemmer har vi besluttet at oprette en social media (SoMe)-gruppe under FYAM. Idéen er, at vi skal have mere aktivitet på vores nuværende platforme, og vi vil se på muligheden for at indtage nye platforme – eksempelvis Instagram og Twitter.
Blandt alle menige medlemmer i FYAM søger vi derfor nogle, som har en influencer i maven, vilde Facebook-skills, et højt Twitter-niveau, en indre fotograf, videoredigeringsinteresse eller andet, der kan hjælpe FYAM med at komme mere ud til vores medlemmer.
Har du lyst til at hjælpe et par timer, eller kunne du være interesseret i en mere styrende rolle, så kontakt os i formandskabet. Så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan og hvor meget du kan hjælpe med dette. Vi håber at høre fra mange af jer.
Min mailadresse er: fyam-formand@dsam.dk
Vi håber, at I alle har en skøn december måned! Det nye FYAM-udvalg er ved at falde godt til, og de sidste udpegninger er ved at være på plads. Vi glæder os enormt meget til 2022, hvor vi forhåbentligt får lov at forsætte med fysiske aktiviteter, så vi kan dyrke fællesskabet og fagligheden i FYAM i endnu højere grad. 2022 bliver blandt andet året, hvor vi vil forsøge at gøre FYAM endnu mere synligt, endnu mere gennemsigtigt og endnu mere tilgængeligt. Går du allerede nu med tanker om, at du vil være en del af FYAM eller hjælpe til, så hold dig ikke tilbage. I er alle velkomne til at skrive til os i formandskabet eller til jeres lokale repræsentanter, hvis I ønsker at høre mere om arbejdet i FYAM.
Med ønske om en hyggelig jul og en fantastisk nytår
Thomas B. Purup, formand for FYAM
Maria D. Overgaard, næstformand i FYAM
I forbindelse med FYAM-udvalgsmødet, der blev afholdt på Lægedage d. 17/11 2021, er der udpeget flere nye repræsentanter til at sidde i de forskellige udvalg. Se dem her:
Emil Winther – repræsentant til Nordic Young Generel Practitioners (NYGP)
Mariam Gheshlaghi – repræsentant til The Vasco da Gama Movement: For Young & Future Family Doctors
Preben Aukland – repræsentant til Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
Jesper Bossel Holst Thorsson – repræsentant til Yngre Lægers Almen Praksisudvalg
Simon Grøn – medlem af DSAM/PLO’s Rekrutteringsudvalg
Malene Nepper – FYAM-medlem af planlægningsgruppen for DSAM’s årsmøde 2022
FYAM’s store adventskalender er i fuld gang. Find den på både den nationale Facebookside, såvel som de regionale. Der er præmier på højkant hver uge 🥳
Så tøv ikke med at tjekke FYAM's Facebookside ud
Artikel fra Månedsskriftet: Samarbejdets ædle kunst – om firkanter og trekanter
Nogle gange kan man som læge synes, at alting går så hurtigt, at det er umuligt at følge med. Andre gange undrer man sig over, at visse dilemmaer kan bestå uændret gennem årtier. Som et kuriosum ‒ og et eksempel på sidstnævnte ‒ har vi valgt at bringe en artikel fra april 2004, publiceret i det hedengangne tidsskrift Medicus. Emnet er udfordringer i samarbejdsfladen mellem primær- og sekundærsektoren. Praksiskonsulenterne bliver næppe arbejdsløse foreløbig (medmindre de bliver fyret af regionen).
Læs artiklen her
Podcast fra månedsskriftet om DGE grupperne
En nyere opgørelse fra PLO viser at 87,3% af de danske praktiserende læger er medlem af en DGE-gruppe. (Decentral Gruppebaseret Efteruddannelsesgruppe).
I samtalen kommer vi omkring rammer og indhold i DGE-grupperne, finansiering og forskellen imellem en DGE-gruppe og en klynge.
Vores gæster er Mikkel Tang Knudsen, praktiserende læge i lægehuset i Vejlsø i Silkeborg, og Karen-Dorthe Bach-Nielsen, praktiserende læge i Ebeltoft. Begge er efteruddannelsesvejledere.
Christian Vøhtz er redaktør og vært.
Thomas Purup er valgt som ny FYAM-formand. Sammen med FYAM-udvalget skal han stå i spidsen for FYAM’s videre arbejde.
Han glæder sig til at komme i gang med arbejdet og fortæller:
”Vi skal have FYAM op i omdrejninger igen efter Corona-pandemien. Først og fremmest skal vi igen have det gode samarbejde mellem de forskellige stående udvalg og arbejdsgrupper op at køre, men vigtigst af alt skal vi gøre FYAM mere tilgængeligt for alle vores uddannelseslæger.
FYAM under DSAM - de yngre lægers fyrtårn for faglighed og fællesskab i Almen Medicin. Vi har et arbejde med at ”fortælle”, hvad FYAM egentlig er, synliggøre de mange gode aktiviteter regionalt og nationalt, og så skal FYAM (som repræsentant for fremtidens praktiserende læger) selvfølgelig fortsat have en solid stemme i DSAM.”
Til FYAM-timen i Kolding den 1. oktober 2021 blev de sidste ledige pladser i FYAM-udvalget besat. Du kan se hele FYAM-udvalget her.
Vi mangler fortsat at få et medlem til hvert af de følgende udvalg under DSAM:
- Yngre lægers Almen Praksis udvalg
- DSAM/PLO's Rekrutteringsudvalg
Alle medlemmer i FYAM kan udpeges til posten, og vi håber, at du er klar på at give en hånd med i samarbejdet med FYAM/DSAM, PLO og Yngre Læger. Udpegningen finder sted til FYAM-udvalgsmødet onsdag den 17. november 2021 kl. 17.00 ifm. Lægedage i Bella Centeret.
I er velkomne til at kontakte formand Thomas B. Purup eller næstformand Maria D. Overgaard.
Kommer du på Lægedage? Den 15.-19. november 2021 mødes flere end 3.000 læger og sundhedspersonale til Lægedage i Bella Centret. Her er mulighed for at deltage i mere end 134 kurser fordelt på 5 dage – læs mere om programmet her. Har du endnu ikke tilmeldt dig, så kan du gøre det her – deadline for tilmelding er fredag den 29. oktober 2021, kl. 23.59.
På Lægetorvet – midt i udstillingsområdet – har du mulighed for at møde FYAM-udvalget sammen med DSAM, SAMS og Forskningsenhederne på en fælles stand. Vi håber, at du har lyst til at kigge forbi.
50% af alle mænd vil opleve LUTS, når de bliver over 60 år. For nogle vil symptomerne være voldsomt generende - ligefrem invaliderende. Andreas Røder - Professor i urologi ved Rigshospitalet er gæst i Månedsskriftets podcast om "LUTS - Lower Urinary Tract Symptoms". I samtalen kommer vi omkring udredning og behandling af benign prostatahyperplasi, som er hovedårsagen ved LUTS.
Christian Vøhtz er redaktør og vært.
Læring er ikke bare læring... Hvordan giver man sig selv de bedste muligheder for at kunne tage det lærte på et kursus med sig videre i sit lægeliv, så det kan komme patienterne til gavn? I månedsskriftets seneste artikel "Når lægen går på kursus. Hvordan får du effekt af din efteruddannelse?" kan du læse om, hvordan du får meget mere ud af dine kurser.
De fleste poster er besat, men du kan stadig nå at være med i valget om de sidste 3 poster:
- FYAM suppleant i Kvalitetsudvalget
- FYAM repræsentant for Region Nordjylland
- FYAM repræsentant for Region Sjælland
De sidste repræsentanter vælges til DSAM’s årsmøde d. 1. oktober under FYAM-timen. Hvis du ikke har mulighed for at være med her, kan du også blot sende kort skriv eller en video med dit valgoplæg.
Send gerne dette materiale til næstformand i FYAM Maria Dahl Overgaard.
Har I spørgsmål til, hvad de forskellige poster indebærer, er I ligeledes velkomne til at kontakte jeres lokale FYAM-repræsentanter eller kontakte formand for FYAM Thomas Purup.
Lyt til Månedsskriftets podcast "Når læger tager på kursus".
Vi bruger i almen praksis mange ressourcer på at gå på kursus. Men hvordan sikrer vi os, at vi selv, vores klinikker og i sidste ende vores patienter får effekt af det vi lærer? Christian Vøhtz er redaktør og vært, og han har denne gang besøg af chefkonsulent i PLO's efteruddannelsesafdeling Bent Gringer, som bl.a. arbejder med, hvordan vi får det maksimale udbytte af vores kursusaktiviteter.
Månedsskriftet har også delt artiklen "De menneskelige grundvilkår som øjenåbner for lægen".
Som mennesker er vi underlagt nogle eksistentielle grundvilkår, som vi ikke kan ændre på og som vi ofte ikke er bevidste om. Grundvilkårene påvirker vores konsultationer, og det kan være en hjælp og en øjenåbner at være opmærksomme på dem.
Kære FYAM’er
Det elektroniske valg er overstået. Tak til alle kandidaterne og alle, der brugte deres stemme på at få indflydelse i vores faglige selskab. Vi byder velkommen og ønsker tillykke til:
Thomas Benfeldt Purup med posten som formand for FYAM-udvalget
Malene Nepper med posten som medlem af Videreuddannelsesudvalget
Ervin Pojskic med posten som suppleant i Videreuddannelsesudvalget
Se alle der har fået plads i FYAM-udvalget her
Der er stadig 3 ledige poster, som skal besættes på FYAM-timen på det kommende årsmøde den 1. oktober 2021. Det drejer sig om:
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Sjælland
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Nordjylland
- Suppleant for Kvalitetsudvalget
Går du og overvejer, men mangler viden om FYAM og hvad det indebærer, så kontakt din lokale FYAM-repræsentant.
Du kan også læse mere om FYAM-udvalget på FYAM.dk og blive inspireret.
DSAM holder årsmøde fredag den 1. oktober 2021, og i år bliver det noget helt særligt.
Vi tager revanche for sidste års nedlukning og fejrer vores 50 års jubilæum med et spændende program og en fantastisk fest bagefter.
Læs meget mere om programmet, priser og tilmelding på DSAM's hjemmeside
Vi håber på at se jer på Comwell Kolding den 1. oktober!
Fristen for at stille op til de ledige poster i FYAM er nu passeret, og vi kan derfor sige tillykke til de følgende kandidater, som er valgt uden modkandidater:
- Kristina Aaskjær Aagaard, medlem af FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Maria Dahl Overgaard, medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Anne Dige Søgaard, suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland
- Marina Elmelund Sørensen, suppleant i FYAM-udvalget for Region Nordjylland
- Mariam Gheshlaghi, medlem af Internationalt udvalg
Vi glæder os til det fremtidige samarbejde med jer.
Til gengæld skal vi til stemmeurnerne, når det gælder FYAM-formandsposten, som i år har to kandidater, nemlig:
- Jesper Bossel Holst Christensen
- Thomas Benfeldt Purup
Vi skal også stemme om posterne i Videreuddannelsesudvalget, men her handler det om at fordele posterne; hvem skal være medlem, og hvem skal være suppleant. Begge kandidater har ønsket begge poster med samme prioritet. De to kandidater er:
- Malene Nepper
- Ervin Pojskic
Vi skyder valget i gang på onsdag kl. 6.00, så hold øje med din mailboks, og tjek eventuelt spammappen, hvis du ikke modtager en mail med link til afstemningen.
Vi ønsker de fire kandidater pøj pøj med valget.
I anledning af Priden sætter FYAM fokus på LGBT+ sundhed i almen praksis og inviterer til landsdækkende online fyraftensmøde
torsdag, den 2. september 2021 kl. 19:00
Vi spørger LGBT+ Danmarks talsperson Susanne Branner og professor i Sexologi Christian Graugaard, hvilke udfordringer vi som læger skal være opmærksomme på og lægger op til spørgerunde/debat.
Det endelige program og talerækken følger.
Venlig hilsen
FYAM-udvalget
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almenmediciner, og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det nu du skal stille op til FYAM-valget 2021. Der er sidste frist for at indsende dit valgoplæg i morgen kl. 12.
Har du lyst til at stille op, men er du i tvivl om hvad det helt præcist er du stiller op til? Så læs med her og bliv klogere på hvad du får ud af at have en post i FYAM.
FYAM-udvalget fortæller om at være en del af FYAM
|
|
|
|
|
|
![]() Som repræsentant i FYAM-udvalget arrangerer jeg sammen med andre frivillige FYAM's aktiviteter i regionen. Disse inkluderer blandt andet fyraftensmøder, sociale events og FYAM's tilstedeværelse på tilbagevendende faglige møder.
Jeg oplever, at FYAM ikke alene udgør et vigtigt socialt og fagligt netværk, men også er et forum med god plads til nye ideer og initiativer, som kan udvikle og forbedre vores almen medicinske uddannelse og arbejdsliv. Som aktiv i FYAM er det i høj grad muligt selv at præge, hvor meget tid man lægger i arbejdet afhængigt af hvor mange aktiviteter, man engagerer sig i. Jeg varetager posten ved siden af min hoveduddannelse, mine børn og alt det ræs, der hører med til familielivet.
|
Hvad kræver det at være med i FYAM-udvalget?
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg og Yngre Lægers Almen praksis-udvalg.
FYAM-udvalget består af regionale medlemmer og -suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og folk, der er udpeget til andre udvalg.
Disse poster er på valg til FYAM-udvalget:
- Formand for FYAM-udvalget
- Medlem af udvalget for Region Syddanmark
- Medlem af udvalget for Region Sjælland
- Medlem af udvalget for Region Nordjylland
- Medlem af udvalget for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Nordjylland
- Medlem af Internationalt udvalg
- Medlem af Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Kvalitetsudvalget
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense, Aalborg og København. Herudover afholdes der hvert år et 2-dages internat, næste gang i januar måned.
Som medlem af/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Hovedstaden. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Ud over deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe. Læs mere om arbejdsopgaverne, og hvad man kan engagere sig i på FYAMs hjemmeside.
Vil du gerne have indflydelse på din fremtid som almen mediciner, og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde? Så er det nu, at du skal stille op til FYAM-valget og være med til at forme hverdagen og fremtiden for almen medicin.
I FYAM arbejder vi bl.a. med kvalitetsudvikling, forskning, uddannelse og internationalt samarbejde. Vi mødes i forskellige sammenhænge og lærer vores kommende kollegaer at kende, samtidigt med at vi er med til at forme, hvordan faget almen medicin skal udvikle sig.
Alt det kræver for at stille op til FYAM valget er, at du skal udfylde et kort valgoplægsskema som du finder på FYAM's hjemmeside og sende det til DSAM’s sekretariat på dsam@dsam.dk inden den 1. september.
Stil op til en af vores ledige FYAM-poster - vi har brug for dig!
Der er valg til følgende FYAM poster
- Formand for FYAM-udvalget
- Medlem af udvalget for Region Syddanmark
- Medlem af udvalget for Region Sjælland
- Medlem af udvalget for Region Nordjylland
- Medlem af udvalget for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Nordjylland
- Medlem af Internationalt udvalg
- Medlem af Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Kvalitetsudvalget
Har du husket at opdatere dine medlemsoplysninger? Ellers kan du ikke stemme til FYAM-valget
Du skal senest have opdateret dine oplysninger den 31. august.
Valget varetages af FAS (Foreningen af Speciallæger), og valgmailen kommer derfor fra dem. Det bliver ikke muligt at eftersende en stemmeseddel, hvis du undervejs i valget finder ud af, at du ikke har fået nogen. Det er derfor meget vigtigt, at du sikrer, at dine oplysninger er rigtige. Det kan du tjekke på ”Mit medlemskab”. Du kan samme sted anmode om en kode, hvis du ikke kender dit password.
Det er især din mailadresse og dit medlemsforhold (ordinært medlem, FYAM, SAMS), du skal koncentrere dig om. Stemmesedlen sendes til den mailadresse, der står i vores medlemssystem. Det er ikke nødvendigvis den samme, som du modtager nyhedsbreve fra os på.
Maria Dahl Overgaard, næstformand i FYAM
Som studerende var jeg aktiv i SAMS, og da jeg blev færdig som læge, savnede jeg det fællesskab, som foreningsarbejdet giver. Som medlem af FYAM-udvalget har jeg fået et fagligt og socialt netværk. Der er i FYAM gode muligheder for at få indflydelse og arbejde med det/de områder, som man synes er interessante. Som ny i FYAM kan det tage tid at forstå opbygningen af organisationen, men det skal man ikke lade sig skræmme af; der er heldigvis mere erfarne FYAM’ere, man kan lære af. Der er spændende arrangementer i støbeskeen for det næste år, og nye medlemmer skal være meget velkomne.
Går du og overvejer at stille op til valget, men er i tvivl om, hvad en post i DSAM og FYAM indebærer? Læs med her og bliv klogere på, hvordan DSAM’s repræsentantskab og FYAM-udvalget er struktureret. Du kan også se de ledige FYAM-poster i FYAM-udvalget og i DSAM's stående udvalg og blive inspireret til at stille op. Vi har brug for dig.
DSAM’s repræsentantskab
DSAM’s repræsentantskab består af 5 regionsbestyrelser. I alle regionsbestyrelser sidder et FYAM-medlem og en FYAM-suppleant – foruden et forskelligt antal speciallæger i almen medicin. Der er FYAM-poster på valg i alle regioner.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i de enkelte regionsbestyrelser, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller se på DSAM’s hjemmeside.
Læs mere om valget, og hvordan du stiller op på DSAM’s hjemmeside.
FYAM-udvalget
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg og Yngre Lægers Almen praksis-udvalg.
FYAM-udvalget består af regionale medlemmer og -suppleanter. FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og medlemmer, der er udpeget til andre udvalg, er observatører i FYAM-udvalget
Disse poster er på valg til FYAM-udvalget:
- Formand for FYAM-udvalget
- Medlem af udvalget for Region Syddanmark
- Medlem af udvalget for Region Sjælland
- Medlem af udvalget for Region Nordjylland
- Medlem af udvalget for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Midtjylland
- Suppleant for Region Nordjylland
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense, Aalborg og København. Herudover afholdes hvert år i marts måned et 2-dages internat.
Som medlem af/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Hovedstaden. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Ud over deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe. Læs mere om arbejdsopgaverne, og hvad man kan engagere sig i på FYAM's hjemmeside.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:
- Medlem af Internationalt udvalg
- Suppleant i Internationalt udvalg (1 år)
- Medlem af Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Suppleant i Kvalitetsudvalget
Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg på FYAM's hjemmeside.
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på DSAMs hjemmeside.
Læs mere om FYAM-valget, hvordan du stiller op, og hvem der er dine modkandidater her, og om DSAM-valget her.
Månedsskriftet har udgivet en podcast omkring, hvordan vi som læger får ansvaret for flere og flere kronikere og multisyge patienter i almen praksis. Men hvordan prioriterer man og holder overblikket? Gæsten - PhD og FYAM'er Astrid Drivsholm Slot har været med til at udvikle "Årssamtalen" - en samtale af 30 minutters varighed, hvor den praktiserende læge tager udgangspunkt i, at patienten er multisyg, og planlægger det næste års kontroller med udgangspunkt i patientens værdier og prioriteter.
Den nyeste artikel fra Månedsskriftet har titlen "Mig og min klynge". Her fortæller tre praktiserende læger fra forskellige steder i landet om arbejdet i deres lokale klynge og det, de har fået ud af det. Den overordnede vurdering lyder: rigtig godt tiltag − men det kan blive endnu bedre.
Ifølge kalenderen er sommeren på sit højeste og FYAM-udvalget vil derfor gerne benytte lejligheden til at ønske alle medlemmer en dejlig sommer fyldt med solskin og varme dage.
Sommerferien er også et oplagt tidspunkt til at kigge lidt nærmere på hvem vi er i FYAM og hvad vi laver. Måske endda blive inspireret til at stille op til FYAM valget 2021?
På genhør i august og glædelig sommer.
PLO Mentorordning er et gratis tilbud til lægestuderende, yngre læger og nye speciallæger i almen medicin.
En mentor kan støtte og fungere som sparringspartner, når du møder udfordringer og tvivl i dit studieliv eller arbejdsliv.
PLO tilbyder to forskellige mentorordninger: ”Karriere i almen praksis” og ”Kaffemødementorordningen”.
Ordningen ”Karriere i almen praksis” er rettet mod kommende og nye speciallæger i almen medicin. Har du spørgsmål omkring valg af speciale, hvordan man bliver praksisejer, håndterer den daglige drift o.l. og har lyst til at arbejde med det igennem et længere forløb (ca. 4 møder årligt), så er dette ordningen for dig.
Læs mere om ordningen ”Karriere i almen praksis” her.
Ordningen ”Kaffemødementorordningen” er rettet mod lægestuderende og KBU-læger, der overvejer at specialisere sig i almen medicin. Ordningen er både til dig, der generelt er nysgerrig på faget og dig, der har mere specifikke spørgsmål og problemstillinger, som du gerne vil drøfte ved en enkelt uformel samtale.
Læs mere om ordningen ”Kaffemødementorordningen” her.
Læs mere om PLO Mentorordning på deres hjemmeside.
Månedsskriftet har netop udgivet podcasten "Mødet med invandrerpatienten".
Nadja Elgin er praktiserende læge i Rødovre og 70-80% af patienterne i hendes dagsprogram har anden etnisk baggrund end dansk.
Patientgruppen er hendes store hjertebarn. Specielt førstegenerationsindvandreren. Samtalen tager udgangspunkt i Nadjas hverdag. Vi kommer blandt andet omkring emnerne ”etniske smerter”, sprogbarrierer og sygdomsopfattelser. Derudover hører vi 3 lavpraktiske råd og Nadjas bud på løsninger til 4 forskellige problemfyldte konsultationer, som vi kan møde i praksis.
Christian Vøhtz er redaktør og vært.
Den årlige kongres for almen medicin i Tyskland afholdes i år i Lübeck den 16.-18. september. Hovedtemaerne for kongressen er digitalisering, efteruddannelse og forskningsnetværk.
Hovedsproget på kongressen er tysk, men der vil være en international linje på kongressen med engelske oplæg og workshops.
Læs mere om kongressen på deres (tysksprogede) hjemmeside
Der organiseres bl.a. en workshop, der er særligt henvendt til internationale yngre læger omkring overgangen fra medicinstudiet til speciallægeuddannelsen. Hvis der ønskes mere information kan den workshopansvarlige kontaktes på mail
FYAM afholder snart valg og vi håber at du vil stille op til en af vores ledige poster. FYAM-udvalget er for alle, der har lyst til at sætte sit præg på speciallægeuddannelsen til almen medicin. Vi arbejder for at skabe sammenhold mellem yngre læger med interesse for almen medicin og sikre at faget følger med tidens udviklinger.
Læs om nogle af de forskellige udvalg og bliv inspireret til hvad lige netop du godt kunne tænke dig at arbejde med. Læs mere om FYAM-valget 2021 her.
FYAM-udvalget – socialt samvær, faglig læring og politisk bevidsthed
FYAM-udvalget er den samlede gruppe af alle FYAMere, der deltager i regionale grupper, kvalitetsudvalget, VIA udvalget og meget mere. I FYAM-udvalget nedsættes der arbejdsgrupper til løsning af forskellige opgaver. Som medlem kan du både arbejde med FYAMs kampagner, rekruttering til faget, planlægning af fyraftensmøder og kongresmateriale samt meget mere.
FYAM i Kvalitetsudvalget - er du kvalitetsbevidst?
Kvalitet er en vigtig del af faget for almen medicin, og det er hele tiden i hastig udvikling. I takt med at samfundet ændrer sig, så ændrer betingelserne og kravene for kvalitet sig også. Som medlem i Kvalitetsudvalget vil du både komme til at arbejde tværfagligt og tværsektorielt med bl.a. klyngerne, patientsikkerhed, datainsamling og meget mere.
FYAM i Internationalt udvalg - for dig der vil arbejde globalt
Her er muligheden for at skabe et stærkt internationalt netværk og hele tiden være opdateret på, hvad der rører sig i den almen medicinske verden. Som medlem i Internationalt udvalg er du bl.a. med til at arrangere udlandsophold, prækongresser og deltage i internationale kongresser.
FYAM i VIA - vil du have indflydelse på, hvad du lærer?
Videreuddannelsesudvalget arbejder med at forbedre den almen medicinske uddannelse på alle trin - lige fra bachelorstudiet til efteruddannelsen. Som medlem er du med til at sørge for, at nye medicinstuderende får den bedste introduktion til almen medicin, og at du selv får god og relevant efteruddannelse igennem hele dit virke som læge.
![]() |
Jesper Bossel Holst Christensen, FYAM-formand “Når man er valgt til et af de stående udvalg i DSAM, for eksempel FYAM-udvalget, er man sikker på at få indflydelse i vores faglige selskab og et socialt og fagligt netværk. At være aktiv i FYAM-udvalget har givet mig et netværk i en hverdag, hvor man i sit arbejde kan stå meget alene. Jeg håber, at du vil have lyst til at stille op til det kommende valg. Du skal være så velkommen!” |
![]() |
Anders Voldby, FYAM repræsentant i Yngre Lægers Almen Praksis-Udvalg |
Mød nogle af FYAM's arbejdsgrupper og bliv inspireret til hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med i FYAM-udvalget.
Kampagnegruppen
Gruppen arbejder på årets kampagne fra FYAM. Gruppen består indtil videre af FYAM-repræsentanter og repræsentanter fra Grøn Praksis. Der skal arbejdes med grafik, strategi, sociale medier og kommunikation.
FYAM-prisen
Gruppen indhenter forslag og foretager vurderinger til årets nominerede til FYAM-prisen 2021.
Vedtægtsgruppen
Gruppen arbejder med et udkast til en revideret udgave af FYAM's vedtægter.
Kvalitet i HU
Gruppen har til gode at afholde sit første møde, der er planlagt til d. 9/8 kl 17-19. Gruppen arbejder med kvalitetsforbedringer i vores hoveduddannelse og håber på, at det munder ud i nye kvalitetsmål og anbefalinger.
FYAM-prisen er en særlig anerkendelse til en ildsjæl eller en person, der er lidt ud over det sædvanlige. FYAM-prisen kan både gives til en DSAM'er, FYAM'er eller SAMS'er, og sammen med æren følger også en flot gavekurv. Prisen uddeles på årsmødet.
FYAM havde i 2020 en stor kampagne om uddannelseslæger i lægehuse rundt omkring i landet. Derfor er der i år i FYAM et særligt fokus på at finde en engageret læge, der i 2020-2021 har gjort en særlig indsats for at fremme uddannelseslægers aktive rolle i lægehuset – enten i forhold til patienter eller til kollegaer.
Kender du en fantastisk supervisionslæge, en dybt engageret kollega, én som gør tingene på en ny og anderledes måde eller en anden, som fortjener FYAM-prisen 2021? Så skriv en mail til dsam@dsam.dk senest d. 4. august med navn og en begrundelse for din indstilling.
Månedsskriftets har udgivet podcasten "Alkohol - bedste ven og værste fjende", og den sætter fokus på, at alkohol kan spille en rolle i udviklingen af næsten enhver tænkelig sygdom, vi ser i almen praksis. Men hvordan skal vi tale med vores patienter om det? Det har nemlig stor betydning, hvordan vi bringer emnet op.
Vores gæst er praktiserende læge og formand for DSAM Anders Beich.
Månedskriftet har også udgivet en artikel omkring forebyggelse af mistrivsel hos børn og unge med ADHD og i lignende vanskeligheder. Forældretræning er en central del af håndteringen af børn med ADHD og dets symptomer. Sundhedsstyrelsen har sendt deres nye anbefaling i offentlig høring. Artiklen opfordrer til samarbejde mellem mange parter, og forfatteren giver sit bud på en optimeret tilgang for både barn og familie.
Hvis du er medlem af FYAM under DSAM, har du for nylig modtaget en mail med link til et spørgeskema. Det er en del af vores FYAM-medlemsundersøgelse, der henvender sig til FYAM-medlemmer i fase 2 og 3, eller som netop har afsluttet fase 3 (maks. et halvt år siden). Den skal bl.a. hjælpe os med at blive klogere på, hvad der driver dig, der er i gang med en speciallægeuddannelse i almen medicin. Vi vil også gerne undersøge, hvad du håber og ønsker for din fremtid som speciallæge.
Vi håber, at du vil hjælpe ved at besvare spørgeskemaet. Spørgsmålene handler bl.a. om, hvor du gerne vil arbejde – både som helt nyuddannet og efter et par år – og om din motiviation til f.eks. at nedsætte dig i egen praksis, eller hvorfor du hellere vil arbejde som ansat i en praksis.
Det seneste år har FYAM haft fokus på uddannelseslægens rolle og vej til speciallæge med kampagneplakaten ’Her i huset kan du møde uddannelseslæger’. FYAM har i år særligt fokus på at finde en entuastisk yngre eller senior almenmediciner, der i 2020-2021 har gjort en særlig indsats for at fremme uddannelseslægers aktive rolle i lægehuset – enten i forhold til patienter eller til kollegaer – og fortjener anerkendelse for sit arbejde eller for sin særlige tilgang. Prisen kan f.eks. gå til:
- en person, der har været særligt aktiv i at gøre opmærksom på FYAM's kampagne 'Her i huset kan du møde uddannelseslæger”
- en person, der har gjort en særlig indsats for uddannelseslægers integration i almen praksis
- en person, der har været med til at starte nye tiltag for at sikre uddannelseslægens mulighed for gode og kontinuerte patientforløb
- en uddannelseslæge, der har gjort en særlig indsats for og i deres praksis, f.eks. i forhold til undervisning, kvalitetsprojekt, udarbejdet guidelines eller socialt og kollegialt.
Du kan indstille en uddannelseslæge, en praktiserende læge eller øvrige medlemmer af DSAM (herunder FYAM og SAMS) til prisen. Sammen med æren følger en flot gavekurv til vinder og indstiller.
FYAM-udvalget udvælger vinderen på baggrund af alle indstillinger. Din indstilling (op til en halv A4-side) skal du sende til dsam@dsam.dk inden d. 4. august 2021 (forlænget frist). Så kom til tasterne og få indstillet din dygtige kollega.
Beskæftiger du dig med forskning/kvalitetssikring i forebyggelse, eller er du på anden vis engageret i forebyggelsesarbejde, så er posten som junior repræsentant i EUROPREV måske noget for dig.
EUROPREV
er en netværksgruppe under WONCA-Europe - den europæiske gren af verdensorganisationen for praktiserende lægers sammenslutninger. Dansk Selskab for Almen Medicin er medlem af WONCA-Europe, som så er inddelt i forskellige netværksgrupper, heriblandt EUROPREV. Læs mere om WONCA her
EUROPREV = the European Network for Prevention and Health Promotion in Family Medicine and General Practice. Netværket har 1 senior repræsentant fra hvert land, som er professor John Brodersen fra Danmark. Siden 2019 har EUROPREV desuden haft en junior repræsentant fra hvert land med. EUROPREV arbejder for at fremme evidensbaseret forebyggelse i almen praksis/almen medicin i Europa. Mange af initiativerne handler om Quaternary Prevention = at mindske forebyggende tiltag som "gør mere skade end gavn" - så overdiagnostik fylder også en del her. Her kan I læse mere om gruppen
Hvad kræver det at være med i EUROPREV?
Medlemsskab af DSAM/FYAM og interesse for evidensbaseret forebyggelse med et kritisk blik for hvilke forebyggelsestiltag, der reelt kommer patienterne mere til gavn sammenlignet med de mulige utilsigtede skadelige virkninger, som enhver medicinsk intervention indebærer.
EUROPREV holder 1-2 årlige fysiske møder: Et møde i relation til den årlige WONCA-Europe kongres og et særskilt møde. Herimellem foregår kommunikation på mail og via online møder. Det kræver som minimum nogle få timers arbejde pr. måned at være EUROPREV junior repræsentant, men kan selvfølgelig være flere timer, alt efter hvor meget man selv vælger at lægge i det. Hertil kommer deltagelse i 2 årlige møder i DSAM's Internationale Udvalg pr. år, hvor man har til opgave at opdatere resten af gruppen på, hvad der sker i EUROPREV sammen med senior repræsentanten.
Hvis ovenstående har vakt din interesse, og du - på baggrund af dit nuværende engagement i forebyggelsesarbejdet - kan bidrage til arbejdet i EUROPREV, så send din ansøgning til dsam@dsam.dk senest d. 31. maj 2021.
I dag er "World Family Doctor Day".
World Family Doctor Day - 19. maj - blev først annonceret af WONCA i 2010, og det er blevet en dag, hvor der sættes fokus på familielægernes og det primære sundhedsvæsens rolle og bidrag i sundhedssystemer rundt om i verden.
Kender du en ildsjæl indenfor faget almen praksis? En inspirerende person der fortjener en anerkendelse for sit arbejde eller for sin særlige tilgang til faget?
FYAM-prisen blev stiftet tilbage i 2013 og går til en person, der er lidt ud over det sædvanlige. Du kan både indstille DSAM'er/FYAM'er/
SAMS'er, og sammen med æren følger også en flot gavekurv.
Så kender du en fantastisk supervisionslæge, en dybt engageret kollega, én som gør tingene på en ny og anderledes måde eller en anden, som du synes fortjener at få FYAM-prisen 2021? Så skriv en mail med navn og begrundelse på den, som du gerne vil indstille til dsam@dsam.dk senest d. 1. juni 2021.
Månedsskriftet er klar med en ny artikel.
Læs gratis artikel om personlig medicin og bliv klogere på emnet her.
Månedsskriftets nyeste podcastserie hedder “Supervisionslaboratoriet” og består af tre dele. Her sætter vi synlige og usynlige dynamikker i konsultationen under luppen. Gæsterne er de to erfarne supervisorer og praktiserende læger: Helle Therese Kirkegaard og Jan-Helge Larsen.
Lyt til den gratis podcastserie "Supervisionslaboratoriet".
COVID-19 satte en stopper for årsmødet i 2020. I år håber vi at kunne tage revanche med stort set samme program, som vi havde planlagt sidste år. Temaet for årsmødet er således stadig: Relation og kontinuitet – i fortid, nutid og fremtid
Årsmødet kommer selvfølgelig til at overholde alle myndighedernes restriktioner gældende på tidspunktet. Vi anbefaler derfor at du tilmelder dig i god tid, da antallet af deltagere og størrelsen på de forskellige sessioner afhænger af efterårets corona-restriktioner og fordeles efter først-til-mølle princippet.
Tilmed dig inden 1. juli og få din billet til Early Bird pris.
Find information om tilmelding, program, priser og meget mere her.
Som yngre læger har vi mange år tilbage på arbejdsmarkedet – så derfor skal vi gøre vores bedste for at få indflydelse på faget. Det er trods alt os, der skal være her længst!
I FYAM arbejder vi bl.a. med kvalitetsudvikling, forskning, uddannelse og internationalt samarbejde.
I FYAM mødes vi i mange forskellige sammenhænge, og udover det faglige og praktiske aspekt er det en fantastisk måde at opbygge et stort netværk på og møde dine kommende kollegaer i et stærkt fællesskab.
Har du lyst til at være med til at påvirke vores fag? Du kan vælge at blive fagligt aktiv og/eller bare deltage i nogle af FYAM's mange aktiviteter nationalt eller regionalt.
Se de ledige FYAM-poster på vores hjemmeside – vi har brug for dig!
I dette afsnit af Practicus podcast inviterer Jonas Ebert til en samtale om, hvorfor man får patientklager, og hvordan man kan undgå dem.
I podcasten hører vi et interview med praktiserende læge Benny Ehrenreich, som har oplevet at få en patientklage, samt performancecoach og skuespiller Per Barrett-Eriksen, som fortæller om faldgruber i patientkontakt, der kan føre til patientklager, og hvordan man undgår dem.
På mødet vil Maria holde oplæg om, hvad klyngearbejdet er set med FYAM-øjne, og hun vil bl.a. præsentere baggrunden for klyngearbejde, forskellen på akkreditering og klynger samt erfaringer frem til nu.
Maria er ph-d.-studerende ved SDU og forsker i det nye kvalitetsprogram for almen praksis, kaldet klynger.
Oplægget vil vare ca. en halv time, og der vil efterfølgende være mulighed for diskussion og spørgsmål.
Mødet vil blive afholdt via Zoom den 20. maj kl. 19.00.
Tilmelding skal ske via nedenstående link, og en bekræftelsesmail vil herefter blive sendt retur med adgangslink til Zoom.
Ingen krav om mundbind og coronapas – alle kan deltage! :)
Dog er der et max. deltagerantal på 100 personer, - pladser tildeles efter først-til-mølle-princippet.
Vi glæder os til at se så mange af jer som muligt.
Med venlig hilsen
FYAM Syddanmark
FYAM-udvalget har den 30. marts udpeget en ny næstformand. Stort tillykke til Maria Dahl Overgaard, repræsentant fra FYAM-Midt. Maria er til daglig KBU-læge og håber snart at påbegynde en introduktionsstilling i almen medicin.
Der skal også lyde et stort tak til Ellen Jensen, repræsentant for FYAM-Nord, for hendes engagement og tid som næstformand for udvalget.
Husk at Månedsskriftet hver måned bringer en gratis artikel og podcast til alle interesserede FYAM medlemmer. Du kan læse og lytte med via nyhedsbrevene.
Læs gratis artikel fra Månedsskriftet om funktionelle lidelser her
Lyt til gratis podcast om udbrændthed blandt praktiserende læger her
Kære medlem af FYAM-netværket
Så er vi nået til årets julemåned og dermed også slutningen på året. 2020 har været betydeligt præget af COVID-19. I FYAM-netværket har vi også tydeligt mærket effekten af pandemien med mange aflyste arrangementer i regionalt regi såvel som nationalt, f.eks. vores faste internatmøde, deltagelse i Lægedage, DSAM’s årsmøde og Folkemødet på Bornholm. Heldigvis har der ikke været et helt stop for FYAM-udvalgets aktiviteter, da vi har været gode til at omstille os, bl.a. ved at mødes online.
Vi regner med og glæder os til at kunne komme stærkt igen med de fysiske arrangementer i løbet af det kommende år!
Tak for et anderledes men godt år, og velkommen til alle nye medlemmer af FYAM-netværket.
Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår!
Bedste julehilsner
Jesper Bossel Christensen, formand for FYAM-udvalget
Ellen Jensen, næstformand i FYAM-udvalget
Ugeskrift for Læger bragte fra lidt tid siden PLO’s nyeste tal for antallet af alment praktiserende læger, der arbejder i egen praksis.
Tallene viser, at færdiguddannede speciallæger oftest arbejder i kort tid som vikar eller ansat i almen praksis før, de køber en praksis. Kun 20 pct. af alment praktiserende læger under 40 år er enten ansat eller vikarierer i en almen praksis.
Det stemmer helt overens med FYAM´s undersøgelse fra 2016 som viste, at efter at være færdiguddannet i to år, forventede 50 pct. af FYAM´s medlemmer at arbejde i deres egen praksis, og efter fem år var dette tal steget til 85 pct.
Det er altså størstedelen af de praktiserende læger, der drømmer om selvstændigt virke med en fast patientpopulation. Vil du vide mere, kan du læse hele artiklen her
En gang om måneden sender Månedsskriftet en gratis artikel og/eller en podcast, som FYAM´s medlemmer har mulighed for at læse. Du kan læse månedens indlæg her.
I denne måned kan du lytte til hele tre podcasts fra Månedsskriftet: En trilogi om infektioner. De passer lige til den kolde tid og dækker emnerne luftvejsinfektioner, urinvejsinfektioner og resistensudviklingen.
Lyt til podcast om luftvejsinfektioner
De fleste yngre læger har fået spørgsmålet: "Er du egentlig læge?" og den yngre læge har remset hele uddannelsesforløbet op.
Nu har FYAM lavet en plakat som du/I kan hænge i jeres venteværelser, så patienterne kan læse om vejen til det almenmedicinske speciale.
Du kan læse mere om kampagnen på FYAM hjemmesiden og læse Månedsskriftets artikel om emnet.
Eller du kan lytte til podcasten hvor Månedsskriftets redaktør Christian Vøhtz har talt med praktiserende læge og lektor Helle Ibsen med udgangspunkt i artiklen “Den gode tutorpraksis anno 2020".
Plakaten kan rekvireres via din regionale FYAM-repræsentant eller downloades og printes fra fyam.dk
Valget er slut, og vi er meget glade for både den store valgdeltagelse, og at så mange friske FYAM’ere har lyst til at tage en tørn for verdens bedste speciale.
Valget er foregået i god ro og orden, og posterne er fordelt som nedenfor. Grundet den flotte opbakning til valget har det desværre ikke været muligt at tilgodese alle kandidater med en FYAM-post, men der er altid mulighed for at deltage i FYAM-aktiviteter og -møder – både regionalt og nationalt. Du er altid velkommen til at kontakte mig på fyam-formand@dsam.dk, hvis du har lyst til at høre mere om mulighederne.
Mange hilsner
Jesper Bossel Holst Christensen
formand for FYAM-udvalget
Medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland Maria Dahl Overgaard (valgt for et år) |
![]() |
![]() |
Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland Anne Dige Søgaard (valgt for et år) |
Medlem af FYAM-udvalget for Region Hovedstaden Signe Sjøholm Uhlenfeldt |
![]() |
![]() |
Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden Sara Kaae Frandsen |
Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland Ea Garde Blaksteen |
![]() |
![]() |
Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark Emilie de Leon |
FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget Tina Ma |
![]() |
![]() |
FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget Anne Sofie Lundberg (valgt for et år) |
FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget Theis Voss |
![]() |
![]() |
FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget Qurat Ul Ain |
FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget Camilla Bengtsen (valgt for et år) |
![]() |
![]() |
FYAM-suppleant i Internationalt Udvalg Gyða Liv Flinker |
Udover ovennævnte kandidater på diverse FYAM-poster har FYAM også disse repræsentanter i DSAM's regionsbestyrelser og repræsentantskab:
Region Syddanmark
Kirubakaran Balasubramaniam, medlem
Anders Elkær Jensen, medlem
Region Sjælland
Lasse Karlsen Eck, medlem
Qurat Ul Ain, suppleant
Region Midtjylland
Maria Bach Nikolajsen, medlem
Region Hovedstaden
Mette Arbjørn, medlem
Region Nordjylland
Ditte Værens, medlem
Cathrine Nørgaard Skou, suppleant
D. 9. september har alle FYAM'ere modtaget en elektronisk stemmeseddel i mailboksen - har du husket at bruge din stemme?
Der er fortsat en del FYAM-poster, der skal besættes - mød kandidaterne her
Der er også samtidig DSAM-valg i Region Sjælland, så FYAM-medlemmer i Region Sjælland skal stemme ved to valg. Og selvom DSAM-valget i Region Sjælland står mellem to speciallæger, opfordres FYAM-medlemmer alligevel til at bruge deres stemme.
Såvel DSAM-formandskabet som FYAM-formandskabet ønsker en høj stemmeprocent, så vi sikrer et solidt mandat bag de valgte.
Sidste frist for at stemme er d. 16. september 11.59!
Vi er stolte af vores FYAM-2020-kampagne, og håber, at vores plakat vil blive hængt op rundt omkring i klinikkerne.
Vi håber, at vi med kampagnen kan give et større indblik i, hvem “den nye, unge læge” er, og hvorfor vi er der. På den måde håber vi, at patienterne lærer os, uddannelseslægerne, bedre at kende – for det gør en forskel, at vi kender hinanden.
Du kan læse mere om kampagneplakaten her, hvor du også finder en print-selv-version samt et format, der passer til praksisskærme.
I Månedsskriftets podcast taler Christian Vøhtz med praktiserende læge og lektor Anette Graungaard om børnejournalen. Børnejournalen er et værktøj til den praktiserende læge for at kunne strukturere børnejournalen, så lægen også kommer omkring de mentale og sociale aspekter ved børnejournalen.
Derudover kan du læse om den evidensbaserede app “TrænSmertenVæk” fra sundhed.dk, der giver den praktiserende læge mulighed for at instruere patienter i træning og gør det nemt for patienten at komme i gang med træningen.
Lyt til gratis podcast om børnejournalen her
Læs gratis artikel om sundhed.dk's nye app her
Kære medlem
Det er en fornøjelse at stå i spidsen for FYAM og mærke, at lysten til at stille op til en post i FYAM-regi er så stor, som den har været i år. Selvom vi kører efter en demokratisk fordeling med flest mulige hoveder, så er der flere opstillede, end der er ledige poster. Så tusind tak til alle kandidater. Det betyder, at vi i morgen starter elektronisk valg til de fleste af de opslåede poster.
Men først kan vi ønske tillykke med valget til:
- Signe Sjøholm Uhlenfeldt, Region Hovedstadens nye medlem af FYAM-udvalget
- Sara Kaae Frandsen, Region Hovedstadens nye suppleant i FYAM-udvalget
- Gyða Liv Flinker, ny FYAM-suppleant i Internationalt Udvalg.
Tillykke til jer tre. Vi glæder os til at arbejde sammen med jer.
![]() |
![]() |
![]() |
Signe Sjøholm Uhlenfeldt | Sara Kaae Frandsen | Gyða Liv Flinker |
Alle øvrige poster vil som nævnt komme til afstemning via mail, som sendes til alle medlemmer fra valgsekretariatet@dadl.dk onsdag morgen kl. 6.00.
Der vil samtidig være DSAM-valg i Region Sjælland, så FYAM-medlemmer i Region Sjælland skal stemme ved to valg. Og selvom DSAM-valget i Region Sjælland står mellem to speciallæger, opfordres FYAM-medlemmer alligevel til at bruge deres stemme.
Såvel DSAM-formandskabet som FYAM-formandskabet ønsker en høj stemmeprocent, så vi sikrer et solidt mandat bag de valgte.
Vi ønsker alle et godt valg
Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM, og Ellen Jensen, næstformand i FYAM
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almenmediciner, og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det bare at stille op. Men du tænker måske: Hvad er det lige, jeg stiller op til, og hvordan er det nu med det der valg til både DSAM og FYAM? Så er du ikke den eneste, og her kommer den korte forklaring:
Der er to valg. Det ene valg omhandler DSAM's regionsbestyrelser/repræsentantskab og omtales herunder som DSAM-valg. Det andet valg vedrører FYAM-udvalget og FYAM-poster i DSAM-udvalg og omtales herunder som FYAM-valg.
”Som suppleant til Internationalt Udvalg kan man blive dansk national exchange coordinator i Hippokrates Exchange og møde en masse engagerede læger i dansk og international sammenhæng. Jeg var med til at arrangere 3 ophold for udenlandske læger fra Shetlandsøerne, Spanien og Scotland, som besøgte Danmark i 2019 og havde rigtig spændende ophold.”
Anne Mette Torp, HU almen medicin, Medlem af FYAM-udvalget, valgt i Region Midtjylland og medlem af NYGP:
"De sidste 3 år har jeg været aktiv i FYAM-udvalget som medlem for Region Midt. Jeg har fået en stor viden om vores faglige selskab og forholdene for uddannelseslæger i almen medicin. Det bedste har dog været at få nye venner fra hele landet, alle nogen, der lige som jeg brænder for vores fag. Jeg har engageret mig i forskellige projekter, bla. været med til at lave prækongres forud for Nordisk Kongres. Alt har været drevet af lyst og intet af tvang. Jeg kan kun anbefale at stille op til en post!"
Sarah Hussein, suppleant i Videreuddannelsesudvalget (VIA)
Det seneste år har der været forskellige emner og projekter op at køre i VIA. Et eksempel på arbejdet i VIA har været at udarbejde vejledning til uddannelseslæger og tutorlæger om, hvad uddannelseslægen kan arbejde med under lockdown ifm. coronapandemien, når der ikke har været stort patientflow i praksis.
Er man således interesseret i at være med til at påvirke videreuddannelsen samt have indflydelse på FYAM i det omfang, man har tid til, er en post i VIA perfekt.
For mit vedkommende har arbejdet som suppleant i VIA betydet, at jeg har fået bedre indsigt i det organisatoriske i vores videreuddannelse og i FYAM samt dannet relationer til erfarne repræsentanter i både VIA og FYAM fra alle regioner. Derudover giver det en vis stolthed, at man som ung læge kan komme med forslag til ændringer i VIA, som bliver taget alvorligt af de erfarne speciallæger i VIA.
DSAM’s repræsentantskab består af 5 regionsbestyrelser. I alle regionsbestyrelser sidder et FYAM-medlem og en FYAM-suppleant – foruden et forskelligt antal praktiserende læger. Der er ledige FYAM-poster i alle regioner.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i de enkelte regionsbestyrelser, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller på DSAM’s hjemmeside.
Læs mere på DSAM’s hjemmeside om valget, og hvordan du stiller op.
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg og Yngre Lægers Almen praksis-udvalg.
FYAM-udvalget består af regionale medlemmer og -suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og folk, der er udpeget til andre udvalg.
Disse poster er på valg til FYAM-udvalget:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense, Aalborg og København. Herudover afholdes hvert år imarts måned et 2-dages internat.
Som medlem af/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Nordjylland. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Ud over deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe. Læs mere om arbejdsopgaverne, og hvad man kan engagere sig i på fyam.dk.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:
- Videreuddannelsesudvalget: 1 medlem og 1 suppleant
- Kvalitetsudvalget: 1 medlem og 1 suppleant (suppleant kun til 2021)
- Internationalt udvalg: 1 suppleant
Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg på fyam.dk
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på DSAMs hjemmeside.
Læs mere om FYAM-valget, hvordan du stiller op, og hvem der er dine modkandidater her, og om DSAM-valget her.
Det står skidt til med mænds sundhed sammenlignet med kvinder. Men hvorfor, og hvad kan vi gøre som praktiserende læger? Læs mere om dette i denne artikel, og lyt til podcasten med redaktør Christian Vøhtz og artiklens forfatter Svend Aage Madsen i samtale om emnet.
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast om emnet her
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almen mediciner, og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde? Så er det nu, at du skal stille op til FYAM-valget og være med til at forme hverdagen og fremtiden for almen medicin.
I FYAM arbejder vi bl.a. med kvalitetsudvikling, forskning, uddannelse og internationalt samarbejde. Vi mødes i forskellige sammenhænge og skaber relationer til vores kommende kollegaer, samtidigt med at vi er med til at forme, hvordan faget almen medicin skal udvikle sig.
Der er mange forskellige poster og flere forskellige udvalg, som du kan stille op til, alt efter om du gerne vil være fagligt aktiv og/eller hellere vil deltage i nogle af FYAM’s mange aktiviteter.
Alt det kræver for at stille op til FYAM valget er, at du skal indsende et kort valgoplæg til DSAM’s sekretariat på dsam@dsam.dk inden den 2. september, hvor du skriver lidt om dig selv, og hvorfor du gerne vil stille op.
Meld dig på banen til en af vores ledige FYAM-poster - vi har brug for dig!
FYAM i Kvalitetsudvalget - er du kvalitetsbevidst?
Kvalitet er en vigtig del af faget for almen medicin, og det er hele tiden i hastig udvikling. I takt med at samfundet ændrer sig, så ændrer betingelserne og kravene for kvalitet sig også. Som medlem i Kvalitetsudvalget vil du både komme til at arbejde tværfagligt og tværsektorielt med bl.a. klyngerne, patientsikkerhed, datainsamling og meget mere.
FYAM i Internationalt udvalg - for dig der vil arbejde globalt
Her er muligheden for at skabe et stærkt internationalt netværk og hele tiden være opdateret på, hvad der rører sig i den almen medicinske verden. Som medlem i Internationalt udvalg er du bl.a med til at arrangere udlandsophold, prækongresser og deltage i internationale kongresser.
FYAM i VIA - vil du have indflydelse på, hvad du lærer?
Videreuddannelsesudvalget arbejder med at forbedre den almen medicinske uddannelse på alle trin - lige fra bachelorstudiet til efteruddannelsen. Som medlem er du med til at sørge for, at nye medicinstuderende får den bedste introduktion til almen medicin, og at du selv får god og relevant efteruddannelse igennem hele dit virke som læge.
Der er valg til følgende poster, alle gældende fra oktober 2020 til oktober 2022, medmindre andet er nævnt:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget
- FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget (kun til 2021)
For at stille op skal du sende et kort valgoplæg (gerne inklusiv foto af dig selv) til en af posterne (eller i prioriteret rækkefølge til flere af posterne) senest 2. september kl. 12:00 til DSAM’s sekretariat på dsam@dsam.dk.
Valget gennemføres elektronisk 9.-16. september. Man vælges for 2 år ad gangen, men man kan kun fortsætte til næste FYAM-årsmøde, hvis man i mellemtiden bliver speciallæge.
Læs mere om valget her
Vi har mange arbejdsår foran os - så lad os sammen gøre vores til, at vi yngre læger har indflydelse på vores fag.
I FYAM arbejder vi bl.a. med kvalitetsudvikling, forskning, uddannelse og internationalt samarbejde.
Vi mødes i forskellige sammenhænge, og får herved opbygget et stort netværk og stor samhørighed med kommende kolleger. Har du lyst til at være med til at påvirke vores fag? Du kan vælge at blive fagligt aktiv og/eller bare deltage i nogle af FYAM's mange aktiviteter nationalt eller regionalt.
Meld dig på banen til en af vores ledige FYAM-poster- vi har brug for dig!
”Som suppleant til Internationalt Udvalg kan man blive dansk national exchange coordinator i Hippokrates Exchange og møde en masse engagerede læger i dansk og international sammenhæng. Jeg var med til at arrangere 3 ophold for udenlandske læger fra Shetlandsøerne, Spanien og Scotland, som besøgte Danmark i 2019 og havde rigtig spændende ophold.”
Anne Mette Torp, HU almen medicin, Medlem af FYAM-udvalget, valgt i Region Midtjylland og medlem af NYGP:
"De sidste 3 år har jeg været aktiv i FYAM-udvalget som medlem for Region Midt. Jeg har fået en stor viden om vores faglige selskab og forholdene for uddannelseslæger i almen medicin. Det bedste har dog været at få nye venner fra hele landet, alle nogen, der lige som jeg brænder for vores fag. Jeg har engageret mig i forskellige projekter, bla. været med til at lave prækongres forud for Nordisk Kongres. Alt har været drevet af lyst og intet af tvang. Jeg kan kun anbefale at stille op til en post!"
Der er valg til følgende poster, alle gældende fra oktober 2020 til oktober 2022 medmindre andet er nævnt:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Medlem i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget
- FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget (kun til 2021)
For at stille op skal du sende et kort valgoplæg (gerne inklusiv foto af dig selv) til en af posterne (eller i prioriteret rækkefølge til flere af posterne) senest 2. september kl. 12:00 til DSAM’s sekretariat på dsam@dsam.dk.
Valget gennemføres elektronisk 9.-16. september. Man vælges for 2 år ad gangen, men man kun kan fortsætte til næste FYAM-årsmøde, hvis man i mellemtiden bliver speciallæge.
Læs mere om valget her
Er du egentlig læge?
Det spørgsmål tror vi, at mange uddannelseslæger har måtte svare på mange gange. Spørgsmålet falder gerne efter en, efter egen mening, vellykket konsultation, hvor man virkelig fik lagt en skarp dagsorden, nailede alle fire f’er, skabt en fantastisk alliance og lagt en formidabel plan (inkl. sikkerhedsnet selvfølgelig). Og så kommer det, det lille spørgsmål: “Der stod uddannelseslæge på døren. Er du i en slags praktik?”
Og man føler sig egentligt ikke som en større læge af at høre sig selv udtale ordene: “Jeg ér rent faktisk læge.”
Se mere på FYAM's hjemmeside
I FYAM-udvalget satte vi os for at gøre noget ved ovenstående, efter at et af vores FYAM-medlemmer kontaktede udvalget i efteråret. Hun havde den idé at lave en plakat, der kunne tydeliggøre overfor patienterne, hvem “de dér uddannelseslæger” egentlig er. For det er da ikke nemt at forstå, HVAD en uddannelseslæge egentlig er, og HVORFOR man stadig er under uddannelse, når man nu har færdiggjort sin lange universitetsuddannelse, for … ”en praktiserende læge er jo ikke en speciallæge, vel? Det er vel en slags læge?”
Vi har i FYAM-udvalget arbejdet videre med projektet og er stolte af, at vi nu kan præsentere FYAM-kampagnen 2020.
Udover at oplyse, hvad en uddannelseslæge er, blev vi i arbejdsgruppen hurtigt enige om, at plakaten skulle understrege en anden pointe. Nemlig at praktiserende læger er speciallæger i almen medicin. Det, synes vi, er vigtigt.
Plakaten vil blive uddelt på årsmødet, og vi arbejder på en version, der kan sættes på praksisskærme, hvilket vil blive udsendt fra DSAM og med PLO’rientering.
Vi glæder os til at se plakaten hænge i landets lægehuse. Tag venligst godt imod i den!
Poster på valg
I FYAM får du et socialt og fagligt fællesskab med andre yngre læger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin eller på vej ind i specialet, regionale kurser og sociale arrangementer, mulighed for at deltage frivilligt i organisationsarbejde eller græsrodsprojekter og indflydelse på uddannelsesforhold for yngre almenmedicinere, specialet og internationalt.
Der er valg til følgende poster, alle gældende fra oktober 2020 til oktober 2022 medmindre andet er nævnt:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Midtjylland (kun til 2021)
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget
- FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget (kun til 2021)
Læs mere om valget her
Forhåbentlig har du fået lyst til at stille op!
Kalenderen siger juli og sommerens sol har for længst givet os varme og en følelse af optimisme tilbage. Det er kun få måneder siden, at samfundet var lukket ned grundet COVID-19, vores personlige frihed indskrænket markant, sundhedsvæsenet under pres, mange mennesker syge og bange, og vores arbejde og hverdag ændret på et splitsekund.
Inden længe ses vi til årsmøde i DSAM. Det er et jubilæumsårsmøde, og da det afholdes i skyggen af COVID-19, vil der være særlige omstændigheder for årsmødet, men også en særlig glæde over atter at kunne mødes. En sand gensynets glæde.
Temaet for årsmødet rækker ind i kernen af almen medicin – relation og kontinuitet – og det er mere aktuelt end nogensinde, at vi ser tilbage, er bevidst om, hvor vi nu står, og kan gå fremad sammen. Hvad gør det f.eks. ved vores arbejdsforhold og vores læge-patient-relation, at vi pludselig skal mødes via videosamtaler? Hvordan kan vi tage bedre hånd om de multisyge, og hvordan tager vi samtalen om sexliv og trivsel? Hvad har vi i det hele taget lært at COVID-19? Og ikke mindst hvordan passer vi på vores eget mentale helbred?
Som FYAM’er mødes vi til FYAM-timen fra kl. 17:00 til 18:00, hvor der vil være en kort orientering fra FYAM, derefter oplæg og naturligvis en kold øl eller vand.
Hilsen og vel mødt!
Jesper Bossel Holst Christensen
Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig DSAM's årsmøde i Kolding d. 2. oktober, så skynd dig at gøre det nu. Priserne stiger nemlig d. 1. august.
Årsmødegruppen har gjort sig umage for at sammensætte et rigtig spændende dagsprogram, med både keynote sessioner og parallelle sessioner, - du finder helt sikkert sessioner som er relevante for netop dig. Du kan læse mere om årsmødet og programmet her.
Du kan tilmelde dig årsmødet her.
Årsmødet er godkendt til refusion i Fonden for Almen Praksis, og praktiserende læger samt uddannelseslæger i fase 2 og 3 kan søge om refusion, efter kurset er afholdt. Du kan læse mere her.
Vi glæder os til at se dig i Kolding d. 2. oktober.
Skulle vi blive nødsaget til at aflyse årsmødet pga. situationen med corona-epidemien, får du din betaling refunderet.
I FYAM får du et socialt og fagligt fællesskab med andre yngre læger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin eller på vej ind i specialet, regionale kurser og sociale arrangementer, mulighed for at deltage frivilligt i organisationsarbejde eller græsrodsprojekter og indflydelse på uddannelsesforhold for yngre almenmedicinere, specialet og internationalt.
Der er valg til følgende poster, alle gældende fra oktober 2020 til oktober 2022:
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
- Medlem af FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
- Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
- FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
- FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget
- FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget
Forhåbentlig har du fået lyst til at stille op! Læs mere om valget her.
Formand for DSAM's FYAM-udvalg, Jesper Bossel Holst Christensen, opfordrer til, at de yngre almenmedicinere deltager ved Copenhagen Pride Week
I år afholdes Copenhagen Pride Week 18.-23. august. Hvis du vil, kan du følges med Lægeforeningen og andre yngre almenmedicinere til Pride-paraden lørdag d. 22. august 2020.
Utallige undersøgelser viser, at der er store sundhedsmæssige udfordringer generelt for gruppen LGBTQIA+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual, non-binary), og at stigma og diskrimination ikke kun hører fortiden til.
"DSAM's pejlemærke 3 handler netop om, at vi giver mest til dem med størst behov og bekæmper ulighed i sundhed. Pejlemærke 1 om læge-patient-relationen og pejlemærke 4 om den gode dialog er også meget vigtige i en LGBTQIA+-sammenhæng. Derudover skal vi fejre mangfoldigheden. Kontakt mig, hvis du ønsker at gå sammen med din FYAM-kollega. Jeg håber, at vi ses til Copenhagen Pride", lyder det fra Jesper Bossel Holst Christensen.
Når vi mødes til Pride-paraden vil der blive uddelt jubilæumskampagne T-shirts med "Det gør en forskel, at vi kender hinanden – hilsen din læge", som kan bæres til Pride-paraden. Bemærk dog, at vi kun har få størrelser tilbage.
Månedsskriftet for Almen Praksis (MAP) udgiver en podcast om forskellige temaer, der berører almen praksis på forskellig vis.
Senest har MAP udgivet to Corona-relaterede podcasts – en om "Den gode videokonsultation" med inspiration til, hvordan man kommer godt i gang, og en anden podcast om "Stilhed før stormen", og hvordan vi kan forberede os muligt på at undgå en krise i lægehusene rundt omkring i landet.
For at lytte til podcastene skal du blot søge på "Månedsskrift for Almen Praksis" i din podcast-app på telefonen. Her kan du enten lytte til episoderne direkte eller downloade dem til senere.
Videreuddannelsen oplyser om, at – på trods af aflyste obligatoriske kurser og specialespecifikke kurser – kan KBU-læger få ret til selvstændigt virke, når ansættelsen slutter, under forudsætning af at man gennemfører manglende kurser snarest efter afsluttet KBU, og at HU-læger kan søge speciallægeanerkendelse under forudsætning af, at man gennemfører de manglende kurser snarest efter afslutning af hoveduddannelse.
Regionerne har aflyst al regional kursus- og uddannelsesaktivitet, herunder de almenmedicinske specialespecifikke kurser.
Det er forståeligt i denne tid, at der må ske ændringer og prioriteres hårdt, når situationen er, som den er. Det er FYAM-formandskabets håb, at aflysningen af de almenmedicinske specialespecifikke kurser ikke forsinker specialeuddannelsen. En forsinkelse af specialeuddannelsen kan have negativ indvirkning for både den enkelte og manglen på praktiserende læger. Det vil vi tage op de rette steder, når der er faldet ro over situationen.
FYAM-formandskabet vil gerne høre fra almenmedicinske uddannelseslæger, der oplever problemer i denne sammenhæng.
De bedste hilsner
Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget
Ellen Jensen, næstformand i FYAM-udvalget
Regionerne har d. 10-03-2020 aflyst al regional kursus- og uddannelsesaktivitet, herunder de almenmedicinske specialespecifikke kurser.
Det er forståeligt i denne tid, at der må ske ændringer og prioriteres hårdt, når situationen er, som den er. Det er FYAM-formandskabets håb, at aflysningen af de almenmedicinske specialespecifikke kurser ikke forsinker specialeuddannelsen. En forsinkelse af specialeuddannelsen kan have negativ indvirkning for både den enkelte og manglen på praktiserende læger. Det vil vi tage op de rette steder, når der er faldet ro over situationen.
FYAM-formandskabet vil gerne høre fra almenmedicinske uddannelseslæger, der oplever problemer i denne sammenhæng.
De bedste hilsner,
Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget (fyam-formand@dsam.dk)
Ellen Jensen, FYAM-udvalgets næstformand (ellenjensen@dsm.aau.dk)
Ny FYAM observatør i PLO
Sara Radl Mortensen er nyvalgt FYAM-observatør i Praktiserende Lægers Organisations bestyrelse.
Sara er HU-læge i almen medicin, har stor indsigt i DSAM og fagpolitisk erfaring fra Yngre Lægers repræsentantskab og Yngre Lægers Almen Praksis Udvalg.
Hvad kan vi lære af årtiers kolesteroldebat?
Kære FYAM medlem,
Hvad sker der, når en lægevidenskabelig problemstilling bliver genstand for diskussion ikke kun i lægekredse, men også blandt politikere og i lokalsamfund?
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast om emnet her
Sekundær hypertension i almen praksis
Kære Fyam-medlem,
Forhøjet blodtryk ses dagligt i almen praksis, oftest som led i essentiel hypertension. Men indimellem opstår blodtryksforhøjelse sekundært til nyresygdom, søvnapnø eller endokrinologisk lidelse. Hvem bør udredes for sekundær hypertension og hvordan?
Find svarene ved at læse denne måneds gratis artikel fra Månedsskriftet eller ved at lytte til vore nyeste podcast.
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast om emnet her
Er du klar til at blive arbejdsgiver?
Kom på PLO-kursus i ”Praksis-køb - hvordan leder og organiserer jeg?” og bliv klædt på i rollen som arbejdsgiver og leder.
Kurset indeholder overvejelser om lægelivet anno 2020, det personlige lederskab, ledelse og organisering i forskellige slags praksis og personaleledelse.
Tilmeldingsfrist er 17. februar 2020.
Læs mere om kurset her
Vi troede, det var Julemanden, der kom med gaver, men vi tog fejl…
Vi troede, det var Julemanden, som var kommet alt for tidligt i år, da vi så tre store blå postsække på kontoret forleden. Først blev vi meget glade og tænkte, at Julemanden havde afsat ekstra julegaver til det hårdtarbejdende sekretariat, men så kiggede vi nede i sækken. Og hvad fandt vi? En hel masse returpost, som skal sorteres og pakkes ud.
I uge 46 sendte DSAM’s sekretariat tre kliniske vejledninger ud til alle praktiserende læger og alle medlemmer, og de fleste er heldigvis landet godt i postkasserne.
Posten kommer som regel retur af en eneste grund: Postadressen er ikke opdateret. Vi kan vist roligt sige, at vejledningerne i papirform er meget populære, og vi ved, der er rift om dem. Derfor opdater din postadresse i dag, hvis du er en af dem, der ikke har modtaget vores vejledninger! Eller skriv en mail, så sender vi dig vejledningerne til den rigtige adresse. Vi lover, at vi ikke er sure, når vi svarer.
En større optælling har vist, at størstedelen af returposten kommer fra de unge læger. Eller FYam’erne. Så altså en særlig stor bøn til jer. Er I søde - med kanelsukker og juleknas på – at opdatere jeres medlemsoplysninger.
Du gør det her på MIT MEDLEMSSKAB
Eller skriv til FYAM's mail: fyam@dsam.dk
Kære FYAM-medlem
Både forskning og de dominerende forståelsesmodeller viser, at sorg ikke går over, men er en tilstand, vi må lære at leve med. Spørgsmålet er så hvordan? Praktiserende læger kan spille en vigtig, støttende rolle for sørgende patienter, og her er det et godt udgangspunkt at være opdateret på, hvad vi i dag ved om emnet. Lyt med her og bliv klogere på, hvordan du kan støtte dine patienter i sorg.
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast emnet her
Månedsskriftets tilbud til alle FYAM medlemmer
Som FYAM-medlem får du et indmeldelsestilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2020 for kun 500,- kr. incl. moms. (Normalprisen for abonnementet er pr. år for uddannelseslæger 800,- kr. og for praktiserende læger 1.600,- kr.)
Månedsskriftet giver dig en bred faglig opdatering opdatering på livet i almen praksis.
D. 4. oktober blev der afholdt FYAM-time i forbindelse med DSAM's årsmøde i Kolding. Her blev der bla. valgt en ny formand, nye medlemmer og suppleanter i FYAM-udvalg og andre af DSAM's faste udvalg. En oversigt over medlemmerne af FYAM-udvalget kan ses på hjemmesiden.
Der er fortsat to vakante poster vi skal have besat:
- Suppleant for Region Syddanmark i FYAM-udvalget
- Suppleant i Internationalt Udvalg, Observatør i FYAM-udvalget
Vil du gerne stille op til en af de vakante poster, så bedes du sende et lille skriv om din motivation til Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget, senest d. 12. november.
Kære FYAM-medlem,
Månedsskrift for almen praksis har bedt speciallæge i almen medicin Jesper Bay-Hansen om at beskrive, hvordan man kan forstå taknemmelighed, og hvordan taknemmelighed kan bruges i det kliniske arbejde i almen praksis.
God læse- og lyttelyst!
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast om emnet her
Har du gået og ærgret dig over at du ikke nåede at stille op til valget til FYAM for nogle uger siden, så behøver du det ikke mere. Der er nemlig en række poster, som ikke er blevet besat ved det elektroniske valg, hvorfor der er mulighed for at stille op i FYAM-timen under DSAMs årsmøde fredag d. 4. oktober om eftermiddagen på Comwell i Kolding. Er du stadig i tvivl, så find en af de aktive FYAM’er i løbet af dagen, - de er til at kende på deres grå t-shirts med FYAM logoet på - og hør hvad det går ud på.
Følgende poster er ledige:
• Medlem fra Region Sjælland i FYAM-udvalget
• Medlem fra Region Syddanmark i FYAM-udvalget
• Suppleant fra Region Syddanmark i FYAM-udvalget (1 år)
• Suppleant i Internationalt udvalg (1 år)
• Suppleant i Videreuddannelsesudvalget
FYAM-timen afholdes kl. 17.15-18.30
Denne session er for alle FYAM’er. Her får du bl.a. mulighed for at få sat ansigter på FYAM-udvalget og aktive i andre af DSAM's udvalg, stemme på kandidater til de ledige poster og høre et oplæg fra PLO om deres nye rekrutteringskampagne. Vi slutter af med en øl eller sodavand inden festmiddagen.
Har du ikke mulighed for at deltage i årsmødet, men gerne vil stille op, så send et billede og et kort valgoplæg til Annemette Phil Lundberg, formand for FYAM-udvalget, senest onsdag den 2. oktober kl. 12:00.
Årsmødet er for dig, som er fagligt interesseret, og hvor du kan blive opdateret på nyeste viden og mødes og mingle med dine lægekolleger. Men ikke mindst, være med til et brag af en fest.
Læs hele programmet og tilmeld dig NU! Sidste frist for tilmelding er d. 29. september.
Årsmødet finder sted i Kolding den 4. oktober 2019.
BEMÆRK! Årsmødet er godkendt af Fonden for Almen Praksis, og derfor modtager du refusion ved deltagelse. Kurset har aktivitetsnummer 2019-0502. Her finder du guide til ansøgning om refusion. Gælder uddannelseslæger i fase 2 og 3.
Husk også at sætte kryds i kalenderen d. 11.-15. november, hvor der afholdes Lægedage i Bella Center i København.
Lægedage er en rigtig god anledning til at få inspiration både fagligt og organisatorisk. Det er samtidig en oplagt mulighed for at møde kollegerne, også dem med praksis i en anden del af landet, føle fællesskabet i det at være en profession, og ikke mindst til at tage nogle drøftelser af, hvordan vi ser på fremtidens sundhedsvæsen.
Temaet for årets Lægedage er:
Hvordan giver vi mest til dem med størst behov og skaber mest mulig sundhed?
– populationsomsorg i almen praksis
Tilmelding til Lægedage 2019 er åben - du kan tilmelde dig her. Fristen for tilmelding er den 31. oktober.
Lægedage er også godkendt af Fonden for Almen Praksis!
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almen mediciner og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det bare at stille op. Men du tænker måske: Hvad er det lige jeg stiller op til, og hvordan er det lige med det der valg til både DSAM og FYAM? Så er du ikke den eneste, og her kommer den korte forklaring:
Der er to valg. Det ene valg omhandler DSAM's regionsbestyrelser/repræsentantskab og omtales herunder som DSAM-valg. Det andet valg vedrører FYAM-udvalget og FYAM-poster i DSAM-udvalg og omtales herunder som FYAM-valg.
DSAM’s repræsentantskab består af 5 DSAM regionsbestyrelser, og der er i år valg i alle disse bestyrelser. Som FYAM-medlem kan man stille op til en repræsentant- eller suppleant post i den region, man arbejder i. DSAMs love siger at der som minimum skal være et hvis antal DSAM-medlemmer i en regionsbestyrelse, men det afhænger af medlemsantal i den enkelte region, derfor er det forskelligt, hvor mange FYAM-medlemmer, der kan være i en regionsbestyrelse. I år er følgende poster på valg, hvor du som FYAM-medlem kan stille op:
- Region Hovedstaden: 2 medlemsposter, som kan besættes af FYAM’ere
- Region Sjælland: 1 medlemspost, som kan besættes af en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal besættes en FYAM’er.
- Region Syddanmark: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, og 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.
- Region Midtjylland: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal være en FYAM’er
- Region Nordjylland: 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er derimod meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i regionsbestyrelserne, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller på DSAMs hjemmeside.
Læs mere på DSAM’s hjemmeside om valget, hvordan du stiller op og deltag i valgmødet i din arbejdsregion
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg, Yngre lægers Almen Praksisudvalg m.fl.
FYAM-udvalget består af regionale repræsentanter og suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og folk, der er udpeget til andre udvalg.
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense og København. Herudover afholdes der en gang årligt et 2-dages internat i marts måned.
Som medlem/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Formand for FYAM-udvalget
Formandsposten er på valg i år og den nuværende formand, Annemette Pihl Lundberg genopstiller ikke. Som formand for FYAM-udvalget er man også født medlem af DSAMs bestyrelse og kommer derfor helt ind i maskinrummet i selskabet.
Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Hovedstaden. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Ud over deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe. Læs mere om arbejdsopgaverne og hvad man kan engagere sig i på fyam.dk.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:
- Videreuddannelsesudvalget: 1 repræsentant og 1 supplean
- Kvalitetsudvalget: 1 suppleant
- Internationalt udvalg: 1 repræsentant
Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg på fyam.dk
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på DSAMs hjemmeside. Læs mere om FYAM-valget, hvordan du stiller op og hvem der dine modkandidater her og til DSAM-udvalget her.
Kære FYAM'er
Vi håber, at du nyder sommeren og er blevet fyldt op med ny energi. Hvis du ikke fik tilmeldt dig DSAM's årsmøde 2019 før sommerferien, så er nu et rigtig godt tidspunkt. Den 1. august stiger priserne med cirka 20 procent, så hvis du vil med til reduceret pris, skal du tilmelde dig senest på onsdag.
Samtidig justerer vi antal værelser, så efter 1. august kan vi ikke længere garantere dig en seng at sove i.
Og endnu en vigtig grund til at være i god tid er valget af de parallelle sessioner. Efterhånden som de bliver fyldt op, lukker muligheden for tilmelding, og udvalget at de parallelle sessioner skrumper derfor, jo længere tid du venter. Indtil videre er der dog plads på dem alle.
– Det er temaet for DSAM's årsmøde 2019, der som altid er præget af den aktuelle hverdag i almen praksis. Og hverdagen lige nu sætter fagligheden på spidsen. Der er brug for forandring, hvis vi skal nå det hele. Der skal tages kloge beslutninger, og vi må være på forkant og vende udfordringer til muligheder, hvis vi skal tage os godt af patienterne og bevare arbejdsglæden.
Dagen er fuld af keynote, forskellige faglige sessioner, ph.d.-cup og ikke mindst socialt samvær og networkning.
DSAM's årsmøde er primært for medlemmer af selskabet, men alle kan deltage. Årsmødet arrangeres af kolleger for kolleger. Det holdes i år fredag den 4. oktober på Comwell Kolding.
Årsmødet forventes godkendt til refusion fra Fonden for Almen Praksis for uddannelseslæger i fase 2 og 3.
Er du uddannelseslæge på hospitalsophold, kan du måske prøve at tale med din tutorlæge om at bruge en af dine returdage på årsmødet – og tag endelig din tutorlæge med!
Den danske sommer er over os – alt fra over 30 grader og solskin til regn og blæst. Og med sommerferie kommer der tid til at slappe af og nyde familien. Måske har du ovenikøbet haft tid til at tænke over, om du har lyst til at engagere dig i dit faglige selskab? Det håber vi meget, og det kan du gøre på flere måder. Der er valg til september og mere information følger i lde kommende uger.
I FYAM-udvalget er følgende poster på valg:
- Formand
- Region Sjælland: 1 repræsentant og 1 suppleant
- Region Syddanmark: 1 repræsentant og 1 suppleant
- Region Midtjylland: 1 repræsentant og 1 suppleant
- Region Nordjylland: 1 repræsentant og 1 suppleant
Læs mere om FYAM-udvalget her og på fyam.dk. Er du interesseret i høre mere om de enkelte poster, så kontakt de nuværende medlemmer på mail (kontaktoplysninger findes her.
Følgende FYAM-poster i DSAM's udvalg er på valg:
- Videreuddannelsesudvalget: 1 repræsentant og 1 suppleant
- Kvalitetsudvalget: 1 suppleant
- Internationalt udvalg: 1 repræsentant
Læs mere om de enkelte udvalg på fyam.dk.
Har du lyst til at være en del af DSAM's repræsentantskab, så er følgende poster på valg:
- Region Hovedstaden: 2 medlemsposter, som kan besættes af FYAM’ere.
- Region Sjælland: 1 medlemspost, som kan besættes af en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal besættes en FYAM’er.
- Region Syddanmark: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, og 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.
- Region Midtjylland: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal være en FYAM’er.
- Region Nordjylland: 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.
Læs mere om valget til DSAM's repræsentantskab, valgmøder og opstilling her (https://www.dsam.dk/flx/valg/).
FYAM er også repræsenteret i andre udvalg, hvor posterne ikke er på valg, men man udpeges af FYAM-udvalget. Følgende udpegninger er ledige fra oktober:
- YL's Almen praksis udvalg: 1 udpegning
- DSAM/PLO Rekrutteringsudvalg: 1 udpegning.
Mere information om posterne, og hvordan du kommer i betragtning til en udpegning, følger i et kommende nyhedsbrev, men har du allerede nu lyst til at vide mere, kan du kontakte de nuværende medlemmer. Kontaktinformation findes her.
Information om valgprocedure følger efter sommerferien i nyhedsbreve, på hjemmesiden og Facebook.
YL har lavet to nye kurser målrettet uddannelseslæger i almen praksis. De fungerer som andre YL-kurser, hvor I mindst skal være 10 medlemmer af YL for at rekvirere et kursus.
Kollegial sparring - inspiration til en 12-mandsgruppe
Du bliver introduceret til, hvordan du kan strukturere og facilitere kollegial sparring. Desuden får du ideer til, hvordan du starter og vedligeholder en 12-mandsgruppe med fokus på sparring.
Trivsel i almen praksis
At sætte fokus på begejstring og belastning i almenmedicineres lægeliv.
Ved den sidste overenskomstfornyelse for praksisamanuenser i fase 2 og 3 blev det aftalt, at fase 3-praksisamanuenser har ret til frihed uden løn på én hverdag til deltagelse i et praksiskøbskursus. Samtidig blev det i Fonden for Almen Praksis besluttet at udvide tilskudsmulighederne, sådan at fase 3-læger kan få dækket tabt arbejdsfortjeneste i én hverdag samt eventuelle kursus- og transportudgifter udover tilskuddet på 4.000 kr. Ordningen træder i kraft 1. august 2019.
Som en følge heraf udbyder PLO-E derfor nye moduler til det populære praksiskøbskursus, der er målrettet kommende praktiserende læger.
De enkelte moduler kan tages særskilt. Man tilmelder sig og betaler pr. modul.
Praksiskøb – Grundkursus fokuserer på konkrete forhold vedrørende købekontrakt, goodwill, samarbejdsaftaler og interessentskabskontrakt, personaleforhold, pensions- og forsikringsforhold, aktuelle overenskomstsystem, valg af praksisformer og eventuelle kompagnoner samt økonomien i praksis herunder virksomhedsordning. Dette efterårs kursus er fyldt, men du kan allerede nu tilmelde kurset i efteråret 2020.
Praksiskøb - Fra uddannelseslæge til leder 1 og 2 sætter fokus på de mange aspekter, der er ved at være leder i almen praksis. Kurserne indeholder overvejelser om lægelivet anno 2019, det personlige lederskab, ledelse og organisering i forskellige slags praksis, personaleledelse og kvalitetsudvikling.
Første kursus er allerede i november 2021: Praksiskøb - Fra uddannelseslæge til leder – 1.
Andet kursus til februar 2020: Praksiskøb - Fra uddannelseslæge til leder – 2.
Som FYAM medlem får du pr. 1.6.2019 og året ud et indmeldelsestilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) for kun 300,- kr. incl. moms. (Normalprisen for abonnementet er pr. år for uddannelseslæger 800,- kr. og for praktiserende læger 1.600,- kr.)
Månedsskriftet giver dig bred faglig opdatering på livet i almen praksis.
Hæftet udkommer 11 gange årligt og et abonnement indeholder både en papirudgave samt en online adgang, hvor der kan søges på artikler helt tilbage til 2001.
Læs mere her
Har du husket at tilmelde dig til NYGP prækongressen før Nordisk Kongres for yngre læger?
Nordic Young General Practitioners (NYGP) afholder for anden gang prækongres i weekenden før Nordisk Kongres. I løbet af to dage mødes kollegaer fra hele Norden til en diskussion om fremtidens almene praksis. Der vil være workshops i ultralyd, oplæg om narrativ medicin, innovative initiativer, telemedicin og meget mere.
Du kan læse mere om prækongressen her
Endnu et godt tilbud fra Månedsskriftet
I palliative forløb er det ofte patientens fysiske symptomer, som fylder hos os som læger, men psykiske og eksistentielle problematikker kan ligeledes påføre patienten stor lidelse.
Man kan som fagperson til tider føle sig dårligt klædt på til at adressere de eksistentielle spørgsmål eller måske blive utilpas ved påmindelsen om ens egen dødelighed.
Denne måneds podcast "Eksistentiel lidelse hos patienter i palliative forløb" af Dorte Lange Høst et al. giver os betragtninger af eksistensiel lidelse fra både patientens og den sundhedsfagliges perspektiv. God lyttelyst!
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast her
Deltag i et gratis EUROPREV e-learning webinar
The European Network for Prevention and Health Promotion in Family Medicine and General Practice (EUROPREV) har til formål at udbrede og undervise i sygdomsforebyggelse og behandling indenfor almen medicin.
EUROPREV afholder et gratis webinar, hvor internationale læger og professorer i almen medicin forelæser om diagnosticering, forebyggelse og behandling i almen praksis samt sundhedspromovering, hvor du har mulighed for at chatte og stille spørgsmål under webinaret.
Praktisk info:
Tilmelding foregår via link her
Det fulde program kan læses her
Webinaret består af 6 moduler à 90 minutter
Der afholdes ca. ét modul om måneden
Efter afsluttet webinar udstedes et Certificate of Attendance
Kære FYAM-medlem
I artiklen Når mænd mangler lyst til sex – sådan kan vi forstå og tale om seksuel lyst går forfatter Jesper Bay lige til biddet.
Hvordan man kan forstå og tale om seksuel lyst og lystproblemer, og hvordan kan man med afsæt i en grundig anamnese og objektiv undersøgelse udrede de psykologiske, sociale og biologiske årsager til lystproblemer? Artiklen er primært tænkt som et oplæg til, hvordan den praktiserende læge kan tale med den mandlige patient om seksuel lyst og eventuelle problemer forbundet hermed. Du kan både læse artiklen online eller lytte til den som podcast.
Bliv klogere her - God læselyst!
Læs gratis artikel om emnet her
Lyt til gratis podcast her
Kære FYAM- medlem
I årtusinder har musik været brugt i forbindelse med helbredelsesritualer fra shamanens ceremonier til oldtidens grækenland hvor filosofferne, heriblandt Platon og Aristoteles ,var meget optaget af musikkens påvirkning af menneskene.
Vi ved også i dag, at musik kan sætte stemninger og påvirke både krop og sind, og i denne måneds podcast " Musik som medicin mod stress- original musik skabt til behandlingsformål" stifter vi bekendtskab med Inge og Niels Ejes projekt Musicure og tilhørende forskning, hvor specialkomponeret musik har vist at reducere stress i en række kliniske settings. Således er der for alvor grund til at slå lyttelapperne ud ! God lyttelyst!
Læs gratis artikel om emnet her.
Lyt til gratis podcast om emnet her.
D. 15. marts udløber muligheden for early bird-tilmelding til Nordisk Kongres.
I weekenden op til Nordisk Kongres afholder Nordic Young General Practitioners præ-kongres for de yngre læger, som deltager i Nordisk Kongres.
Vi har planlagt et spændende program, som byder på workshop i ultralyd, oplæg om narrativ medicin, paneldebat om innovation i almen praksis og meget mere.
Kig ind på hjemmesiden nordicgp2019.dk for mere information. Det er også her du tilmelder dig!
Vi glæder os til at se dig
På vegne af host organising committee
Anne Mette Torp
NYGP
Kære FYAM- medlem
Denne måneds podcast er den første i en serie om symptomlindring i palliative forløb.
Dyspnø og hoste er ubehagelige symptomer og kan hos palliative patienter give anledning til angst og uro. Denne uro kan smitte, ikke blot til pårørende, men også til plejepersonale.
I denne måneds podcast gives der gode råd og tips til både lægelige men også helt lavpraktiske tiltag, der kan lindre dyspnø hos den palliative patient.
God lyttelyst!
Lyt til podcast her
Læs gratis artikel her
Kære FYAM-medlem
Behandling med antipsykotisk medicin er ikke sjældent behæftet med bivirkninger og til tider i en grad så patienten ønsker nedtrapning eller seponering af medicinen. I forbindelse med dette er der imidlertid en øget risiko for recidiv af de psykotiske symptomer. Så hvornår skal vi så udtrappe patienten af antipsykotisk medicin og hvornår skal vi lade være ? Hvad skal vi have in mente og hvilke symptomer skal vi være opmærksomme på? I månedens podcast-artikel giver forfatteren gode bud på hvornår og hvordan vi nedtrapper dosis hos patienter i antipsykotisk behandling. Så slå lyttebøfferne ud og lad årets første podcast kæle for øregang og tankegang.
Læs artikel her
Lyt til Podcast her
Og husk, at du som FYAM medlem får tilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2019 for kun 500,- kr. - du kan tegne abonnement her
Godt nytår!
Nye ansigter
Efter et afsluttet elektronisk valg og endeligt valg på selve FYAM's Årsmøde under DSAM's Årsmøde, kan vi byde velkommen til mange nye FYAM ansigter i FYAM-udvalget og DSAM's stående udvalg, Ph.d forum samt DSAM's repræsentantskab og bestyrelse:
Karla Krohne-Nielsen, suppleant for Region Hovedstaden i FYAM-udvalget
Ladan Mohammad Aloudal, repræsentant for Region Hovedstaden i FYAM-udvalget
Matilde Vennike Olsen, suppleant for Region Sjælland i FYAM-udvalget
Emil Haastrup Pedersen, repræsentant for Region Nordjylland i FYAM-udvalget
Ellen Jensen, suppleant for Region Nordjylland i FYAM-udvalget
Maria Staub Ervandian, suppleant for Region Midtjylland i FYAM-udvalget
Sarah Hussein, suppleant i Videreuddannelsesudvalget
Jesper Bossel Holst Christensen, suppleant i Internationalt Udvalg
Nanna Holt Jessen, ph.d næstformand fra Aarhus i Ph.d forum
Astrid Julie Bønnelykke, suppleant for phd næstformand, Aarhus i Ph.d forum
Negar Pourbordbari, ph.d formand fra Aalborg i Ph.d forum
Tamana Afzali, ph.d næstformand fra Aalborg i Ph.d forum
Kristine Henderson Bissenbakker, suppleant for phd næstformand, København i Ph.d forum
Mette Arbjørn, medlem af DSAMs Regionsbestyrelse Region Hovedstaden
Lasse Karlsen Eck, medlem af DSAMs bestyrelse og Regionsbestyrelse Region Sjælland
Anders Elkær Jensen, suppleant i DSAMs Regionsbestyrelse Region Syddanmark
Andreas Kakulidis Toft, suppleant i DSAMs Regionsbestyrelse Region Nordjylland
Mulighed for være aktiv som udpeget for FYAM-udvalget
Vi er her, der og alle vegne! Vi har repræsentanter fra FYAM i mange andre nationale og regionale udvalg, arbejdsgrupper og meget andet, end dem der lige har været valg til. Aktuelt skal vi udpege 3 FYAM’er til følgende udvalg og det er måske være dig, der vil være bindeled mellem udvalget og FYAM-udvalget?
- YL's Almen Praksis Udvalg (1 år)
Udvalgets opgave er at arbejde med problemstillinger, der går på tværs af fokusområder i Den Gode Læge og opstår i forbindelse med yngre lægers vej mod praksis. Herunder drøfte tiltag og bidrage med input til bestyrelsen med henblik på at forbedre vilkårene for yngre lægers virke i almen praksis. - PLO/DSAM's Rekrutteringsudvalg (1 år)
Udvalget arbejder med tanker og idéer, med henblik på at der bliver implementeret konkrete tiltag, som kan forøge rekrutteringen. Lige fra de medicinstuderende til faget og af speciallæger til praksis. Udvalget skal samtidig indhente viden og lade sig inspirere af tiltag, som Videreuddannelsesudvalget arbejder med. - Styregruppen for PLO Efteruddannelse (2 år)
Styregruppen for Efteruddannelse er sammensat af repræsentanter fra PLO, DSAM og FYAM og har ansvaret for afdelingens strategi og den overordnede planlægning af aktiviteter. Styregruppen drøfter løbende kvalitetsforbedringer, og hvordan der kan sikres en stærk integration af de forskellige efteruddannelsesaktiviteter med henblik på at opnå optimalt læringsudbytte for deltagerne. Styregruppen mødes fem gange årligt og er udpeget af henholdsvis PLO's og DSAM's bestyrelse.
Det forventes at du udover at deltage aktivt i det pågældende udvalg/gruppe, også deltager i FYAM-udvalgets møder (6 årligt samt et Internat), for at kunne være bindeled mellem disse.
Det er FYAM-udvalget der står for udpegninger på førstkommende møde 14. november. Så har du lyst til at være med, så send et kort oplæg om dig selv, og hvorfor, til Sanne Bernard, sb@dsam.dk senest d. 5. november.
Har du lyst til at deltage i Lægedage?
Lægedage er de praktiserende lægers årlige uddannelseskonference, tilrettelagt for læger af læger. Det er mødestedet, hvor praktiserende læger deltager, nogle hvert år, andre hvert andet år. Størstedelen af FYAM'erne deltager også – faktisk udgør yngre læger 25 % af de deltagende læger.
Hvis du er KBU- eller introlæge, er der et helt særligt tilbud til dig. Vi vil gerne introducere dig til den praktiserende læges dagligdag både fagligt og menneskeligt. Lægedage giver et levende indtryk af bredden af vores speciale, almen medicin.
Du kan deltage én dag for 500 kr. i stedet for fuld pris på 2.900 kr. Yngre læger betaler 900 kr. for en dag. Beløbet dækker forplejning og gratis kursusdeltagelse. Lægedage, afholdes i Bella Center, København den 12. – 16. november 2018.
Der afvikles 139 kurser på fem dage. Du kan selv vælge dit kursusprogram. Torsdag den 15. nov. er der planlagt et særligt kursus for yngre læger, der overvejer specialet i almen medicin: Derfor er det fedt at være praktiserende læge. Der er rigtig mange kurser at vælge mellem. Desuden er der en række færdighedsværksteder, hvor du kan få instruktion og vejledning i fx blokader, mikroskopi, gynækologi og småkirurgi.
Lægedage er godkendt til refusion fra Fonden for Almen Praksis (Efteruddannelsesfonden) for praktiserende læger og uddannelseslæger i fase 2 og 3.
Kursuskataloget for Lægedage 2018 kan ses på www.plo-e.dk. Du skal bruge tilmeldingslinket, der ligger på forsiden.
Tilmeldingsfrist
Der er tilmeldingsfrist 1. november 2018.
Betaling foregår nu elektronisk
For at spare administration og porto har vi indført elektronisk tilmelding og betaling. Hav derfor betalingskort klar, når du tilmelder dig. Der kan betales med Visa/Dankort og MasterCard. Faktura/kvittering bliver efterfølgende sendt til den mail, du har oplyst ved din tilmelding.
Hjertelig velkommen!
Med venlig hilsen
PLO Efteruddannelse
Kære Fyam- medlem
Vi er i almen praksis vant til at tænke i det mest sandsynlige, men af og til sniger der sig en sjældenhed- en zebra -ind i folden. Men hvordan får man så mistanke om at man står overfor en zebra? Hvad hvis den ikke engang har striber?
Månedsskriftets september-podcast giver tips til hvordan man spotter en sjælden sygdom og hvad man eventuelt skal gøre med den.
God jagt!
Link til gratis artikel her
Lyt til podcast her
Gik du glip af august måneds podcast Mistanke om overgreb mod børn, kan du finde den her
Med venlig hilsen
Månedsskriftet
Muligheden for at stille op til FYAM-valget er udløbet, og det står klart, at vi ikke skal ud i kampvalg i denne omgang. De otte kandidater, som alle skal have stor tak for at stille op, har fået deres førsteprioritet opfyldt. Vi kan derfor ønske tillykke med valget til:
- Jesper Bossel Holst Christensen, FYAM formand
- Kamille Amalie Bahn Glerup, medlem af Videreuddannelsesudvalget
- Simon Bahn Glerup, medlem af Internationalt udvalg
- Gustav Klovgaard Genét, suppleant i Kvalitetsudvalget
- Ellen Jensen, medlem af FYAM udvalget, Region Nordjylland
- Emil Bakkær Haastrup, suppleant i FYAM udvalget, Region Nordjylland
- Anne Mette Torp, medlem af FYAM udvalget, Region Midt
- Sophie Blumensaadt Madsen, suppleant i FYAM udvalget, Region Midt
Vi står nu tilbage med en række poster, som ingen havde valgt at stille op til. Men det dur jo ikke, vel? Så vi tager en ny valgrunde på årsmødet i Kolding den 4. oktober, og håber, at der så i mellemtiden er nogle stykker, der har fået blod på tanden. Du kan herunder se, hvilke poster der stadig mangler at blive besat, og du er velkommen til at spørge ind til posterne i FYAM's Facebookgruppe eller ved direkte kontakt til nuværende medlemmer af udvalgene.
- Medlem fra Region Sjælland i FYAM-udvalget
- Medlem fra Region Syd i FYAM-udvalget
- Suppleant fra Region Syd i FYAM-udvalget
- Suppleant i Internationalt udvalg
- Suppleant i Videreuddannelsesudvalget.
Er du medlem i Region Hovedstaden eller Region Syddanmark skal du dog stadig stemme. Og det er vigtigt, at du deltager. Selvom der ikke er nogen FYAM'ere i spil, betyder din opbakning til de valgt kandidater stadig noget, - og det er jo din fremtid det drejer sig om.
I de øvrige regioner er der heller ikke i DSAM-regi elektronisk valg i år, da antal kandidater stemmer overens med antal ledige poster.
Har du tilmeldt dig årsmødet den 4. oktober i Kolding?
Læs mere om årsmødet og tilmelding her.
Vi håber meget til at se dig :-)
Valg til DSAM og FYAM – stil op senest d. 5. september kl. 12:00.
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almen mediciner og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det bare at stille op. Men du tænker måske: Hvad er det lige jeg stiller op til, og hvordan er det lige med det der valg til både DSAM og FYAM? Så er du ikke den eneste, og her kommer den korte forklaring:
Der er to valg. Det ene valg omhandler DSAM's regionsbestyrelser/repræsentantskab og omtales herunder som DSAM-valg. Det andet valg vedrører FYAM-udvalget og FYAM-poster i DSAM-udvalg og omtales herunder som FYAM-valg.
DSAM-valg
DSAM’s repræsentantskab består af 5 DSAM regionsbestyrelser, og der er i år valg i alle disse bestyrelser. Som FYAM-medlem kan man stille op til en repræsentant- eller suppleant post i den region, man arbejder i.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 1-2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er derimod meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i regionsbestyrelserne, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller læse i det seneste nummer af Practicus.
Læs mere på DSAM’s hjemmeside om valget, hvordan du stiller op og deltag i valgmødet i din arbejdsregion.
FYAM-valg
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg, Yngre lægers Almen Praksisudvalg m.fl.
FYAM-udvalget består af regionale repræsentanter og suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg.
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense og København. Herudover afholdes der en gang årligt et 2-dages internat i marts måned.
Som medlem/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Syddanmark. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Medlemmernes og suppleanternes hovedopgave er at formidle de nationale aktiviteter i FYAM-udvalget til den regionale del af FYAM og omvendt. Man er således bindeled mellem disse to dele af FYAM. Læs mere om arbejdsopgaverne og hvad man kan engagere sig i, i seneste nummer af Practicus eller på fyam.dk.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:
Til Videreuddannelsesudvalget: 1 FYAM-medlem og 1 FYAM-suppleant
Til Kvalitetsudvalget: 1 FYAM-medlem
Til Internationalt udvalg: 1 FYAM-suppleant
Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg i seneste nummer af Practicus og på fyam.dk
Første udvalgsmødet er d. 4. oktober i Kolding kl. 17.30 med betalt overnatning i dobbelt værelse og transport.
Opstilling, opdatering af medlemsoplysninger og kandidater
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på hjemmesiden. Læs mere om valget, hvordan du stiller op og hvem der dine modkandidater her.
Practicus, som er en af DSAM's vigtigste kommunikationskanaler, udgives i dag fem gange årligt, hvor hvert nummer har et tema. Til bladet er knyttet en redaktion bestående af en chefredaktør, som er almenmediciner, en redaktør, der er yngre almenmediciner, og en redaktionssekretær. Desuden er der et velfungerende samarbejde med en layouter, der deltager i redaktionsmøderne efter behov.
Bladet udkommer i et oplag på 4.800 eksemplarer. Det postomdeles til alle DSAM's medlemmer og findes desuden i en elektronisk udgave.
Stillingen som yngre redaktør på Practicus bliver ledig 1. januar 2019, da vores nuværende redaktørs funktionstid udløber. Så er du medlem af DSAM og FYAM-netværket, og har du lyst til at være med til at drive og udvikle DSAM's medlemsblad sammen med en engageret redaktion, så læs med her.
Om dig
- Medlem af FYAM-netværket
- Viden om kommunikation og digitale medier
- Gode samarbejdsevner og et stort netværk
- Skarp formidler både på print og i digitale medier
- Skarp til at overholde deadlines og god til at give feedback.
Om stillingen
Den yngre redaktør skal i samarbejde med chefredaktøren sikre fremdrift og udvikling af bladet. Stillingen kræver en bred indsigt og et bredt netværk i det almenmedicinske landskab, da koordinering og motivering af kolleger til at bidrage til bladet er en væsentlig del af rollen. Det forventes, at du deltager i FYAM-møderne, som holdes cirka hveranden måned.
Praktiske oplysninger
Stillingen ønskes besat senest 1. januar 2019, men det vil være en fordel, hvis du har mulighed for at deltage i redaktionen af årets sidste blad, som vi tager hul på omkring 1. november. FYAM-redaktøren er ansat fem timer pr. uge med fleksibel arbejdstilrettelæggelse og aflønnes i henhold til PLO's løntabel for bedriftslæger på trin 1. Pr. 1. april 2018 udgør dette 134.867,20 kr. pr. år og er uden feriepenge og pension.
Der er ansøgningsfrist 1. oktober, og der holdes samtaler den 9. oktober.
Du skal sende din ansøgning til practicus@dsam.dk. Samtaleudvalget består af chefredaktør Ellen Louise Kristensen, redaktionssekretær Annette Gehrs og sekretariatschef Louise Hørslev. Ønsker du flere oplysninger om stillingen, er du velkommen til at kontakte enten chefredaktør Ellen Louise Kristensen på mobil 40872188 eller redaktionssekretær Annette Gehrs på mobil 73707627.
Valg til DSAM og FYAM – stil op senest d. 5. september
Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almen mediciner og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det bare at stille op. Men du tænker måske: Hvad er det lige jeg stiller op til, og hvordan er det lige med det der valg til både DSAM og FYAM? Så er du ikke den eneste, og her kommer den korte forklaring:
Der er to valg. Det ene valg omhandler DSAM's regionsbestyrelser/repræsentantskab og omtales herunder som DSAM-valg. Det andet valg vedrører FYAM-udvalget og FYAM-poster i DSAM-udvalg og omtales herunder som FYAM-valg.
DSAM-valg
DSAM’s repræsentantskab består af 5 DSAM regionsbestyrelser, og der er i år valg i alle disse bestyrelser. Som FYAM-medlem kan man stille op til en repræsentant- eller suppleant post i den region, man arbejder i.
Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 1-2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er derimod meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i regionsbestyrelserne, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller læse i det seneste nummer af Practicus.
Læs mere på DSAM’s hjemmeside om valget, hvordan du stiller op og deltag i valgmødet i din arbejdsregion.
FYAM-valg
FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg, Yngre lægers Almen Praksisudvalg m.fl.
FYAM-udvalget består af regionale repræsentanter og suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg.
Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense og København. Herudover afholdes der en gang årligt et 2-dages internat i marts måned.
Som medlem/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget. Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.
Regionale medlemmer og suppleanter
Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Syddanmark. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Medlemmernes og suppleanternes hovedopgave er at formidle de nationale aktiviteter i FYAM-udvalget til den regionale del af FYAM og omvendt. Man er således bindeled mellem disse to dele af FYAM. Læs mere om arbejdsopgaverne og hvad man kan engagere sig i, i seneste nummer af Practicus eller på fyam.dk.
FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg
FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:
Til Videreuddannelsesudvalget: 1 FYAM-medlem og 1 FYAM-suppleant
Til Kvalitetsudvalget: 1 FYAM-medlem
Til Internationalt udvalg: 1 FYAM-suppleant
Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg i seneste nummer af Practicus og på fyam.dk
Opstilling, opdatering af medlemsoplysninger og kandidater
Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på hjemmesiden. Læs mere om valget, hvordan du stiller op og hvem der dine modkandidater her.
In less than a year the second Nordic Pre-Congress for young GP’s will take place.
NYGP invites all young doctors, attending the Nordic Congress to join the Pre-Congress in Aalborg, Denmark, the 15th-16th of June 2019
We are already planning an exciting programme including scientific lectures, hands on workshops and social events.
The theme of the Pre-Congress will be “Changing Practice”
We hope the weekend will inspire us to look into the future of General Practice, the way we want it to be.
GP-trainees, young general practitioners within the first 5 years of Practice and all young doctors with an interest in General Practice are welcome. You must also attend the Nordic Congress.
More information to follow, but save the date already now!
Kind Regards
Anne Mette Torp (annemettetorp@gmail.com)
Leader of the Host Organizing Committee
NYGP
Temaet for årsmødet er klynger, kvalitet og udvikling – fremtiden for almen praksis. Program m.v. kan du finde i Practicus nr. 240 og på DSAM’s hjemmeside. Der er valgfrie parallelsessioner formiddag og eftermiddag, hvor du bl.a. kan blive opdateret på de nyeste DSAM-vejledninger, få tips til, hvordan du lander en hoveduddannelse, og meget mere.
Særligt for FYAM
Om eftermiddagen er der afsat en time i programmet kun for FYAM. Her er der kolde øl, og du møder alle de andre yngre almenmedicinere. I FYAM-timen får du mulighed for at få sat ansigter på FYAM-udvalget og aktive i andre af DSAM's udvalg samt viden om FYAM's aktiviteter. Formand for Yngre Lægers praksisudvalg, Kim Brogaard, kommer og fortæller om udvalgets aktiviteter.
Der er inden årsmødet elektronisk valg til de ledige poster i FYAM-udvalget, FYAM-poster i andre udvalg i DSAM samt DSAM's repræsentantskab. Se mere i næste nummer af Practicus.
Vi slutter dagen af med middag og efterfølgende fest med fantastisk liveband.
Vi lover at det bliver hyggeligt, sjovt, og lærerigt – samt at du møder en masse nye kolleger med de samme interesser som dig. Så skynd dig at tilmelde dig, så du kan komme på dine foretrukne sessioner, inden de bliver fuldt bookede. Tilmeld dig inden den 1. august, hvorefter priserne stiger.
Maria og Kasper fra FYAM-udvalget deltog som en del af DSAM-delegationen på dette års Folkemødet på Bornholm. Det var fire spændende dage med sundhedsfaglige debatter, workshop om sundhedsdata og test af pilotprojekt på DSAM's synlighedskampagne ”Hvis min læge ikke var her”. Efter flere års modvind og skepsis overfor de praktiserende læger og manglende prioritering af det nære sundhedsvæsen oplever vi nu et klart skift i retorikken og en helt anderledes lydhørhed på alle niveauer.
Hvad kan vi som læger lære af abstrakt billedkunst, guldfisk i blendere eller moderne dans? Medicinsk humaniora er et felt indenfor sundheds- og lægefaglig forskning med fokus på humanistiske og kunstneriske fags rolle i at uddanne og skabe gode læger. For kunsten i dens mange former kan give os et intimt indblik i og forståelse for diversiteten i menneskeskæbner, erfaringer med mødet med det endnu uforståede og et øverum, hvor en patients helbred ikke er på spil. Denne måneds podcast giver gode bud på, hvad læger helt konkret kan lære af kunst og litteratur. God lyttelyst!
Kære Yngre Almenmediciner,
I Yngre Læger arbejdes der vedvarende med at forbedre vores vilkår som yngre læger i almen medicin. FYAM og Yngre Læger deler samme interesser på dette område. Vi ønsker at få en større viden om arbejds- samt uddannelsesforholdene blandt yngre almenmedicinere, også med belysning af de potentielle regionale forskelle der måtte være. Vi ønsker blandt andet at undersøge, hvordan yngre almenmedicinere ser på fremtiden i specialet og fremtidens praksisform.
FYAM’s formandskab håber at du vil være med til at sætte dette på vores dagsorden. Vi ønsker at lave konkrete løsningsforslag og derfor har vi brug for dit besyv og dine erfaringer fra almen praksis. Vi håber derfor, at du vil deltage i Yngre Lægers medlemsundersøgelse, ved at udfylde deres spørgeskema.
Du skulle allerede nu have modtaget en mail med et link til denne undersøgelse. Såfremt det IKKE er tilfældet, håber vi at du vil hjælpe Yngre Læger med at udfylde medlemsundersøgelsen. Du kan rekvirere et link til denne ved at skrive til:
cbk.yl@dadl.dk
Der vil være attraktive præmier på spil. Et otoskop til lægetasken samt 3 x 2 biografbilletter.
På forhånd tak for din hjælp,
Med venlig hilsen
Annemette Pihl Lundberg og Maria Bundgaard
Formandskabet, FYAM
Kim Agerholm Brogaard
Formand for Almen Praksis Udvalget
Yngre Lægers Bestyrelse
Dansk Idrætsmedicinsk Selskab (DIMS) afholder kursus i idrætsmedicin (trin 1) i uge 35 på Bispebjerg Hospital
Kurset henvender sig alle læger med interessere i idrætsmedicin, både KBU’er samt yngre læger og speciallæger indenfor reumatologi, ortopædkirurgi og almen medicin.
Du finder i programmet for ugen her
Selve kursus beskrivelsen og tilmeldelsesinfo kan findes her
Kurset er godkendt til refusion i forhold til efteruddannelse i Fonden for Almen Praksis.
Kære FYAM-medlem,
Empati er en vigtig egenskab hos os som læger, ikke blot ud fra patientens perspektiv, men tillige fordi en empatisk tilgang til arbejdet giver os større arbejdsglæde og engagement. Dog flyder empatien ikke nødvendigvis fra en uudtømmelig kilde og for at kunne være empatiske,må vi have et vist mentalt overskud- et overskud som en travl læges hverdag ikke altid fordrer. Empatiudmattelse er en reel trussel mod et godt lægeliv.
Vi vil som læger gerne forebygge hos vores patienter og skønt de fleste af os nok har en lille angst for at blive ramt af stress eller at løbe panden mod udbrændthedens mur, husker vi ikke altid at forebygge hos os selv. Statistikkerne taler deres tydelige sprog: Depressions-,stress - og selvmordsraten er høj blandt læger.
Månedsskriftets maj podcast giver en introduktion til Mindful Self Compassion- et redskab til gennem egenomsorg at bedre coping-strategier i udfordrende problemstillinger og relationer. Så kære FYAM medlem, læn dig tilbage og giv dig selv et langt velfortjent mentalt kram!
Læs gratis artikel her
Som FYAM medlem får du lige nu et indmeldelsestilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2018 for kun 500,- kr. incl. moms. (Normalprisen på abonnementet er for uddannelseslæger 800,- kr. og for praktiserende læger 1.600,- kr.).
Månedsskriftet giver dig bred faglig opdatering på livet i almen praksis.
Hæftet udkommer 11 gange årligt og et abonnement indeholder både en papirudgave samt en online adgang, hvor der kan søges på artikler helt tilbage til 2001.
Læs mere her
Kære FYAM medlem
Er sorg sygeligt? Er angst kun et onde der kræver terapi eller medicinsk behandling?
Kirkegaard mener at sorg og angst er menneskelige grundvilkår, noget ethvert menneske vil møde i sit liv ikke som sygdomme eller psykisk dysfunktion men som almenmenneskelige erfaringer i mødet med eksistentielle omvæltninger.
I sognepræst Pia Søltofts artikel om sorg og angst tager hun med udgangspunkt i Kirkegaard livtag med den vestlige verdens "fix it" tilgang til sorgen og angsten som vi alle som en naturlig konsekvens af livet støder på. Læs artiklen eller hør den som podcast! Månedsskriftet giver hermed stof til eftertanke og et ønske om et rigtigt godt nytår!
Her finder du link til artikel
Her finder du link Podcast
Mange hilsner
Månedsskriftet
Kære FYAM'er
En lille julehilsen fra formandskabet. I årets løb er der skiftet ud på nogle af FYAM-posterne både regionalt og nationalt. Vi vil gerne sige en stor tak for en uvurderlig indsats til de afgående FYAM-udvalgsmedlemmer, FYAM-repræsentanter i andre udvalg og ikke mindst forkvinderne!
Og så et varmt velkommen til de nyvalgte FYAM'ere og andre aktive FYAM’ere, vi glæder os til at fortsætte det gode FYAM-arbejde med jer!
Ingen jul uden julegave – FYAM’s julegave er i år tadadadadaaa
vores nye superflotte FYAM-hjemmeside
Nyt formandskab
2017 blev startåret for det nye formandskab i FYAM-udvalget. Maria Bundgaard tiltrådte som næstformand i april, mens Annemette Pihl Lundberg tiltrådte som ny formand ved DSAM-årsmødet i oktober. Læs:
Præsentation af Maria i Practicus 235
præsentation af Annemette i det seneste Practicus
Tilbageblik på FYAM i året 2017
Med uddrag fra FYAM-udvalgets årsberetning ved afgående FYAM-formand Lene Therkelsen.
Medlemskommunikation og regionale grupper
FYAM har fortsat haft fokus på medlemsinddragende kommunikation via informerende nyhedsbreve, beskrivende artikler i Practicus, direkte medlemskontakt på LÆGEDAGE, regionale temadage og online på i alt seks aktive Facebookgrupper, hvoraf den store nationale gruppe har godt 900 medlemmer med >200 opslag det seneste år.
Medlemmerne deler med de mange opslag, spørgsmål og kommentarer viden og fællesskab på tværs af landet og får mulighed for at debattere og udfordre hinandens holdninger på en dynamisk platform. De regionale grupper er godt på sporet, og der har været afholdt medlemsmøder i alle fem regioner. Nogle regioner er selvfølgelig mere udfordrede på både medlemsantal og geografi end andre, men vi håber, at de regionale FYAM-grupper kan være med til at udvikle faglighed og kollegialt fællesskab netop i de regioner, hvor udfordringerne er størst.
FYAM-udvalgets møder er kernen i det daglige FYAM- arbejde, det er her gode idéer udvikles og sættes i søen. Vi har besluttet at prøve at flytte møderne rundt i landet og satser på at nå hele landet rundt i løbet af det kommende år. Vi håber på, at vi på den måde kan opnå bedre kontakt til både de fire forskningsmiljøer og især de fire SAMS-afdelinger.
Så er der bare tilbage og ønske en rigtig glædelig jul og godt nytår.
FYAM-formandskabet
Formand Annemette Pihl Lundberg & næstformand Maria Bundgaard
Kære FYAM-medlem
Når det kommer til, at passe på klimaet er de fleste af os fulde af gode intentioner, også når det gælder indeklimaet i vores eget hjem. Men med en hektisk hverdag, kan det være svært at have overblik og overskud til at forholde sig til store mængder information om kemi i vore omgivelser både for os som læger og for vores patienter. Nu har Sundhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i fællesskab begået en kampagne ”Kemi i børnehøjde” som med få enkle råd kan reducere problematisk kemi i vores hverdag.
Månedsskriftets december podcast ”problematisk kemi og småbørn” giver et indblik i kampagnens indhold og kan nok inspirere de fleste af os til at give julerengøringen en ekstra omgang.
Læs artikel her
Lyt til podcast her
Hvis du ikke allerede har set det, så kan du via nedenstående link se videoen fra Lene Therkelsens interview med "Ugeskriftet".
Interviewet er en del af "Ugeskrift for Lægers julekalender" og et opråb til tutorlægerne - del gerne ;-)
Kære FYAM-medlem
B12-mangel kan være en udfordrende diagnose, især da mangeltilstanden ofte præsenterer sig uden den klassiske anæmi. Det er således ikke altid B12 vi først mistænker når patienten præsenterer sig med diffuse til tider neuropsykiatriske symptomer og dette medfører et til tider betydeligt doctors delay. Ligeså svært det være at få tanken, ligeså vigtigt er det at stille diagnosen, da langvarig B12-mangel kan give irreversible neurologiske skader. Månedsskriftet giver dig med nedenstående adgange lidt vitaminer til hjernen med en gennemgang af diagnostikken, udredningen og ikke mindst behandlingen af B12 mangel.
God læse- eller lyttelyst!
Månedsskriftet giver dig gratis adgang til artiklen resten af året via dette link og ligeledes til Podcast versionen via Podcast app’en eller på hjemmesiden via dette link
Få 20% rabat og fri fragt på bøgerne ALMEN MEDICIN og 101 ALMENMEDICINSKE PATIENTER fra Munksgaard
101 almenmedicinske patienter er en samling karakteristiske og repræsentative patienthistorier fra almen praksis, som alle har deres oprindelse i forfatternes egne oplevelser med virkelige patienter. Bogen lægger sig tæt op ad lærebogen Almen medicin, der er en uundværlig grundbog under speciallægeuddannelsen i almen medicin.
Modtag rabatten ved at bruge koden FYAM17, når du handler på Munksgaard.dk.
Læs mere om bøgerne her "101 Almenmedicinske patienter" og om "Almen medicin"
Som de fleste af jer nok har bemærket, så har vi netop afholdt valg til de ledige poster i FYAM.
I år var stemmeprocenten tæt på 20%, - der er blevet udsendt 1525 invitationer, og 294 friske FYAM'ere valgte at benytte sig af muligheden for at stemme - mange tak for det :-)
- Isabel Engel blev valgt til den ledige post i Videreuddannelsesudvalget.
- Tanja Skrba blev valgt til den ledige post som suppleant i Videreuddannelsesudvalget
- Gudrun Augusta Sigurdardottir blev valgt til den ledige post i Internationalt udvalg.
Følgende poster kom ikke til afstemning, da der kun er modtaget valgoplæg fra én kandidat:
- Formand for FYAM: Annemette Pihl Lundberg
- Kvalitetsudvalget, suppleant: Tanja Skrba
- Region Sjælland, medlem: Kristine Munk Johannesen
Tillykke til vores 5 nye aktive FYAM'ere, - vi glæder os til at lære jer nærmere at kende.
Følgende poster kommer til afstemning den 6. oktober på årsmødet. Vi håber, at andre vil benytte sig af muligheden for at stille op til posterne på selve årsmødet.
Region Sjælland, en suppleant
Region Syddanmark, et medlem, en suppleant
Region Midtjylland, et medlem
Region Hovedstaden og Region Nordjylland har ingen på valg i år.
Og har du endnu ikke tilmeldt dig til årsmødet d. 6. oktober, så kan det nåes endnu - læs mere om årsmødet her.
Venlige hilsner
Lene Therkelsen & Maria Bundgaard
DSAM er stolte af at kunne præsentere den amerikanske professor og praktiserende læge Richard Roberts, som dette års keynote speaker ved DSAM´s årsmøde 6. oktober. Han er kendt som international ekspert med et dybt indblik i mange landes sundhedssystemer, blandt andet via sine rejser og via sit formandskab for WONCA.
Richard Roberts kommer bl.a. til at fortælle om glæden ved at være praktiserende læge i en tid, hvor primærsektoren er under stort pres, om vigtigheden af listesystemet, og hvorfor entreprenørskabet i almen praksis spiller en væsentlig rolle.
Du kan læse mere om ham i næste udgave af Practicus, hvor han bl.a. fortæller, at familielægerne ofte anses som både problemet og løsningen på et sundhedssystem i konkurrence med sundhedsydelser.
Richard Roberts har især beskæftiget sig med udvikling af beslutningsstøtteværktøjer til forbedring af klinisk behandling, især inden for smerte, risikostyring og reproduktion. Han har skrevet over 200 publikationer og givet mere end 700 præsentationer til internationale, nationale og regionale publikum. Du kan læse mere her:
Til sidst afsluttes med en diskussion, hvor det vil være muligt at stille spørgsmål til den amerikanske professor.
Kære FYAM-medlem
Tro kan flytte bjerge .. og give bivirkninger! Konteksten omkring en given behandling har stor betydning for den oplevede og også til tider den konkret målbare effekt af behandlingen. Information om skadelige effekter og dermed en mulig nocebo-effekt kan smitte (social smitte) og med sociale mediers hjælp brede sig med lynets hast. Med afsæt i Society for Interdisciplinary Placebo Studies verdenskonference i Holland i 2017 og studier udgående fra Aarhus Universitet giver Frede Olesen tankevækkende eksempler fra den nyeste forskning om placebo, nocebo og ikke mindst social smitte. God læsning!
Læs artiklen "Social smitte og noceborespons" v/ Frede Olesen på maanedsskriftet.dk
Tjek også Månedsskriftets pocast om social smitte og noceborespons
Er du kandidat til en FYAM-post?
I så fald er det tid til at kaste sig over tasterne!!!
Der er nemlig frist for indsendelse af dit skriftlige valgoplæg senest fredag den 18. august. Valgoplægget må gerne indeholde dine ambitioner for bestridelse af posten og evt. relevante kvalifikationer, nuværende uddannelsestrin og meget gerne et foto, max 600 anslag. Send dit oplæg til fyam@dsam.dk
Der er mulighed for at stille op til følgende poster:
Formandsposten
Repræsentant for Region Sjælland
Suppleant for Region Sjælland
Repræsentant for Region Midtjylland
Repræsentant for Region Syddanmark
Suppleant for Region Syddannmark
FYAM medlem i Videreuddannelsesudvalget
FYAM suppleant i Videreuddannelsesudvalget
FYAM medlem i Internationalt udvalg
FYAM suppleant i Kvalitetsudvalget
Dit valgoplæg lægges på FYAM's hjemmeside. Du kan maks. stille op til to poster, og du skal prioritere posterne. Til FYAM-udvalget stiller man op i den region, man arbejder i. De øvrige poster er landsdækkende.
DSAM/FYAM Årsmøde 2017 er for alle, så hvorfor ikke tage din tutorlæge med? Måske din tutorlæge ikke har deltaget før, og det er en god mulighed for at få en lærerig, faglig og hyggelig dag sammen.
Dagen byder på inspirerende keynote af Richard Roberts, 12 sessioner at vælge imellem i 2 omgange, Ph.d-cup, regionalt networking og slutter af med en god middag og fest.
Årsmødet er godkendt til refusion fra Fonden for Almen Praksis for praktiserende læger og uddannelseslæger i fase 2 og 3. Årsmødet har fået aktivitetsnummer 2017-0360.
Se mere på PLO’s hjemmeside.
Mere information og tilmelding på DSAMs hjemmeside – fristen for early bird pris er 7. august!
Sommerferien er ved at være slut, og med fuldt opladede batterier er det tid at skue fremad. Som noget af det første, skal vi have valgt nye FYAM-repræsentanter i FYAM-udvalget og DSAM's faste udvalg.
Formandsposten
Repræsentant for Region Sjælland
Suppleant for Region Sjælland
Repræsentant for Region Midtjylland
Repræsentant for Region Syddanmark
Suppleant for Region Syddannmark
FYAM medlem i Videreuddannelsesudvalget
FYAM suppleant i Videreuddannelsesudvalget
FYAM medlem i Internationalt udvalg
FYAM suppleant i Kvalitetsudvalget
Du kan læse mere om de enkelte udvalg på DSAMs hjemmeside og på FYAMs facebookgruppe, hvor nogle af de nuværende udvalgsmedlemmer har beskrevet arbejdet som medlemsvalgte repræsentanter.
Du stiller op ved at indsende skriftligt valgoplæg til fyam@dsam.dk senest fredag den 18. august. Valgoplægget må gerne indeholde dine ambitioner for bestridelse af posten og evt. relevante kvalifikationer, nuværende uddannelsestrin og meget gerne et foto, max 600 anslag.
Dit valgoplæg lægges på FYAM's hjemmeside. Du kan maks. stille op til to poster, og du skal prioritere posterne. Til FYAM-udvalget stiller man op i den region, man arbejder i. De øvrige poster er landsdækkende.
Valget gennemføres elektronisk i perioden 22.-30. august. De opstillede kandidater får umiddelbart herefter besked om valget, og resultatet offentliggøres fredag den 1. september.
For at være sikker på, at du får en stemmeseddel, er det vigtigt, at du står rigtigt i DSAM's medlemsregister. DSAM får ikke besked fra Lægeforeningen, CPR-registret eller andre, når du bliver færdiguddannet, skifter adresse eller e-mail. Vi har kun dig selv til at opdatere os. Husk derfor altid at informere DSAM om ændringer. I denne situation er det din status (FYAM-medlem) og din e-mailadresse, der er afgørende for, om du vil modtage en stemmeseddel. Du kan tjekke og rette dine oplysninger på "Mit medlemskab".
HUSK at opfordre alle du kender til at stemme, få stemmer kan være afgørende.
Valget gælder for 2 år. Der er desværre hvert år enkelte, som stiller op blot for at udtræde, så snart de har fået deres hoveduddannelse. For at sikre kontinuiteten i arbejdet opfordrer vi til, at du prioriterer at varetage den post, du bliver valgt til, i hele valgperioden, dvs. 2 år.
Du forventes at deltage i FYAM-udvalgets møder ca. 8 møder om året. Møderne holdes om aftenen på hverdage på skift i henholdsvis Århus, Aalborg, Odense og København. Dem, der vælges til hhv. Kvalitetsudviklingsudvalget, Internationalt udvalg og Videreuddannelsesudvalget forventes også at skulle deltage i møder i disse udvalg, ca. 2-4 årligt.
Vælges du til en af posterne som regional repræsentant eller suppleant i FYAM-udvalget, forventer vi desuden, at du vil være bindeled/formidler mellem den regionale FYAM-gruppe og FYAM-udvalget.
Du bør tilmelde dig FYAM/DSAM-årsmødet den 6. oktober, så du kan blive præsenteret for medlemmerne
DSAM betaler transportgodtgørelse til møderne og evt. lønkompensation. Du kan se reglerne her.
Har du tilmeldt dig til FYAM's og DSAM's årsmøde d. 6. oktober 2017?
Husk at deadline for early bird-pris er mandag d. 7. august, - herefter stiger priserne med 20%.
Der er sessioner om den nye kræftvejledning, om hjemmefødsler, nytænkning af praksisorganisering og meget meget mere - kort sagt noget for enhver smag. Tøv derfor endelig ikke med at tage din tutorlæge under armen, og medbringe ham/hende til årsmødet i oktober :-)
Link til tilmelding samt meget mere om det spændende program kan findes her.
Vidste du, at du har krav på ulempetillæg ved obligatoriske følgevagter i lægevagten?
Hvis du som led i din uddannelse skal deltage i obligatoriske følgevagter i lægevagten, så er du berretiget til ulempetillæg i forbindelse med vagter mellem kl. 20:00-24:00 samt i weekenden tilmed fra 00:00-08:00.
Ifølge information fra YL's jurist, så er der mulighed for, at gå 5 år tilbage, hvis du har stået i en situation, hvor du fejlagtigt ikke har modtaget ulempetillæg.
I praksis skal du bede din tutorlæge om at sende en mail til lønteamet i din region, hvor datoer og tidsrum angives. I skrivelsen skal det fremgå, at vagterne var en del af uddannelsen.
Har du tjekket dit medlemsskab for nylig?
Ellers gør det straks på DSAM's hjemmeside - Måske du er flyttet til en ny region, eller skal overgå til at blive DSAM'er, hvis du er blevet færdig som speciallæge.
Sara Krabbes legat:
Legatet uddeles i en eller flere portioner til fremme af almenmedicinsk forskning, uddannelse og international kontakt i overensstemmelse med Dansk Selskab for Almen Medicins formålsparagraf.
Ansøgningsfrist for 2017 er tirsdag, den 15. august 2017
Motiveret ansøgning vedlagt relevante bilag sendes elektronisk til dsam@dsam.dk, som ved spørgsmål også kan kontaktes telefonisk på telefon 70 70 74 31.
Det forventes, at alle ansøgere får svar i løbet af uge 39.
Nyd sommeren fortsat - og på gensyn til årsmødet d. 6. oktober i Kolding :-)
Nu nærmer sommerferien sig, og her får du tid og ro til at tænke over, om du har lyst til at blive aktiv i FYAM-udvalget.
FYAM-udvalget har til formål at initiere og koordinere aktiviteter for FYAM-medlemmer i DSAM og fungerer som bindeled mellem nationale og regionale aktiviteter samt forum for alt, som vi som yngre almenmedicinere er repræsenteret i, f.eks. Videreuddannelsesudvalget eller PLO og DSAMs fælles rekrutteringsudvalg.
FYAM-udvalget består af en formand, en repræsentant og suppleant fra hver region, repræsentanter og suppleanter fra DSAMs stående udvalg (Forsknings-, Kvalitetsudviklings-, Videreuddannelses- og Internationalt udvalg) samt medlemmer direkte udpeget af udvalget til specifikke opgaver. FYAM-udvalget mødes 8-10 gange om året, oftest i Odense.
Du har mulighed for at stille op til følgende poster:
Formandsposten
Repræsentant for Region Sjælland
Suppleant for Region Sjælland
Repræsentant for Region Midtjylland
Repræsentant for Region Syddanmark
Suppleant for Region Syddannmark
FYAM medlem i Videreuddannelsesudvalget
FYAM suppleant i Videreuddannelsesudvalget
FYAM medlem i Internationalt udvalg
FYAM suppleant i Kvalitetsudvalget
Du kan læse mere om de enkelte udvalg på DSAMs hjemmeside.
Hold også øje med facebooksiden, - henover sommeren vil nogle af de nuværende udvalgsmedlemmer beskrive arbejdet som medlemsvalgte repræsentanter.
Har du spørgsmål vedr. de enkelte poster og udvalg bedes du venligst tage kontakt til FYAM medlemmer i det aktuelle udvalg, eller alternativt til FYAM formand Lene Therkelsen på mail lenetherkelsen@gmail.com.
Senere på sommeren vil alle interesserede kandidater blive opfordret til at skrive et lille valgoplæg, der udsendes samlet til alle FYAM medlemmer, i god tid inden det elektroniske valg i september.
Der er brug for flere hænder til andre poster i FYAM-udvalget:
Der kommer flere opgaver i FYAM-udvalget og der er derfor brug for flere hænder til at stå for nogle mere organisatoriske funktioner.
Kasserer i FYAM-udvalget: Har du øje for økonomi og har lyst til at deltage i FYAM-udvalgets arbejde og samtidig have et overblik over udvalgets økonomi sammen med formanden?
Hjemmeside-ansvarlig: Information til FYAM-medlemmer er vigtig og der er ny version af FYAM hjemmesiden på vej. Er du god til struktur, har overblik og samtidig lyst til at deltage i FYAM-udvalgets arbejde? Har du lyst til at være med til at styrke kommunikationen til FYAM-medlemmerne ved at være med til at holde hjemmesiden opdateret og udsende nyhedsbrevet til medlemmerne med støtte fra hele FYAM-udvalget og de regionale FYAM-grupper?
Hvis det er noget for dig, så skriv kort lidt om dig selv og send til Lene Therkelsen på lenetherkelsen@gmail.com
Fra mandag kl. 12:00 er der mulighed for at tilmelde sig årsmødet d. 6. oktober 2017 på Comwell i Kolding.
Titlen på arrangementet er ”ÅRSMØDE FOR ALLE – også for dig!”
Program for årsmødet 2017:
09:30 Velkomst
09:45 Keynote v/ Richard Roberts
10:30 Pause – mulighed for regional networking i foyeren
11:00 Parallelle sessioner
12:30 Frokost - mulighed for regional networking i foyeren
13:30 Ph.d. Cup
14:00 Kort pause
14:15 Parallelle sessioner
15:45 Pause - mulighed for regional networking i foyeren
16:15-16:45 SAMS og FYAM afrunder dagen på festlig vis med bl.a. præsentation af den nye FYAM-kampagne
17:00 – 18:00 DSAM-netværks- og interessegrupper mødes, FYAM afholder årsmøde og vi andre nyder et glas vin eller en walk and talk
18:45 Velkomstglas i foyeren
19:00 Middag og fest
Du kan læse meget mere om årsmødet og tilmelde dig på DSAM’s hjemmeside.
NB! Bemærk venligst, at nogle sessioner har et begrænset deltagerantal. Når alle pladser er optaget, vil det ikke længere være muligt at tilmelde sig disse sessioner.
HUSK at tilmelde dig senest d. 7., august, hvis du vil registrere dig til "early-bird pris" (efter 7. august stiger deltagergebyret med 20%).
Som yngre kvinde og fastansat speciallæge i en PLO-praksis har man ret til fire uger før termin og 14 uger efter fødslen på halv løn. Skal det være så ringe?, spørger Lene Therkelsen i sin klumme i Ugeskriftet d. 9. juni.
»Kan det virkelig passe, at barselaftalen for ansatte speciallæger i PLO-praksis er så ringe?«, spurgte min svigerinde mig for nylig.
Jeg havde faktisk hørt det nævnt en del gange før, men altid tænkt, at så galt kan det da ikke være. Jeg satte mig for at undersøge sagen nærmere, men hun havde ret. Den er rent ud sagt elendig. Som yngre kvinde og fastansat speciallæge i en PLO-praksis har man ret til fire uger før termin og 14 uger efter fødslen på halv løn. Til sammenligning har sygehusansatte otte uger før og 26 uger efter fødslen på fuld løn.
Eftersom 80% af de unge almenmedicinere er kvinder, og 80% har børn, er barselsaftaler ikke et uvæsentligt kriterie, når man vælger ansættelse efter endt speciallægeuddannelse. Ikke fordi vi er grådige, men fordi der er nogle faste udgifter, der skal betales. Det burde selvstændige virksomhedsejere om nogen kunne forstå.
Læs hele klummen her samt svar fra Jakob Dahl, Administrationsudvalget, PLO.
Her kan du læse mere om;
YL's anbefalinger vedr. ansættelse i praksis
PLO's anbefalinger vedr. ansættelse i praksis
Kom til årsmøde i Kolding fredag d. 6. oktober, titlen på arrangementet er ”ÅRSMØDE FOR ALLE – også for dig!” Du kan læse meget mere om årsmødet på DSAM’s hjemmeside
PLU-fonden har besluttet at støtte op om de nye initiativer omkring dette årsmøde og har bevilget et beløb til wildcards, der dækker deltagelse i dagsprogrammet for 20 SAMS-medlemmer og 25 FYAM-medlemmer, der ikke tidligere har deltaget i et DSAM/FYAM årsmøde.
Wildcards uddeles efter ”først til mølle-princippet” og fordeles således:
- 5 SAMS’ere pr. afdeling/universitet
- 5 FYAM’ere pr. uddannelsesregion
For at søge om wildcard skal du udfylde formularen på DSAM’s hjemmeside (formularen kan hentes og indsendes allerede nu).
Er du den heldige vinder af et wildcard, vil du efterfølgende modtage et specielt tilmeldingslink, som du skal benytte ved tilmelding. Tilmelding åbner mandag d. 26. juni kl. 12:00.
Som modtager af et wildcard forventes du at deltage i de regionale netværksaktiviteter i pauserne under årsmødet. Desuden vil du blive bedt om at besvare et spørgeskema før og efter årsmødet mhp regional netværksdannelse, viden om selskabet, og hvorvidt du vil deltage på DSAM/FYAM årsmøde igen.
Nadia Wilson - FYAM's suppleaant i Videreuddannelsesudvalget
Jeg hedder Nadia og er Fyams suppleant i Videreuddannelsesudvalget. Jeg er godt i gang med min hoveduddannelse i almen medicin og arbejder for at sikre bedre uddannelsesmæssige forhold for yngre almenmedicinere nu og i fremtiden. I udvalget arbejder vi fx aktuelt med tiltag, der skal sikre vores faglige kompetencer i uddannelsesforløbet og øge rekrutteringen til specialet.
Har du lyst til at deltage i idrætsmedicinsk diplomkursus med særlig relevans for almenmedicinere?
Kurset er fortrinsvis for praktiserende og yngre læger, der har interesse for idrætsmedicin og som ønsker basal indføring i emnet.
Formål og indhold:
Basalt kursus i idrætsmedicin med hovedvægt lagt på diagnostik af hyppigste idrætsskader, herunder grundig gennemgang af akutte og overbelastningsskader i knæ, skulder, fod/ankel/underben samt hofte/lyske. Patientdemonstrationer med instruktion og indøvelse af klinisk undersøgelsesteknik. Planlægning og tilrettelæggelse af udredning, behandling og genoptræning af skadede idrætsudøvere. Idrætsfysiologi og biomekanik med henblik på at øge forståelsen for profylaktiske tiltag, både specifik idrætsskadeprofylakse og almen sygdomsprofylakse i forbindelse med idræt. Kurset udgør samtidig første del af diplomuddannelsen i idrætsmedicin; 40 CME point i DIMS regi.
Læs mere her
Tilbud til alle FYAM medlemmer
Som FYAM medlem får du lige nu tilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2017 for kun kr. 500,-
(normalpris på abonnementet er for uddannelseslæger kr. 800,- og for praktiserende læger kr. 1.600,- pr. år incl. moms)
Ved hurtig bestilling modtager du uden beregning vores særtryk ”Børn i praksis” gratis. (Obs! Gælder kun de første 30 tilmeldinger)
Månedsskriftet giver dig bred faglig opdatering på livet i almen praksis.
Hæftet udkommer 11 gange årligt og et abonnement indeholder både
en papirudgave samt en online adgang, hvor der kan søges artikler helt
tilbage til 2001.
Find os på Facebook og mød os på vores stand på Lægedage 2017, vi glæder os til at se dig.
Læs mere på: http://www.maanedsskriftet.dk/abonnement/manedsskrift-fyam
Igennem 6 måneder har PLO og RTLN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn) forhandlet en 3-årig overenskomst med virkning fra 1. september 2017, hvor den gamle udløber.
På trods af mange konstruktive forhandlingsmøder kunne parterne dog ikke nå til enighed om økonomien - således skulle knap 125 mio. kr. være årsagen til forhandlingssammenbruddet d. 5 maj.
Kort efter forhandlingssammenbruddet annoncerede Sundhedsministeriet forslag om lovindgreb med forlængelse af økonomiprotokollatet.
Hvis det vedtages, betyder det, at der ved lov sættes en ramme for, hvor meget almen praksis må producere.
Med lovindgrebet bryder regeringen ind i overenskomstforhandlingerne og favoriserer den ene part, i dette tilfælde RTLN, der herefter vil have en stærkere forhandlingsposition - begge dele er beklageligt.
I FYAM er vi bekymrede over signalværdien overfor kommende læger på vej ind i specialet og yngre almenmedicinere på vej til at investere i almen praksis.
Formandskabet har derfor udfærdiget et bekymringsbrev til sundhedsministeren og sundhedsordførerne samt sendt høringssvar til det foreslåede lovindgreb.
Vi har spurgt efter personlige medlemsreaktioner og valgt at medtage nogle af medlemsreaktionerne i bekymringsbrevet.
Bekymringsbrevet kan læses herunder.
Tak for bidragene!
Med venlig hilsen
Formandskabet
***
Høringssvar vedr. L209 Forslag til lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis
Kære sundhedsminister
Vi repræsenterer FYAM og dermed de kommende praktiserende læger, vi ønsker med dette brev, at dele vores bekymringer for fremtiden med dig/jer. 85% af de kommende speciallæger i almen medicin ønsker at blive praktiserende læger med egen praksis, men de unge læger frygter for fremtiden . Siden konflikten i 2013 har politisk uro og mistillid præget samarbejdet mellem de praktiserende læger og de offentlige myndigheder, og det har påvirket de kommende praktiserende læger negativt. Fremtiden for almen praksis er uvis, og som unge læger frygter vi nye konflikter med radikale forandringer og usikre vilkår for os selv og vores patienter. Uvished motiverer ikke til at investere i egen praksis. For det er en betydelig investering for en ung lægefamilie, ofte i millionklassen, med vished for stort ansvar og høj arbejdsbyrde, særligt i lægedækningstruede områder.
Der er allerede nu akut mangel på praktiserende læger i store dele af landet, og tusindvis af patienter står uden fast læge. Den vigtigste opgave de næste fem år, mener vi, er at rekruttere nye unge læger til almen praksis. Der er allerede gjort meget fra både vores egne organisationer og fra politisk side for at afhjælpe problemet, og den indsats skal sikres nu. For der kommer til at være brug for rigtig mange nye praktiserende læger i den nære fremtid.
En primærsektor med udhulede vilkår og usikkerhed om fremtiden for de praktiserende læger er ikke attraktiv. Politisk uro og gentagne lovindgreb medfører usikkerhed, som medfører, at de unge læger ikke tør nedsætte sig i praksis, og at de medicinstuderende i stedet vælger en fremtid i andre lægelige specialer, som f.eks. hjertelæger eller børnelæger.
Et nyt lovindgreb – og dermed yderligere nedprioritering af almen praksis – vil være helt ødelæggende for rekrutteringen af både medicinstuderende og unge læger til almen praksis, især til de lægedækningstruede områder.
Vis os, at det er sikkert at investere i almen praksis. Vis os, at vi som unge læger ikke skal frygte tilbagevendende konflikter, flere lovindgreb og politisk uro, men at der er en god og tryg fremtid for os som alment praktiserende læger og for vores familier.
At hjælpe parterne med selv at forhandle en aftale om fremtiden på plads uden et nyt lovindgreb vil være et afgørende signal til de unge læger om, at der støttes op om en fremtid for almen praksis med vækst og udvikling på stabile vilkår. Mange af vores medlemmer har allerede reageret på den aktuelle situation, og vedlagt dette brev er personlige udtalelser om fremtiden i almen praksis fra en række af vores medlemmer.
De bedste hilsner
Lene Therkelsen, formand for FYAM
Maria Bundgaard, næstformand for FYAM
Læs også:
Bekymringer fra FYAM medlemmer i forbindelse med det forestående lovindgreb, maj 2017
Anne-Sofie, nyuddannet speciallæge i almen medicin, bosat i Region Sjælland:
Vikar i lægepraksis i Region Sjælland mhp. at købe mig ind.
Jeg forventer at købe mig ind, da jeg er meget glad for stedet og mine kollegaer.
Men – sådan som situationen er aktuelt, med de sammenbrudte forhandlinger og truende lovind-greb fra regeringen, kan jeg godt komme i tvivl.
Jeg synes, at vi gang på gang bliver "trådt på" i forhandlingerne. Jeg er ikke i tvivl om, at der er brug for vores arbejdskraft, men jeg frygter for de arbejdsbetingelser, vi bliver stillet i fremtiden. Hver gang, vi siger fra eller anmoder om økonomisk hjælp til at ansætte hjælpepersonale til et større og stigende arbejdspres, bliver en overenskomst trukket ned over hovedet på os – med regerings magtanvendelse.
Har vi overhovedet noget at skulle have sagt i fremtiden? Jeg synes, at det skaber enorm stor usikkerhed for fremtiden. Og så er det ikke rart at have gældsat sig med en million kroner, for så kort efter at aflevere ydernummeret uden sikkerhed for indkomst.
For hvis det kommer til solidarisk sammenhold, så afleverer jeg ydernummeret.
Regionerne siger, at de gerne vil almen praksis, men jeg synes, at de og regeringen signalerer noget andet. Det skaber utryghed og frustration – og tvivl!
Liselotte, 35 år, færdig som speciallæge i almen medicin om 1,5 år, Skive Kommune, Region Midtjylland:
Jeg begynder fase 2 (sidste halvandet år af speciallægeuddannelsen i almen medicin, red.) til august i et lægedækningstruet område (Skive Kommune). Jeg kommer selv fra egnen og har hele tiden planlagt at slå mig ned herude et sted vest for Viborg.
Når det så er sagt, er jeg samtidig også meget i tvivl, om jeg økonomisk tør at sætte mig i min egen praksis. Jeg er næsten sikker på, at det ikke vil kunne lade sig gøre at komme af med praksis igen. Jeg er næsten 100 % sikker på, at jeg vil få langt flere patienter tilknyttet end mine kollegaer i mere favorable områder. Jeg er bange for at blive en af de udbrændte læger i et speciale, som jeg ellers elsker. Jeg frygter, at jeg med et loft over indtjeningen kommer til at arbejde rigtigt meget for begrænsede midler, da man ikke kan sige til sine patienter i almen praksis: kom igen efter 1/1, når et nyt regnskabsår starter. Patienterne kan ikke ses af andre – for der er ikke andre.
Jeg synes, at der som YL (yngre læge, red.) er meget, der kan skræmme en væk fra det almen-medicinske speciale, og hver gang, der er konflikter i forhandlingerne, eller når politikerne rasler med sablerne for at få de griske praktiserende læger til at makke ret, så tror jeg de unge tænker – lad mig finde et mindre udskældt og mindre presset speciale. Selvfølgelig giver det mening med en vis ensrettethed i strukturen i almen praksis, så man sikrer, at en borger i Gedser får nogenlunde samme behandling for diabetes som en i Skagen. Men en af de allerbedste ting i almen praksis er, at man kommer til at kende sine patienter og kan tilpasse behandlingen til den enkelte. Hvis vi skal blive ved med at effektivisere, vil vi ikke have tid til at lære vores patienter at kende, man vil blive samlebåndslæge. Og så vil vi ikke længere have en primærsektor, resten af verden misunder os.
Jeg er bekymret for en fremtid i almen praksis, da jeg frygter at skulle stå skoleret overfor politikere i tide og utide, jeg frygter en kommende dokumentationsbyrde som den, man oplever på hospitalerne, som vil undergrave essensen af almen praksis. Jeg frygter, at specialet "uddør" i den form, vi kender nu. Og så står jeg helt Palle alene på Lars Tyndskids mark med en fin praksis, men intet personale til at hjælpe og ingen penge til at ansætte en vikar, for ingen vil købe sig ind. Jeg er ikke sikker på, jeg tør lægge et par millioner, jeg ikke har, på en fremtid, jeg ikke er sikker på!
Lise, yngre læge, 41 år, Vestsjælland:
Som kommende almenmediciner vil jeg være tilbageholden med at købe praksis grundet disse forringede vilkår. Jeg tror også, at det kan få flere ældre kollegaer til at smide håndklædet i ringen, hvilket vil øge lægemanglen. Måske ender vi som Sverige med offentlige lægehuse, som hverken er lige så effektive eller billige som den danske model. Jeg synes, det er synd, at vi i udlandet er kendt for en verdensklasses almen praksis, men her i andedammen er der ikke øje for, hvor velfungerende vores praksissystem er. Jeg brænder for almen praksis, men hvis offentlige lægehuse bliver en realitet, vil jeg på ingen måde føle mig lige så loyal over for min praksis og patienterne, som hvis jeg selv ejede den. Jeg vil heller ikke være lige så hårdtarbejdende. Det er sådan, jeg har det.
Ole, 37 år, færdig som speciallæge i almen medicin om 6 mdr., Østjylland:
Jeg bliver speciallæge i almen medicin 1. august i år. Drømmen har altid været at købe mig ind i praksis. I lyset af sidste konflikt og det nu forestående lovindgreb i forhandlingerne er det måske ikke den vej, jeg skal alligevel. Gennem de senere år har jeg i hvert fald overvejet alternativer, desværre.
Årsagen er simpel: arbejdsbyrden i praksis er allerede høj og kan naturligvis ikke øges yderligere uden tilførsel af flere ressourcer.
Jonas, halvvejs i speciallægeuddannelsen i almen medicin, Region Sjælland:
Jeg må indrømme, at jeg ønsker at blive alment praktiserende (AP) læge, men at jeg begynder at tænke på alternativer, hvis der ikke begynder at blive vist lidt velvilje mod AP. Det er, som om der blandt politikere og befolkningen og blandt vores kollegaer i de andre specialer ses skævt til os. Dette både med hensyn til kvalifikation, arbejdsbelastning/-tid og økonomi (i hvert fald at det er disse elementer, som får taletid og bliver meningsdannende, selv om det så ikke er et flertal). PLO repræsenterer lægerne, og RTLN regionerne – som egentligt er en forlænget arm af politikerne og regeringen. Det vil sige, at forhandlinger bliver trumfet igennem af den ene part ved et lovindgreb, som sidste gang! Sker dette igen, viser det mig ikke bare et ønske om at diktere processen, men også decideret modvilje mod lægerne og deres arbejdsforhold.
Jeg er bange for, at dette er et billede på den udvikling, der også kommer til at ske, og at det er MEGET økonomisk usikkert at investere i en praksis nu og i fremtiden, derfor vil alternativer blive attraktive.
Katrine, yngre læge, specialesøgende:
Jeg har været læge i tre år. Jeg har længe tænkt almen praksis, men også tvivlet på specialet. Sammenbrud i forhandlingerne gør, at jeg bliver yderligere usikker på fremtiden som almenmediciner.
Tone, nyuddannet speciallæge i almen medicin, Region H, ansat på misbrugscenter:
Hvis regeringen hvert 3. år skal til at lave lovindgreb overfor almen praksis, bare fordi der er uoverensstemmelser i forhandlingerne mellem de Danske Regioner og de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), så kommer jeg ikke til at købe en lægepraksis på noget tidspunkt. Det er nemlig mange penge og en stor opgave man påtager sig. En så stor investering kræver stabilitet og ikke, at jeg hvert 3. år skal trues eller udsættes for lovindgreb. Og øv er det, for en del af forhandlingerne gik netop ud på at forsøge at sikre tilgangen af nye almen praktiserende læger. At sikre at vi netop gerne vil købe os ind, istedet for som nu, at arbejde lidt rundt omkring
Kathrine, 34 år, læge, speciallægesøgende. Bor på Frederiksberg, men vil gerne vende ”hjem til Aarhus”:
Jeg har altid ønsket at blive almenmediciner! Alle arbejdsmæssige valg efter endt studium har været med dette i sigte: introduktionsstilling i selve specialet, intern medicin og nu samfundsmedicin krydret med diverse kurser. Men nu er jeg i tvivl. Jeg er bange for urimeligt antal patienter med flere og flere arbejdsopgaver, bange for at overse noget grundet travlhed, ikke at give en service, jeg synes er rimelig (f.eks mulighed for at få tid, komme igennem i telefonen).
Jeg ser flere og flere praktiserende læger med stress, dette bekymrer mig også i høj grad. Ydermere er jeg bange for at købe en praksis – og så pludselig stå med manglende indtægt grundet strandede forhandlinger? Hvad sker der? Er det for usikkert at satse på? Kan jeg pludselig ende med at blive "tvunget" til noget, til at flytte? Jeg synes, det er et fælles ansvar at få dækket lægemanglen i provinsen. Herhjemme har vi overvejet at købe hus nord for Aarhus, så jeg på sigt kunne købe praksis på Djursland, men nu overvejer jeg faktisk at blive i samfundsmedicinen.
Nationalt Videnscenter for Demens afholder sammen med Københavens Universitet et ph.d.-kursus i august 2017 om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme.
Målgruppen er primært ph.d.-studerende, men andre læger og faggrupper kan også få god nytte af kurset.
Læs mere om kurset her
Se hele programmet her
DSAM og FYAM holder årsmøde fredag d. 6. oktober 2017 på Hotel Comwell Kolding
Som skrevet står, er dette årsmøde for alle, såvel medicinstuderende som uddannelseslæger og praktiserende læger samt dem, der interesserer sig for forskning, uddannelse, kvalitetsudvikling og det internationale samarbejde.
Vi planlægger to runder med parallelle sessioner, og vi arbejder med titler som:
• Forskningstræning – præsentationer af praksisnære projekter
• Vejen til almen medicin – drømmespecialet
• Praksisorganisering – nytænkning og gentænkning af måden, vi arbejder på
• DSAM’s pejlemærker – hvordan bruger vi dem bedst fremadrettet?
• Debat om vejledninger – hvordan udvikler vi DSAM’s vejledninger?
• Kvalitetsprojekter i praksis – kom og bliv inspireret af dine kollegers succesfulde projekter
• Historier fra de varme lande – hvordan kommer du ud i verden som almenmediciner?
• DSAM’s KOL- og hjertevejledninger – hvad er nyt?
• Det gode cancerforløb – den nye (kommende) vejledning
Vi skal afholde en Ph.d.-cup, hvor alle deltagerne er med til at kåre vinderen, og FYAM vil præsentere os for næste års kampagne.
Netværk får en ny betydning på dette årsmøde, for netværk er meget mere end en sludder over en kop kaffe med den kollega, du i forvejen kender. Har du brug for rigtigt at netværke, skabe en ny relation, finde en afløser til din praksis, en mentor eller en kompagnon, så får du også mulighed for det.
Hvem skal have årets Talentpris?
Bliver du til festmiddagen om aftenen, så er der endnu mere tid til at netværke, danse og feste. Og det er ingen ringere end ”The Late Show”, som spiller op til dans – måske nogle husker dem fra WONCA-festen sidste år?
Årets Talentpris skal selvfølgelig også uddeles under festmiddagen. Men hvem skal have den? Talentprisen gives til en person,der ved en ekstraordinær indsats har medvirket til at profilere selskabet og/eller standen og/eller har ydet noget udover det sædvanlige virke som praktiserende læge til gavn for patienterne og faget almen medicin.
Har du en god kandidat i tankerne, så send dit forslag til, hvem modtageren skal være og hvorfor, til dsam@dsam.dk senest den 1. august 2017.
Der åbnes for tilmelding til årsmødet sidst i juni, men reserver endelig dagen i kalenderen med det samme.
Kære yngre almenmedicinere
I september '16 tog jeg for første gang til DSAM’s årsmøde i Kolding. Jeg havde på det tidspunkt sparsomt kendskab til de faglige organisationer DSAM og FYAM.
Dagen sluttede for mit vedkommende på FYAM’s generalforsamling. Som eneste yngre læge fra Region Syddanmark og med ingen opstillede via det forudgående e-valg, havde FYAM nu fået sig en ny regional repræsentant i Syddanmark.
Hvem er så denne repræsentant?
Jeg er uddannet på SDU, dimitteret i 2014 og lige startet hoveduddannelse i verdens bedste speciale, almen medicin, med forløb i Lillebæltsområdet.
Privat er jeg gift med Jesper, mor til to og bosat på Nordfyn.
Jeg har altid engageret mig i og interesseret mig for organisatorisk arbejde, og jeg fandt straks en masse søde, energiske og ligesindede i FYAM-udvalget. I FYAM er der altid noget at lave for dem, der gerne vil. Således kan jeg her et halv år senere kalde mig PLO-observatør samt nyvalgt FYAM-næstformand.
Mine visioner for FYAM og faget almen medicin er:
Rekruttering
Jeg vil fortsætte det gode arbejde med rekruttering til yderområder med fokus på tidlig rekruttering – bl.a. via tæt samarbejde til SAMS og regionale aktiviteter. Rekruttering skal ske med gulerod og ikke tvang; vi skal have de rette læger til de rette uddannelsesstillinger. Der er helt sikkert familier, som gerne vil slå sig ned ved det smukke Vesterhav langt fra storbyens stress og jag, og virkemidlerne er mange: sammenhængende uddannelsesforløb, mulighed for deltid, mulighed for forskning, info om ægtefællejob, gode børneinstitutioner m.v.
Kvalitet i speciallægeuddannelsen
Jeg vil arbejde for en speciallægeuddannelse i verdensklasse med god supervision i praksis og sygehusophold, hvor vi ikke reduceres til journalslaver og tangholdere i såkaldte halvårlige intro-light-stillinger. Vi skal have de kompetencer, som der er brug for som almenmediciner og praktiserende læge, også i blokstillingerne.
Almen praksis og PLO
Vi husker alle forhandlingssammenbruddet og lovindgrebet i 2013. Som bindeled til PLO følger jeg spændt de igangværende OK17-forhandlinger og øvrige tiltag i PLO’s bestyrelse og repræsentantskab.
I en tid, hvor sekundærsektoren har gennemgået store forandringer, støtter jeg PLO's vision om udvikling frem for afvikling i almen praksis. Men også læger søger hen, hvor græsset er grønnest, derfor har PLO og regionerne en kæmpe opgave med at få gjort almen praksis attraktiv, tidssvarende og velfungerende igen, også i lægedækningspressede og truede områder.
De bedste hilsner
Maria Bundgaard
FYAM-næstformand
Se PLO-pjece "Overvejer du at blive praktiserende læge"
Se PLO-pjece "Hvordan skal din praksis udvikle sig"
Som FYAM medlem får du lige nu tilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2017 for kun 500,- kr. incl. moms. Prisen for et abonnement er normalt for uddannelseslæger kr. 800,- og for praktiserende læger kr. 1.600,-
Månedsskriftet giver dig bred faglig opdatering på livet i almen praksis. Hæftet udkommer 11 gange årligt og et abonnement indeholder både en papirudgave samt en online adgang, hvor der kan søges på artikler helt tilbage til 2001.
Læs mere på hjemmesiden eller find os på Facebook
I starten af februar publicerede vi resultaterne fra FYAM's medlemsundersøgelse 2016. Det viste sig at være exceptionel god timing, idet de politiske partier på baggrund af Lægedækningsudvalgets rapport indgik en bred aftale om rekruttering og lægedækning få dage efter. Det gav os virkelig gode muligheder for at få jeres ønsker til fremtiden ud i pressen, så både befolkning og beslutningstagere fik et indblik i, hvad der er yngre almenmedicineres ønsker for fremtiden.
Det resulterede i en række artikler og interviews. Blandt andet bragte Dagens Medicin en artikel med overskriften "Unge almenmedicinere tøver med at købe praksis", JP bragte en artikel med overskriften "Regionsklinikker i stedet for praksis får kniven af lægerne", og en række øvrige medier, herunder MetroExpress, Information, BT, Altinget og en lang række regionale medier, var på banen med referencer til undersøgelsen og interviews, Det blev også til taletid i radioen. Her er link til P1 Orientering den 9/2 2017, hvor jeg debatterede emnet med Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet. Og endelig fik vi skærmtid hos TV Øst, der også fulgte op med flere netartikler om undersøgelsen.
Faktisk er den eneste kritik, vi har modtaget i forbindelse med undersøgelsen, at svarprocenten kunne være bedre, så min bøn til alle jer FYAM-medlemmer er, at endnu flere af jer besvarer den næste medlemsundersøgelse. Det er jeres fremtid, det handler om.
For en god ordens skyld får I også lige linket til undersøgelsen, hvis I skulle have lyst til at (gen-) læse den. :-)
Med venlig hilsen
Lene Therkelsen
formand for FYAM
Appen 'Palliation i praksis' er udviklet på baggrund af DSAM’s kliniske vejledning om palliation i almen praksis med henblik på, at praktiserende læger og hjemmeplejen har en hurtig og enkel adgang til information, når de besøger patienter med livstruende sygdom i hjemmet.
I vejledningen er lagt vægt på, at palliation drejer sig om alle med livstruende sygdomme. Derfor omfatter vejledningen alle patienter med palliative behov, uanset om grunddiagnosen er af malign eller non-malign art. Den evidens, som foreligger, er dog hovedsagelig baseret på kræftpatienter.
Appen er udviklet i et samarbejde mellem DSAM og Region Hovedstaden samt forfatterne til DSAM’s vejledning om palliation.
Appen er udviklet til både Android og iPhone og kan hentes i henholdsvis App Store og Google Play.