21. jul. 2020
Nyheder fra FYAM

Kalenderen siger juli og sommerens sol har for længst givet os varme og en følelse af optimisme tilbage. Det er kun få måneder siden, at samfundet var lukket ned grundet COVID-19, vores personlige frihed indskrænket markant, sundhedsvæsenet under pres, mange mennesker syge og bange, og vores arbejde og hverdag ændret på et splitsekund.

Inden længe ses vi til årsmøde i DSAM. Det er et jubilæumsårsmøde, og da det afholdes i skyggen af COVID-19, vil der være særlige omstændigheder for årsmødet, men også en særlig glæde over atter at kunne mødes. En sand gensynets glæde.

Temaet for årsmødet rækker ind i kernen af almen medicin – relation og kontinuitet – og det er mere aktuelt end nogensinde, at vi ser tilbage, er bevidst om, hvor vi nu står, og kan gå fremad sammen. Hvad gør det f.eks. ved vores arbejdsforhold og vores læge-patient-relation, at vi pludselig skal mødes via videosamtaler? Hvordan kan vi tage bedre hånd om de multisyge, og hvordan tager vi samtalen om sexliv og trivsel? Hvad har vi i det hele taget lært at COVID-19? Og ikke mindst hvordan passer vi på vores eget mentale helbred?

Som FYAM’er mødes vi til FYAM-timen fra kl. 17:00 til 18:00, hvor der vil være en kort orientering fra FYAM, derefter oplæg og naturligvis en kold øl eller vand.

Hilsen og vel mødt!

Jesper Bossel Holst Christensen

Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig DSAM's årsmøde i Kolding d. 2. oktober, så skynd dig at gøre det nu. Priserne stiger nemlig d. 1. august.

Årsmødegruppen har gjort sig umage for at sammensætte et rigtig spændende dagsprogram, med både keynote sessioner og parallelle sessioner, - du finder helt sikkert sessioner som er relevante for netop dig. Du kan læse mere om årsmødet og programmet her.

Du kan tilmelde dig årsmødet her.

Årsmødet er godkendt til refusion i Fonden for Almen Praksis, og praktiserende læger samt uddannelseslæger i fase 2 og 3 kan søge om refusion, efter kurset er afholdt. Du kan læse mere her.

Vi glæder os til at se dig i Kolding d. 2. oktober.

Skulle vi blive nødsaget til at aflyse årsmødet pga. situationen med corona-epidemien, får du din betaling refunderet.

I FYAM får du et socialt og fagligt fællesskab med andre yngre læger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin eller på vej ind i specialet, regionale kurser og sociale arrangementer, mulighed for at deltage frivilligt i organisationsarbejde eller græsrodsprojekter og indflydelse på uddannelsesforhold for yngre almenmedicinere, specialet og internationalt.

Der er valg til følgende poster, alle gældende fra oktober 2020 til oktober 2022:

 • Suppleant i FYAM-udvalget for Region Syddanmark
 • Medlem af FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
 • Suppleant i FYAM-udvalget for Region Hovedstaden
 • Suppleant i FYAM-udvalget for Region Sjælland
 • FYAM-suppleant i Internationalt udvalg
 • FYAM-medlem af Videreuddannelsesudvalget
 • FYAM-suppleant i Videreuddannelsesudvalget
 • FYAM-medlem af Kvalitetsudvalget
 • FYAM-suppleant i Kvalitetsudvalget

Forhåbentlig har du fået lyst til at stille op! Læs mere om valget her.

Link kopieret
2. apr. 2020
Copenhagen Pride og podcast om coronavirus

Formand for DSAM's FYAM-udvalg, Jesper Bossel Holst Christensen, opfordrer til, at de yngre almenmedicinere deltager ved Copenhagen Pride Week

I år afholdes Copenhagen Pride Week 18.-23. august. Hvis du vil, kan du følges med Lægeforeningen og andre yngre almenmedicinere til Pride-paraden lørdag d. 22. august 2020.

Utallige undersøgelser viser, at der er store sundhedsmæssige udfordringer generelt for gruppen LGBTQIA+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual, non-binary), og at stigma og diskrimination ikke kun hører fortiden til.

"DSAM's pejlemærke 3 handler netop om, at vi giver mest til dem med størst behov og bekæmper ulighed i sundhed. Pejlemærke 1 om læge-patient-relationen og pejlemærke 4 om den gode dialog er også meget vigtige i en LGBTQIA+-sammenhæng. Derudover skal vi fejre mangfoldigheden. Kontakt mig, hvis du ønsker at gå sammen med din FYAM-kollega. Jeg håber, at vi ses til Copenhagen Pride", lyder det fra Jesper Bossel Holst Christensen.

Når vi mødes til Pride-paraden vil der blive uddelt jubilæumskampagne T-shirts med "Det gør en forskel, at vi kender hinanden – hilsen din læge", som kan bæres til Pride-paraden. Bemærk dog, at vi kun har få størrelser tilbage.

Månedsskriftet for Almen Praksis (MAP) udgiver en podcast om forskellige temaer, der berører almen praksis på forskellig vis. 

Senest har MAP udgivet to Corona-relaterede podcasts – en om "Den gode videokonsultation" med inspiration til, hvordan man kommer godt i gang, og en anden podcast om "Stilhed før stormen", og hvordan vi kan forberede os muligt på at undgå en krise i lægehusene rundt omkring i landet.

For at lytte til podcastene skal du blot søge på "Månedsskrift for Almen Praksis" i din podcast-app på telefonen. Her kan du enten lytte til episoderne direkte eller downloade dem til senere. 

Videreuddannelsen oplyser om, at – på trods af aflyste obligatoriske kurser og specialespecifikke kurser – kan KBU-læger få ret til selvstændigt virke, når ansættelsen slutter, under forudsætning af at man gennemfører manglende kurser snarest efter afsluttet KBU, og at HU-læger kan søge speciallægeanerkendelse under forudsætning af, at man gennemfører de manglende kurser snarest efter afslutning af hoveduddannelse. 

Regionerne har aflyst al regional kursus- og uddannelsesaktivitet, herunder de almenmedicinske specialespecifikke kurser.

Det er forståeligt i denne tid, at der må ske ændringer og prioriteres hårdt, når situationen er, som den er. Det er FYAM-formandskabets håb, at aflysningen af de almenmedicinske specialespecifikke kurser ikke forsinker specialeuddannelsen. En forsinkelse af specialeuddannelsen kan have negativ indvirkning for både den enkelte og manglen på praktiserende læger. Det vil vi tage op de rette steder, når der er faldet ro over situationen. 

FYAM-formandskabet  vil gerne høre fra almenmedicinske uddannelseslæger, der oplever problemer i denne sammenhæng.

De bedste hilsner

Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget
Ellen Jensen, næstformand i FYAM-udvalget

Link kopieret
17. mar. 2020
Udmelding vedr. aflysning af de almenmedicinske specialespecifikke kurser.

Regionerne har d. 10-03-2020 aflyst al regional kursus- og uddannelsesaktivitet, herunder de almenmedicinske specialespecifikke kurser.

Det er forståeligt i denne tid, at der må ske ændringer og prioriteres hårdt, når situationen er, som den er. Det er FYAM-formandskabets håb, at aflysningen af de almenmedicinske specialespecifikke kurser ikke forsinker specialeuddannelsen. En forsinkelse af specialeuddannelsen kan have negativ indvirkning for både den enkelte og manglen på praktiserende læger. Det vil vi tage op de rette steder, når der er faldet ro over situationen. 

FYAM-formandskabet  vil gerne høre fra almenmedicinske uddannelseslæger, der oplever problemer i denne sammenhæng.

De bedste hilsner,

Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget (fyam-formand@dsam.dk)
Ellen Jensen, FYAM-udvalgets næstformand (ellenjensen@dsm.aau.dk)

Link kopieret
4. feb. 2020
Artikel og podcast fra Månedsskriftet

Ny FYAM observatør i PLO

Sara Radl Mortensen er nyvalgt FYAM-observatør i Praktiserende Lægers Organisations bestyrelse.

Sara er HU-læge i almen medicin, har stor indsigt i DSAM og fagpolitisk erfaring fra Yngre Lægers repræsentantskab og Yngre Lægers Almen Praksis Udvalg.

 

Hvad kan vi lære af årtiers kolesteroldebat?

Kære FYAM medlem,

Hvad sker der, når en lægevidenskabelig problemstilling bliver genstand for diskussion ikke kun i lægekredse, men også blandt politikere og i lokalsamfund?

Læs gratis artikel om emnet her

Lyt til gratis podcast om emnet her

 

Link kopieret
15. jan. 2020
Kursus om praksiskøb og artikel om sekundær hypertension

Sekundær hypertension i almen praksis

Kære Fyam-medlem,

Forhøjet blodtryk ses dagligt i almen praksis, oftest som led i essentiel hypertension. Men indimellem opstår blodtryksforhøjelse sekundært til nyresygdom, søvnapnø eller endokrinologisk lidelse. Hvem bør udredes for sekundær hypertension og hvordan?

Find svarene ved at læse denne måneds gratis artikel fra Månedsskriftet eller ved at lytte til vore nyeste podcast.

Læs gratis artikel om emnet her

Lyt til gratis podcast om emnet her

 Er du klar til at blive arbejdsgiver?

Kom på PLO-kursus i ”Praksis-køb - hvordan leder og organiserer jeg?” og bliv klædt på i rollen som arbejdsgiver og leder.

Kurset indeholder overvejelser om lægelivet anno 2020, det personlige lederskab, ledelse og organisering i forskellige slags praksis og personaleledelse.

Tilmeldingsfrist er 17. februar 2020.

Læs mere om kurset her

 

Link kopieret
6. dec. 2019
Nyt fra FYAM

Vi troede, det var Julemanden, der kom med gaver, men vi tog fejl…

Vi troede, det var Julemanden, som var kommet alt for tidligt i år, da vi så tre store blå postsække på kontoret forleden. Først blev vi meget glade og tænkte, at Julemanden havde afsat ekstra julegaver til det hårdtarbejdende sekretariat, men så kiggede vi nede i sækken. Og hvad fandt vi? En hel masse returpost, som skal sorteres og pakkes ud.

 I uge 46 sendte DSAM’s sekretariat tre kliniske vejledninger ud til alle praktiserende læger og alle medlemmer, og de fleste er heldigvis landet godt i postkasserne.

 Posten kommer som regel retur af en eneste grund: Postadressen er ikke opdateret. Vi kan vist roligt sige, at vejledningerne i papirform er meget populære, og vi ved, der er rift om dem. Derfor opdater din postadresse i dag, hvis du er en af dem, der ikke har modtaget vores vejledninger! Eller skriv en mail, så sender vi dig vejledningerne til den rigtige adresse. Vi lover, at vi ikke er sure, når vi svarer.  

 En større optælling har vist, at størstedelen af returposten kommer fra de unge læger. Eller FYam’erne. Så altså en særlig stor bøn til jer. Er I søde - med kanelsukker og juleknas på – at opdatere jeres medlemsoplysninger.

Du gør det her på MIT MEDLEMSSKAB

Eller skriv til FYAM's mail: fyam@dsam.dk

Kære FYAM-medlem

Både forskning og de dominerende forståelsesmodeller viser, at sorg ikke går over, men er en tilstand, vi må lære at leve med. Spørgsmålet er så hvordan? Praktiserende læger kan spille en vigtig, støttende rolle for sørgende patienter, og her er det et godt udgangspunkt at være opdateret på, hvad vi i dag ved om emnet. Lyt med her og bliv klogere på, hvordan du kan støtte dine patienter i sorg.

Læs gratis artikel om emnet her

Lyt til gratis podcast emnet her

Månedsskriftets tilbud til alle FYAM medlemmer

Som FYAM-medlem får du et indmeldelsestilbud om abonnement på Månedsskriftet (print og online) i hele 2020 for kun 500,- kr. incl. moms. (Normalprisen for abonnementet er pr. år for uddannelseslæger 800,- kr. og for praktiserende læger 1.600,- kr.)

Månedsskriftet giver dig en bred faglig opdatering opdatering på livet i almen praksis.

Link kopieret
24. okt. 2019
Nye i FYAM-udvalget og artikel samt podcast fra Månedsskriftet

D. 4. oktober blev der afholdt FYAM-time i forbindelse med DSAM's årsmøde i Kolding. Her blev der bla. valgt en ny formand, nye medlemmer og suppleanter i FYAM-udvalg og andre af DSAM's faste udvalg. En oversigt over medlemmerne af FYAM-udvalget kan ses på hjemmesiden.

Der er fortsat to vakante poster vi skal have besat: 

 • Suppleant for Region Syddanmark i FYAM-udvalget
 • Suppleant i Internationalt Udvalg, Observatør i FYAM-udvalget

Vil du gerne stille op til en af de vakante poster, så bedes du sende et lille skriv om din motivation til Jesper Bossel Holst Christensen, formand for FYAM-udvalget, senest d. 12. november.

Kære FYAM-medlem,

Månedsskrift for almen praksis har bedt speciallæge i almen medicin Jesper Bay-Hansen om at beskrive, hvordan man kan forstå taknemmelighed, og hvordan taknemmelighed kan bruges i det kliniske arbejde i almen praksis.
God læse- og lyttelyst! 

Læs gratis artikel om emnet her

Lyt til gratis podcast om emnet her

Link kopieret
26. sep. 2019
Valg til FYAM

Har du gået og ærgret dig over at du ikke nåede at stille op til valget til FYAM for nogle uger siden, så behøver du det ikke mere. Der er nemlig en række poster, som ikke er blevet besat ved det elektroniske valg, hvorfor der er mulighed for at stille op i FYAM-timen under DSAMs årsmøde fredag d. 4. oktober om eftermiddagen på Comwell i Kolding. Er du stadig i tvivl, så find en af de aktive FYAM’er i løbet af dagen, - de er til at kende på deres grå t-shirts med FYAM logoet på - og hør hvad det går ud på.

Følgende poster er ledige:

• Medlem fra Region Sjælland i FYAM-udvalget
• Medlem fra Region Syddanmark i FYAM-udvalget
• Suppleant fra Region Syddanmark i FYAM-udvalget (1 år)
• Suppleant i Internationalt udvalg (1 år)
• Suppleant i Videreuddannelsesudvalget

FYAM-timen afholdes kl. 17.15-18.30

Denne session er for alle FYAM’er. Her får du bl.a. mulighed for at få sat ansigter på FYAM-udvalget og aktive i andre af DSAM's udvalg, stemme på kandidater til de ledige poster og høre et oplæg fra PLO om deres nye rekrutteringskampagne. Vi slutter af med en øl eller sodavand inden festmiddagen.

Har du ikke mulighed for at deltage i årsmødet, men gerne vil stille op, så send et billede og et kort valgoplæg til Annemette Phil Lundberg, formand for FYAM-udvalget, senest onsdag den 2. oktober kl. 12:00.

Årsmødet er for dig, som er fagligt interesseret, og hvor du kan blive opdateret på nyeste viden og mødes og mingle med dine lægekolleger. Men ikke mindst, være med til et brag af en fest.

Læs hele programmet og tilmeld dig NU! Sidste frist for tilmelding er d. 29. september.

Årsmødet finder sted i Kolding den 4. oktober 2019.

BEMÆRK! Årsmødet er godkendt af Fonden for Almen Praksis, og derfor modtager du refusion ved deltagelse. Kurset har aktivitetsnummer 2019-0502. Her finder du guide til ansøgning om refusion. Gælder uddannelseslæger i fase 2 og 3.

Husk også at sætte kryds i kalenderen d. 11.-15. november, hvor der afholdes Lægedage i Bella Center i København. 

Lægedage er en rigtig god anledning til at få inspiration både fagligt og organisatorisk. Det er samtidig en oplagt mulighed for at møde kollegerne, også dem med praksis i en anden del af landet, føle fællesskabet i det at være en profession, og ikke mindst til at tage nogle drøftelser af, hvordan vi ser på fremtidens sundhedsvæsen.

Temaet for årets Lægedage er:

Hvordan giver vi mest til dem med størst behov og skaber mest mulig sundhed?
– populationsomsorg i almen praksis

Tilmelding til Lægedage 2019 er åben - du kan tilmelde dig her. Fristen for tilmelding er den 31. oktober.

Lægedage er også godkendt af Fonden for Almen Praksis!

Link kopieret
3. sep. 2019
REMINDER: Sidste frist for opstilling til VALG er i MORGEN kl. 12.

Har du lyst til at få indflydelse på din fremtid som almen mediciner og brænder du for fagligt og organisatorisk arbejde, så er det bare at stille op. Men du tænker måske: Hvad er det lige jeg stiller op til, og hvordan er det lige med det der valg til både DSAM og FYAM? Så er du ikke den eneste, og her kommer den korte forklaring:

Der er to valg. Det ene valg omhandler DSAM's regionsbestyrelser/repræsentantskab og omtales herunder som DSAM-valg. Det andet valg vedrører FYAM-udvalget og FYAM-poster i DSAM-udvalg og omtales herunder som FYAM-valg.

DSAM’s repræsentantskab består af 5 DSAM regionsbestyrelser, og der er i år valg i alle disse bestyrelser. Som FYAM-medlem kan man stille op til en repræsentant- eller suppleant post i den region, man arbejder i. DSAMs love siger at der som minimum skal være et hvis antal DSAM-medlemmer i en regionsbestyrelse, men det afhænger af medlemsantal i den enkelte region, derfor er det forskelligt, hvor mange FYAM-medlemmer, der kan være i en regionsbestyrelse. I år er følgende poster på valg, hvor du som FYAM-medlem kan stille op:

 • Region Hovedstaden: 2 medlemsposter, som kan besættes af FYAM’ere
 • Region Sjælland: 1 medlemspost, som kan besættes af en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal besættes en FYAM’er.
 • Region Syddanmark: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, og 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.
 • Region Midtjylland: 1 medlemspost, som skal være en FYAM’er, 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er, og 1 suppleantpost, som skal være en FYAM’er
 • Region Nordjylland: 1 medlemspost, som kan være en FYAM’er.

Medlemmer af repræsentantskabet forventes at deltage i 2 repræsentantskabsmøder om året samt i den debat, der foregår på DSAM’s intranet. Det er derimod meget forskelligt, hvor mange møder og anden aktivitet, der holdes i regionsbestyrelserne, så her må du forhøre dig hos den nuværende regionsbestyrelse eller på DSAMs hjemmeside.

Læs mere på DSAM’s hjemmeside om valget, hvordan du stiller op og deltag i valgmødet i din arbejdsregion

FYAM-udvalgets hovedopgave er at varetage FYAM-medlemmernes interesser i DSAM og i andre sammenhænge, fx PLO/DSAM’s Rekrutteringsudvalg, Yngre lægers Almen Praksisudvalg m.fl.

FYAM-udvalget består af regionale repræsentanter og suppleanter samt observatører af FYAM-medlemmer i DSAM’s andre udvalg og folk, der er udpeget til andre udvalg.

Der afholdes udvalgsmøder 6 gange årligt på skift i Kolding, Århus, Odense og København. Herudover afholdes der en gang årligt et 2-dages internat i marts måned.

Som medlem/observatør i FYAM-udvalget forventes det, at man deltager i udvalgsmøderne og i de aktiviteter, der initieres af udvalget.  Du får mulighed for at udvide dit almenmedicinske netværk, og du møder kollegaer på tværs af landet. Du får indflydelse, og har du en god idé til et projekt, er det bare med at forelægge idéen for FYAM-udvalget, tage initiativ og sætte tingene i gang. Arbejdet i FYAM er drevet af frivillige kræfter og er meget givende både fagligt og socialt.

Formand for FYAM-udvalget

Formandsposten er på valg i år og den nuværende formand, Annemette Pihl Lundberg genopstiller ikke. Som formand for FYAM-udvalget er man også født medlem af DSAMs bestyrelse og kommer derfor helt ind i maskinrummet i selskabet.

Regionale medlemmer og suppleanter til FYAM-udvalget

Der er tillidsposter på valg i alle regioner, på nær Region Hovedstaden. Du kan stille op i den region, du arbejder i. Ud over deltagelse som beskrevet ovenfor er de regionale medlemmer og suppleanter også bindeled mellem FYAM-udvalget og den regionale FYAM-gruppe. Læs mere om arbejdsopgaverne og hvad man kan engagere sig i på fyam.dk.

FYAM-poster i DSAM’s stående udvalg

FYAM er repræsenteret ved mindst et FYAM-medlem og en suppleant i DSAM’s faste udvalg, og af disse poster er følgende på valg:

 • Videreuddannelsesudvalget: 1 repræsentant og 1 supplean
 • Kvalitetsudvalget: 1 suppleant
 • Internationalt udvalg: 1 repræsentant

Læs mere om arbejdet i de enkelte udvalg på fyam.dk

Alle medlemmer af FYAM kan stille op til DSAM- og FYAM-valgene. Du stemmer i den region, hvor du aktuelt arbejder, så det er vigtigt, at dine medlemsoplysninger er korrekte. Disse oplysninger kan du selv ændre på DSAMs hjemmeside. Læs mere om FYAM-valget, hvordan du stiller op og hvem der dine modkandidater her og til DSAM-udvalget her.

 

Link kopieret
Flere nyhedsbreve

Tilmeld dig FYAM's nyhedsbreve

Vælg nyhedsbreve
Nyheder fra FYAM-udvalget
FYAM Hovedstaden
FYAM Sjælland
FYAM Syddanmark
FYAM Midtjylland
FYAM Nordjylland

Navn
E-mail

DSAM, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø - T: 7070 7431 - E: fyam@dsam.dk